Nieuws

Btw op sloop en heropbouw: overal 6 % vanaf 2021

03 november 2020
btw sloop heropbouw

Er gold al langer een verlaagd btw-tarief van 6 % voor sloop en heropbouw voor 32 centrumsteden in België. Vanaf 1 januari 2021 wordt het verlaagde btw-tarief uitgebreid naar het hele land, voor een periode van 2 jaar. Dat kan een slok op een borrel schelen.

Doorgaans koop je een bestaande woning om ze op te knappen. Maar soms kun je beter geen geld en energie meer steken in de renovatie van een gebouw en is slopen meer aangewezen om er vervolgens een nieuwbouw op te trekken.

Als slopen te overwegen valt

Tenzij je rekening moet houden met erfgoedbepalingen of stedenbouwkundige verplichtingen, kun je in een aantal gevallen overwegen om een bestaand pand te slopen:

  • als bv. de stabiliteit van het gebouw en de fysische toestand van muren en daken te wensen overlaten;
  • als je het gebouw onmogelijk binnen de bestaande structuur kunt aanpassen aan jouw noden en wensen en vooral de specifieke functies die je van de woning verlangt, niet haalbaar blijken;
  • als je de energetische prestatie van de woning onmogelijk tot een goed peil kunt optrekken;
  • als de kosten voor de renovatie te zwaar zouden doorwegen tegenover de prijs van een nieuwbouw. Een vuistregel daarbij is dat de kosten voor renovatie niet meer dan 80 % van de prijs van een nieuwbouw zouden mogen bedragen.

Je leest trouwens meer over hoe je het best een renovatie aanpakt in ons dossier “Stapsgewijs renoveren”.

Naar ons dossier "Stapsgewijs renoveren"

En wil je graag dat Test Aankoop een aannemer voor jou zoekt, dan kun je een vrijblijvende offerte aanvragen via onze actie “Voor een gezonde en energiezuinige woning”.

Naar onze actie "Voor een gezonde en energiezuinige woning"

Een fiscaal steuntje in de rug

De nieuwe btw-maatregel die ingaat vanaf 1 januari 2021, voorziet nu dat je bij een sloop om daarna herop te bouwen, een verlaagd btw-tarief van 6 % in plaats van 21 % geniet over het hele Belgische grondgebied, in principe voor een duur van 2 jaar, dus tot 31 december 2022.

Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo zou het huis slechts een bewoonbare oppervlakte van 200 m² mogen hebben en zou de woning gedurende 5 jaar als hoofdverblijfplaats moeten dienen.

Overigens blijft de bestaande regeling voor de 32 centrumsteden overeind. In die steden kun je dus zelf kiezen voor welke optie je gaat (afhankelijk van de voorwaarden).

Vlaamse slooppremie tot eind 2020

In de Vlaamse gemeenten die niet behoren tot die 32 centrumsteden, geldt tot eind 2020 nog steeds de slooppremie. Concreet moet je de omgevingsvergunning voor sloop en heropbouw hebben aangevraagd op uiterlijk 31 december 2020, waarna je de aanvraag voor de premie zelf binnen 3 maand moet indienen. Het gaat om een bedrag van € 7 500.

Die slooppremie had een zeker succes. Zo werden tussen oktober 2018 en eind maart 2020 ruim 2 000 sloop- en heropbouwpremies aangevraagd.