Nieuws

Welk eten geef ik mijn kat?

23 augustus 2021
twee katten bij een bakje kattenbrokjes

Katten zijn echte jagers en eten graag vlees, vis en gevogelte. Toch kun je beter geen rauw voedsel aan je kat geven en ga je best gewoon naar de supermarkt voor droog- en natvoer. Deze voeding is speciaal is afgestemd op de noden van je kat. 

Gemengde voeding is een goede optie

Droogvoer is van essentieel belang, vooral omdat het bijdraagt tot de mondhygiëne van de dieren. Sommige kattenvoer bevat zelfs pyrofosfaten, die de vorming van tandplak op de tanden kan helpen voorkomen. Het is verstandig om droogvoer aan te vullen met wat natvoer. Katten hebben namelijk weinig dorst en zijn daardoor vatbaarder voor de vorming van stenen in de urinewegen. Door je kat twee of drie keer per week natvoer te geven, dat tussen de 78 en 82% water bevat, blijft je kat gehydrateerd. Hoewel natvoer niet essentieel is, vinden katten het wel vaak smakelijker en kan het slechter droogvoer compenseren.

Wat voor voer je je kat ook geeft, het is belangrijk dat je het voer goed afmeet om te controleren hoeveel hij binnenkrijgt. Raadpleeg de voedingswaardetabellen op de verpakking van het voer.

Vermijd een vegetarisch eetpatroon

Huiskatten stammen af van strikte carnivoren. Bij het jagen zoeken ze kleine prooien, zoals muizen, vogels en insecten. Bovendien zijn de chemie en de structuur van het maagdarmstelsel van de kat geschikt om voedingsstoffen uit eiwitten en vetten van dierlijke oorsprong te verteren en op te nemen. Daarom kunnen vegetarische eetpatronen leiden tot tekorten aan bepaalde essentiële aminozuren, vetzuren en vitaminen.

Let trouwens ook goed op dat je huisdier niet per ongeluk voeding geeft die giftig is voor je kat

Laat hun eten staan

Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven? Katten weten heel goed hoe ze hun voedsel in porties moeten verdelen. In tegenstelling tot honden eten ze zelden alles wat je in de etensbak stopt in één keer op. Tenzij je dierenarts anders adviseert, moeten katten altijd toegang hebben tot voedsel om te eten wanneer ze maar willen. Op die manier eten ze tussen 12 en 20 kleine maaltijden per dag. Hetzelfde geldt voor water. Hoewel katten met weinig water kunnen leven, moeten ze er wel bij kunnen wanneer ze maar willen.

Bekijk ons platform huisdieren