Nieuws

Isoleren loont de moeite

10 januari 2013
isoleren loont moeite

10 januari 2013

De prijzen voor isolatiemateriaal lopen erg uiteen, zo leert ons onderzoek. Maar hoe dan ook is de terugverdientijd redelijk, zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt.

Elk isolatiemateriaal heeft zijn specifieke thermische eigenschappen. Het ene materiaal is ook al makkelijker (zelf) te plaatsen dan het andere. En soms kunt u niet anders dan opteren voor een niet-samendrukbaar materiaal, omdat u er over moet kunnen lopen.

Afhankelijk daarvan, van de plaats in het gebouw en van uw behoeften zal een bepaald materiaal het meest aangewezen zijn. Een voor alles geldende Beste Koop aanduiden is echter niet mogelijk. Wel hebben we de prijzen van de diverse isolatiematerialen en hun impact op het milieu vergeleken.

Goed vergelijken kan u een fikse stuiver opleveren bovenop het forse bedrag dat u kunt besparen met uw isolatiewerkzaamheden. Wilt u weten welke opties voor u de beste zijn op het vlak van isolatie, raadpleeg dan zeker eerst onze energiemodule.

Zeer uiteenlopende prijzen

Wij hebben prijzen genoteerd in meer dan 80 bouwmaterialen- en isolatiezaken alsook doe-het-zelfzaken in het land. Als we vertrekken van een gelijke isolatieprestatie, bv. een R-waarde = 4 (een waarde die vaak vereist is om in aanmerking te komen voor een premie) zult u voor bv. glaswol,  niet geplaatst, gemiddeld slechts € 8 per m² betalen en € 11 voor rotswol of cellulose. Voor polyurethaan stijgt de gemiddelde prijs naar € 39 per m².
 
Algemeen genomen variëren de prijzen binnen eenzelfde productfamilie (bv. minerale wol) van 1 tot 2. Concreet kunt u om een veeleer klein dak van 90 m² met glaswol te isoleren, in het ene geval € 480 betalen en in het andere € 900. Voor een specifiek product kan de prijs zelfs oplopen tot het drievoudige.

Opmerkelijk: de prijzen voor isolatie in doe-het-zelfzaken bevinden zich vaak in het hogere prijssegment ten opzichte van de typische bouwmaterialenhandels. Het loont dus de moeite om te vergelijken en desnoods enkele kilometers om te rijden.

In bijgaande tabel (pdf-bestand) kunt u een niet-exhaustief overzicht vinden van in isolatiematerialen gespecialiseerde handels. Indien u nog andere adressen  kent, dan kunt u een e-mail sturen naar cisca.degeest@test-aankoop.be om deze te laten opnemen in onze lijst.

Redelijke terugverdientijd

De kosten van isolatie haalt u er binnen redelijke tijd weer uit. Voor dakisolatie met minerale wol (met een R-waarde = 4) is dat minder dan twee jaar. Als u uw spouwmuur inspuit met minerale wol, bedraagt de terugverdientijd 5 jaar. Uw vloer isoleren met polyurethaan wint u in 11 jaar terug. Voor de plaatsing van schrijnwerk met hoogrendementsglas mag u rekenen op 20 jaar. Bij deze terugverdientijd is geen rekening gehouden met eventuele premies of subsidies, noch met het belastingvoordeel voor dakisolatie (met een maximum van € 3 010 in 2013).

Beperkte ecologische terugverdientijd

Als we kijken naar de productie en de levensduur van isolatiematerialen en wat er op het einde van de levenscyclus met de producten gebeurt, hebben al deze materialen een ecologische terugverdientijd van minder dan een jaar. Dat is erg gering ten opzichte van de levensduur van een woning. De eerste centimeters isolatie in een woning zijn trouwens het doeltreffendst. Maar zelfs als het dak en de gevels van de woning al geïsoleerd zijn, zal de ecologische terugverdientijd van extra isolatie om een R-waarde = 4 te halen, beperkt zijn. Extra isoleren blijft zinvol.

Glaswol scoort verrassend goed

Als wij 1 m² isolatiemateriaal met een R-waarde van 4 als gemeenschappelijke vergelijkingsbasis nemen, komen de hoogste en dus meest ongunstige scores qua milieu-impact voor bij petrochemische materialen als geëxpandeerd polystyreen en polyurethaan.

Een opvallende vaststelling is dan weer dat glaswol op milieuvlak even goed of zelfs beter blijkt te scoren dan sommige natuurlijke materialen.
 


Afdrukken Versturen via e-mail