Nieuws

Natuurlijke isolatie koop je het best in de gespecialiseerde winkel

04 april 2023
natuurlijke isolatie

Bij onze bestelling van vlasisolatie bij Gamma liep het mis. De prijs bij klassieke doe-het-zelfzaken ligt vaak ook hoger dan bij gespecialiseerde zaken.

Onderzoek isolatie geeft opvallende resultaten

Voor onze test van dakisolatie hebben we verschillende types natuurlijke isolatie gekocht. Maar die bestelling liep niet overal even vlot.

Tevergeefs wachten op bestelling bij Gamma

De meeste soorten isolatie kochten we bij winkels die gespecialiseerd zijn in deze producten, bv. Eurabo. Vlasisolatie vonden we bij Gamma, en dus plaatsten we daar een bestelling voor dit type. Maar dan liep het mis, vertelt onze onderzoeker Philippe Mercier. “Normaalgezien zouden we een week op onze bestelling moeten wachten. Maar toen we op de dag van de voorziene levering ter plaats gingen, bleek de isolatie er nog helemaal niet te zijn”, vertelt Mercier.

Gamma beloofde om hem te contacteren op het moment dat de bestelling zou toekomen, maar dat liet een hele tijd op zich wachten. “Na een tijdje werd de bestelling gewoon geannuleerd”, aldus onze expert. “Toen ik de winkel contacteerde, gaven zij aan dat ik telefonisch contact moest opnemen met de webshop, aangezien de winkel de onlinebestellingen niet voor haar rekening neemt. Uiteindelijk konden we onze isolatie gaan afhalen nadat we ze opnieuw hadden besteld, maar het had veel moeite gekost." Wellicht ligt het probleem bij het feit dat de webshop niet door Gamma zelf wordt beheerd, maar door een onderaannemer. En je was verplicht om via de webshop te bestellen, via de winkel zelf ging niet. Bij de gespecialiseerde winkels is er doorgaans voldoende stock aanwezig en moet je niet via een webshop gaan.

20 % duurder bij Gamma, buiten promoties

Bovenop de slechte dienstverlening kwam nog het feit dat de prijzen voor natuurlijke isolatie bij Gamma beduidend hoger lagen dan bij de gespecialiseerde winkels. “De vlasisolatie was 10 tot 20 % duurder bij Gamma, isolatie van gerecycleerd katoen zelfs 25 tot 35 % duurder”, vertelt Philippe Mercier. “Bovendien heb je bij gespecialiseerde winkels meer keuze wat betreft de dikte van de isolatie.”

Al bleven de prijzen bij Gamma niet zo hoog. “Een tijdje na onze aankoop ging de isolatie bij Gamma in promotie, waardoor het prijsverschil met de speciaalzaken wat kleiner werd. Maar ook bij die gespecialiseerde winkels krijg je korting als je de isolatie zelf plaatst, soms wel tot 10 %. Aarzel dus zeker niet om daarnaar te vragen."

Natuurlijke isolatie heeft heel wat voordelen

Als je gaat isoleren, kun je zeker overwegen om hiervoor isolatie te gebruiken op basis van planten of op basis van grondstoffen van dierlijke afkomst, bv. schapenwol. Deze soorten isolatie hebben heel wat voordelen.

  • Ze worden ecologisch geproduceerd, met een lager energie- en waterverbruik.
  • Ze worden meestal lokaal geproduceerd, vaak in België of Frankrijk. Hierdoor zijn ze minder onderhevig aan grote prijsschommelingen dan isolatie uit de petrochemische industrie.
  • Ze kunnen een beetje vocht opnemen zonder dat hun werking vermindert, bv. als er een lek zit in het onderdak. Bv. harde PUR-platen kunnen dit veel minder goed.
  • Ze hebben een hoge opslagcapaciteit voor warmte en slagen er daardoor beter dan andere soort isolatie in om onze huizen in de zomer koel te houden.

Toch zijn er ook wat nadelen verbonden aan natuurlijk isolatie.

  • Natuurlijke isolatie isoleert anders dan gewone isolatie: je hebt een grotere dikte nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als je die ruimte niet hebt, is dit een nadeel.
  • Sommige soorten zijn duurder dan gewone isolatie.

Je dak isoleren? Lees onze tips

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan kun je heel wat besparen door er snel werk van te maken. In ons dossier lees je hoe je te werk gaat en waar je op moet letten.

Naar het dossier over zelf je dak isoleren

 Naar het dossier