Welk voer heeft je kat nodig?

Meer dan eens bevatten de brokjes of het natvoer die je in de rekken vindt niet de nodige voedingsstoffen voor je kat. Maar hoe vermijd je zo’n miskoop?

Stap-voor-stap gids

Combineer brokken en natvoer

Qua voedingswaarde zouden beide soorten in alle behoeften van je kat moeten kunnen voldoen, als het om complete kattenvoeding gaat. Toch zijn er een aantal factoren die de balans meer in de ene of de andere richting doen overhellen.

Katten zijn gemaakt om kleine dieren zoals muizen, vogels enzovoort te verorberen. Die bevatten gemiddeld zo’n 75 % vocht. Zet je je kat op een brokkendieet, dan is het vochtgehalte via voeding amper 10 %. Het is in dat geval essentieel om je kat ook voldoende water voor te schotelen. Bij natvoer ligt het vochtgehalte doorgaans boven die 75 %.

Droogvoer is dan weer langer houdbaar. Ongeopend kun je zo’n zak gemakkelijk een jaar bewaren. Eens geopend is dat nog altijd drie maanden. Natte voeding moet je daarentegen na opening binnen de twee tot drie dagen opgebruiken én in de koelkast bewaren. Bovendien houdt droogvoer de tanden van je kat ook proper, iets wat bij natte voeding niet gebeurt.  

Een combinatie van beide soorten is dus het meest ideale eetpatroon voor je kat. Geef je kat twee tot drie dagen per week natvoer en de rest van de dagen brokken. Hou daarbij best wel vast aan dezelfde merken. Een kat is doorgaans niet zo’n liefhebber van variatie.

Terug naar boven

Geef geen speciaal voer na sterilisatie

Iedere kat in ons land moet ten laatste op 5 maanden gesteriliseerd worden. Na die ingreep hebben katten doorgaans een grotere eetlust, terwijl hun lichaam eigenlijk 30 % minder calorieën nodig heeft. Daardoor kunnen ze wat aankomen. Je zou je dus al snel kunnen laten verleiden tot speciaal voer voor gesteriliseerde katten. Maar wat er dan exact speciaal zou moeten zijn aan dat voer, daarover bestaat helemaal geen wetgeving. Iedere producent doet dus maar wat hem goed lijkt. De enige vereiste lijkt ons dat de energiedensiteit lager is dan die van de gewone variant. Zo kan je kat meer eten, maar krijgt ze toch minder calorieën binnen. Maar zelfs dat blijkt in de praktijk zelden het geval te zijn. Je kunt dat bovendien ook bijna nooit controleren op het etiket. Meer betalen voor zo’n variant loont dus niet de moeite. Heeft je kat overgewicht, ga dan beter ten rade bij je dierenarts om de voeding van je kat aan te passen.

Terug naar boven

Voed volgens het etiket

Op het etiket moet worden aangegeven hoeveel gram jouw kat ervan mag eten. Producenten gebruiken hiervoor gewichtscategorieën. Goed om te weten is wel dat fabrikanten de porties eerder over- dan onderschatten. Geef dus zeker nooit meer dan wat er aangegeven staat bij de categorie van jouw kat. Voor een gezonde volwassen kat is 200 à 300 kilocalorieën per dag zeker voldoende. Wat je wel kunt doen is de totale hoeveelheid verdelen in kleinere porties die je op verschillende momenten doorheen de dag geeft.
Terug naar boven

Verander niet zomaar de voeding

Heel wat producten pronken op hun verpakkingen met allerhande beloftes over de gezondheidsvoordelen: een betere vacht, betere tandhygiëne, stevigere botten, goed voor de urinewegen enz. Toch is het niet aangewezen om op eigen houtje het dieet van je kat volledig om te gooien als je een bepaald probleem vermoedt. Dat kan net meer problemen in de hand werken. Merk je dat er iets scheelt met je kat, raadpleeg dan een dierenarts. Die kan samen met jou een specifiek voedingsplan opstellen.
Terug naar boven

Kies niet meteen voor het duurste product

Zowel voor droog- als natvoer lopen de prijzen erg uiteen. Zo betaal je voor een kilootje brokken van een huismerk van de supermarkt of een hard discounter € 2,12. Wil je een gekend merk, dan mag je die prijs maal drie doen. Voor het natvoer is dat zelfs maal vier. De prijzen in de dierenwinkels liggen doorgaans ergens tussenin.

Over het algemeen zijn die duurdere producten ook beter voor je kat. De echt goedkope producten scoorden minder goed in onze test. Gelukkig zijn er ook een aantal producten die niet al te prijzig zijn én ook goede resultaten aan de dag leggen op het vlak van voedingswaarde. Voor onze beste koop (én beste van de test) van droogvoer betaal je bijvoorbeeld slechts € 3,99 per kilogram.

Terug naar boven