Nieuws

Wijziging premies isolatie en hernieuwbare energie

03 maart 2016
premies

U wilt financiële steun genieten voor uw renovatie of voor een installatie voor hernieuwbare energie? Wij leggen uit welke dingen er sinds 1 januari 2016 zijn veranderd.

Interesse om uw woning energiezuiniger te maken? 

Ondanks de huidige lage prijzen van gas en stookolie hebt u er alle belang bij om uw woning stevig te isoleren. Dat beperkt het warmteverlies en verhoogt het wooncomfort en de waarde van uw huis. Bovendien zijn er voorlopig nog financiële steunmaatregelen. 

Belastingvermindering 

Het Vlaams en Waals Gewest hebben het maximumbedrag van de belastingvermindering voor dakisolatie sinds 1 januari 2016 zelfs geïndexeerd met € 20. Zo kunt u voor het inkomstenjaar 2016 (aanslagjaar 2017) een belastingvermindering tot € 3 070 per woning krijgen, wat neerkomt op een totale investering in isolatiewerken tot € 10 233. 

In het Brussels Gewest werd de belastingvermindering voor dakisolatie begin dit jaar afgeschaft. 

Lagere btw 

Er is ook minder goed nieuws: het verlaagde btw-tarief van 6% geldt sinds kort alleen nog voor renovaties bij woningen ouder dan tien jaar (d.w.z. voor het eerst bewoond vóór 1 januari 2007). Isolatiewerken en de plaatsing van zonnepanelen worden beschouwd als een renovatie. 

Vóór 12 februari 2016 hoefde de woning slechts vijf jaar oud te zijn om aanspraak te maken op dit btw-tarief. Voor woningen die tussen vijf en tien jaar oud zijn, bestaat er een overgangsmaatregel. In sommige gevallen kunt u dus alsnog aanspraak maken op de btw van 6 %. Op de website van de FOD Financiën vindt u meer details hierover. 

Onduidelijkheid over isolatiepremies in Vlaanderen 

In het Vlaams Gewest gelden de premies voor isolerende ingrepen, net als die voor hernieuwbare energie, voorlopig tot 30 juni 2016. Over wat daarna komt, heerst onduidelijkheid. De Vlaamse minister van Energie heeft al laten uitschijnen dat de premies voor bepaalde isolatiewerken, zoals dakisolatie, zouden worden afgebouwd. 

Het Brussels Gewest heeft flink geknipt in zijn premies, maar die voor isolatiewerken zijn behouden. 

Het Waals Gewest heeft voor al deze werkzaamheden de premies behouden die in april 2015 werden ingevoerd. Ze blijven geldig in heel 2016. 

Premies voor hernieuwbare energie 

Het Vlaams Gewest geeft een premie voor de plaatsing van een warmtepomp (max. € 1 700) en voor een zonneboiler (€ 550 per m²). 

Het Brussels Gewest heeft een premie in petto voor de warmtepomp voor verwarming (van € 4 250 tot € 4 750) en een lagere premie voor een warmtepomp voor sanitair warm water (van € 1 400 tot € 1 600). Voor de zonneboiler bestaat er een basispremie voor een zonnecollector van € 2 500 tot € 3 500. 

Het Waals Gewest kent voor zonnepanelen een premie (afhankelijk van netbeheerder) toe gedurende de eerste vijf jaar na de plaatsing. Verder geeft het ook een premie voor een zonneboiler (van € 1 500 tot €  4 500), een warmtepompboiler (tussen € 400 en € 1 200), een warmtepomp voor verwarming of een warmtepomp voor verwarming en warm water (van € 800 tot € 2 400). 

Meer informatie 

Uiteraard zijn de premies aan een reeks voorwaarden gekoppeld en vaak zijn ze ook begrensd, bv. tot 50% van de factuur. Raadpleeg de website van uw gewest voor meer details.