Nieuws

Isoleer de leidingen van je verwarming

02 december 2022
buisisolatie leidingisolatie isoleren van leidingen verwarming

Via verwarmingsleidingen in onverwarmde ruimten gaat onnodig veel energie verloren. Nochtans bestaat hiervoor een eenvoudige en snelle oplossing: isolatieschalen. Door je buizen hiermee te omwikkelen zou een gemiddeld Belgisch gezin zijn verbruik voor de verwarming met 14 % kunnen verminderen.

Isoleren om je energiefactuur te drukken

Met de huidige torenhoge energietarieven is isoleren meer dan ooit aangewezen. Vaak gaat het om ingrijpende maatregelen zoals dak-, muur- of vloerisolatie of de plaatsing van hoogrendementsglas, die een stevig budget vergen en bijgevolg niet voor iedereen zijn weggelegd. Leidingisolatie vormt een ander verhaal. Dat is een klus die binnen ieders bereik ligt, zoals mag blijken uit onze video, waarmee je heel wat kunt besparen.

Hoe isoleer je de buizen van jouw verwarming?

 

Een groter energieverlies dan je misschien denkt

Wanneer leidingen door onverwarmde ruimten gaan zoals een garage of kelder, gaat daarbij veel warmte verloren. Bij een leiding met een diameter van 28 mm - een courante maat van leidingen voor de verwarming - loopt het verlies per lopende meter niet-geïsoleerde buis in een niet-verwarmd lokaal op tot 12 liter stookolie of 12 m³ gas. Tegen de hoge energietarieven van oktober 2022 spreken we hier per meter over een verlies van € 16 voor stookolie en van maar liefst € 32 voor wie zich met aardgas verwarmt.

Als je uitgaat van een type-installatie met leidingen van verschillende diameters en een aantal aftakkingen, kun je door alles te isoleren in de niet-verwarmde ruimten zo’n € 300 per jaar besparen als je verwarmt met stookolie, en zo’n € 600 als je met aardgas verwarmt.

Gemakkelijkst te realiseren met isolatieschalen

Je kunt natuurlijk gewoon repen minerale wol rond je leidingen wikkelen. Maar je kunt de klus sneller klaren en vooral een mooier afgewerkt geheel krijgen door gebruik te maken van de speciaal daartoe voorziene isolatieschalen.

In essentie kun je kiezen daarbij uit drie soorten materiaal:

  • rotswol,
  • polyethyleenschuim
  • elastomeer.

De voor- en nadelen van de diverse types materiaal en waar je ze kunt aanschaffen, vind je beschreven in ons dossier over buisisolatie.

Alles weten over buisisolatie

Investering terugverdiend in hooguit 9 maanden

Al bij al zal je investering om je buizen te isoleren veelal beperkt blijven tot zo’n € 100 à € 200. Welnu, die investering verdien je sowieso binnen het jaar terug. Soms is het zelfs een kwestie van een aantal maanden.

Nog mogelijkheden om je energiefactuur te verminderen?

Op ons energieplatform kun je terecht voor nog meer mogelijkheden om energie te besparen, zoals isolerende ingrepen, en je energiefactuur verder te drukken.

Naar ons energieplatform