Nieuws

Plantaardige kattenbakvulling beste voor het milieu

02 februari 2022
rode kat in kattenbak

Welke kattenbakvulling kies je? Met behulp van onze testresultaten helpen wij je beslissen. Natuurlijk zal het gekozen strooisel eerst nog goedkeuring van je kat moeten krijgen. Maar twee dingen zijn zeker: plantaardige kattenbakvullingen scoren vaak hoog en zijn milieuvriendelijker.

Wij hebben 20 kattenbakvullingen in het laboratorium vergeleken aan de hand van vijf belangrijke criteria: vermindering van geurtjes, absorptie van vloeistoffen, stofemissie voor én na gebruik en het klonterend vermogen. In onze test haalden voornamelijk de plantaardige/houten strooisels vaak uitstekende scores. De complete top 5 kattenbakvullingen bestaat dan ook uit plantaardige vullingen voor de kattenbak.

 

Bekijk resultaten test kattenbakvulling

 

De mening van consumenten - katten en eigenaars - minder eenduidig

Simpelweg de beste "technische cijfers" krijgen is niet genoeg. Katten en hun baasjes moeten uiteraard ook hun goedkeuring geven. Uit de enquête die wij hielden onder 44 vrijwilligers, bleek echter geen duidelijke voorkeur voor het ene of het andere type strooisel. Plantaardige en minerale vullingen van verschillende types, behouden elk hun voor- en tegenstanders. Dat geldt voor zowel de eigenaars als voor de katten, wetende dat de laatsten waarschijnlijk altijd het laatste woord zullen hebben. 

Het milieu bepaalt de doorslag

Afgezien van de resultaten van de laboratoriumtests en de uiteenlopende meningen van katten(eigenaars), is één ding zeker: de lagere impact van plantaardig strooisel op het milieu. Minerale kattenbakvullingen zijn namelijk gemaakt van mineralen die soms helemaal van de andere kant van de wereld vandaan moeten komen. Bovendien worden deze na gebruik bij het gewone huisvuil weggegooid. In dit opzicht zijn plantaardige kattenbakvullingen ongetwijfeld beter. Als de fabrikant dit op de verpakking vermeldt, kan plantaardig strooisel gecomposteerd worden. In sommige gemeenten kan het ook bij de inzameling van organisch afval worden gedeponeerd. 

Klontering plantaardig strooisel

Klonterend strooisel is meestal gemaakt van klei (bentoniet), d.w.z. van minerale oorsprong. Plantaardig strooisel kan echter ook samenklonteren wanneer het natuurlijke klontermiddelen bevat zoals zetmeel of guargom. In ons dossier over kattenbakvulling geven wij je de voor- en nadelen van alle mogelijkheden. Hier vind je ook onze tips voor het kiezen van de juiste kattenbak, het schoonmaken en het weggooien van de kattenbakvulling.

Ga naar dossier kattenbakvulling