Nieuws

Goed isoleren helpt de energiefactuur verminderen

16 september 2021
isolatie dakisolatie premies

Met de momenteel zeer hoge energieprijzen dreigt de verwarmingsfactuur voor velen een zware dobber te worden. Een reden te meer om de woning grondig te isoleren. En daarbij kun je vaak aanspraak maken op premies. Wij vertellen je hoe.

Goed isoleren kan helpen om de dure energiefactuur te tackelen. En vaak kun je een extra steuntje in de rug krijgen dankzij een isolatiepremie. Wij doken in het subsidielabyrint en zetten je op weg.

Uiteenlopende stelsels

Het Waals Gewest kent sinds enkele jaren een eengemaakt stelsel van woonpremies, maar Vlaanderen en Brussel maken nog een opsplitsing tussen de isolatie- en energiepremies enerzijds en de renovatiepremie anderzijds (al zijn er in Vlaanderen plannen om het anders aan te pakken). En de voorwaarden daartoe zijn verschillend.

Je doet er dus altijd goed aan om er alle voorwaarden voor de verschillende premies op na te slaan. En doe dat vooraf, want in een aantal gevallen moet je al op voorhand een aanvraag indienen. In het Waals Gewest moet je trouwens sowieso een woonaudit laten uitvoeren en in principe zelfs de voorgeschreven volgorde van de voorgestelde werken volgen, om je premie niet in gevaar te brengen.

We hebben de verschillende isolatie- en energiepremiestelsels tegen het licht gehouden en 10 belangrijke vragen met het antwoord erop verwerkt in ons dossier “Energiepremies in 10 vragen”.

Naar ons dossier Energiepremies

Dit dossier bevat ook heel wat nuttige links zodat je snel gedetailleerde informatie kunt opzoeken.

Aanpak van de gebouwschil is prioritair

Het belang van woningisolatie staat buiten kijf. De verwarmingsfactuur zal er aanzienlijk door verminderen, wat in het licht van de huidige energieprijzen mooi meegenomen is. Bovendien helpt isoleren om de CO2-uitstoot te verminderen. En in een goed geïsoleerde woning verhoogt het wooncomfort.

Bovendien is de investering in isolatie iets voor de zeer lange termijn. De isolatie zal langer zijn rol blijven vervullen dan bijvoorbeeld een nieuwe verwarmingsinstallatie, die wellicht na 15 tot 20 jaar aan vervanging toe is. Daarom is het aangewezen om je renovatie altijd te starten met de aanpak van de gebouwschil.

Nood aan een betrouwbare vakman?

Zie je op tegen de zoektocht naar een geschikte vakman uit jouw buurt, dan kunnen wij jou een handje helpen. Je kunt namelijk via ons gratis en vrijblijvend een offerte opvragen voor allerlei energiebesparende ingrepen, zoals isoleren of een raam vervangen.

Voor een gezonde en energiezuinige woning

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021

Wij hebben vorige maand de spouwmuren late isoleren en gezien onze woning vrij open en hoog gelegen is merken wij duidelijk dat de woning vlugger verwarmd is.
De zolder ligt volledig dicht met 18 cm dik isolatie rotswol.
Ik denk dat wij goed gehandeld hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Absoluut, isoleren werpt zeker zijn vruchten af. Kijk gerust even in ons dossier na welke de mogelijkheden zijn om nog verder te isoleren! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Verwijderen van vochtvlekken op gevlinderde vloer in kelder ( binnengekomen regenwater ) ?.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Beste Jean, ik heb je vragen voorgelegd aan onze experten en ze zouden je graag willen verder helpen. Is het mogelijk om ons via het contactformulier op onze site volgende informatie te verschaffen ? Alvast bedankt. 

- Wanneer is het huis gebouwd?

- Is de betonnen vloer van de kelder uit dezelfde periode of is die later gelegd en wanneer?

- Wat is het materiaal van de keldermuren en is er een externe bescherming tussen deze muren en de aarde of is er een andere constructie "tegen" deze keldermuren?

- Idealiter zouden we foto's nodig hebben van de vloer en de kelder en een plattegrond van waar de kelder zich in het huis bevindt.

- Het adres van onze abonnee om te zien of het huis in een vallei ligt of op grotere hoogte.

- Zijn deze vlekken nieuw of oud?

- Verschijnen ze alleen bij hevige regen of niet?

Deze elementen kunnen ons in staat stellen bepaalde oorzaken uit te sluiten. Link naar het contactformulier: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021

Ik had in mijn badkamer voortdurend last van vochtplekken naast mijn raam. Vooral in de herfst en de winter waren deze aanwezig. Ik heb hier een vochtwerend middel op aangebracht die ik in een doe-het-zelf winkel vond. Hoewel, dankzij dit middel, de vochtplekken niet groter werden, kwamen er wel steeds nieuwe vochtplekken tevoorschijn.

Op een moment dat ik dat de oorzaak van het probleem van mijn buitenmuur kwam, maar na wat zoeken kwam ik op dit artikel terecht: www.vochtbestrijding-gids.be/.../. Sindsdien verlucht ik mijn badkamer veel meer en hebben we ondertussen ook een ventilatiesysteem laten installeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2020

Wij wonen in een laag-energie appartement reeds meer dan 6 jaren.
De verluchting wordt geregeld via een D-ventlatietoestel.

In deze Coronatijden heb ik een CO2-meter aangeschaft om de luchtkwaliteit te meten.
Blijkt dat de luchtkwaliteit in onze slaapkamer op een tweetal uren duidelijk slecht werd. (meer dan 1500 ppm CO2) De luchtverversing staat reeds op 50% ingesteld, nog meer leidt tot geluidsproblemen.

Gelet op onze specifieke situatie slagen wij erin om de CO2 - meting overal rond of onder de 800 ppm te houden. (bv deuren open zetten,..)

We vinden dat dit duidt op een slechte implementatie van de verluchting en vragen ons af of we de bouwheer na 6 jaren nog om een aanpassing kunnen vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

0% btw op isolatie zou veel beter zijn dan premies

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

zeer goed idee