Nieuws

Goed isoleren helpt de energiefactuur verminderen

16 september 2021
isolatie dakisolatie premies

Met de momenteel zeer hoge energieprijzen dreigt de verwarmingsfactuur voor velen een zware dobber te worden. Een reden te meer om de woning grondig te isoleren. En daarbij kun je vaak aanspraak maken op premies. Wij vertellen je hoe.

Goed isoleren kan helpen om de dure energiefactuur te tackelen. En vaak kun je een extra steuntje in de rug krijgen dankzij een isolatiepremie. Wij doken in het subsidielabyrint en zetten je op weg.

Uiteenlopende stelsels

Het Waals Gewest kent sinds enkele jaren een eengemaakt stelsel van woonpremies, maar Vlaanderen en Brussel maken nog een opsplitsing tussen de isolatie- en energiepremies enerzijds en de renovatiepremie anderzijds (al zijn er in Vlaanderen plannen om het anders aan te pakken). En de voorwaarden daartoe zijn verschillend.

Je doet er dus altijd goed aan om er alle voorwaarden voor de verschillende premies op na te slaan. En doe dat vooraf, want in een aantal gevallen moet je al op voorhand een aanvraag indienen. In het Waals Gewest moet je trouwens sowieso een woonaudit laten uitvoeren en in principe zelfs de voorgeschreven volgorde van de voorgestelde werken volgen, om je premie niet in gevaar te brengen.

We hebben de verschillende isolatie- en energiepremiestelsels tegen het licht gehouden en 10 belangrijke vragen met het antwoord erop verwerkt in ons dossier “Energiepremies in 10 vragen”.

Naar ons dossier Energiepremies

Dit dossier bevat ook heel wat nuttige links zodat je snel gedetailleerde informatie kunt opzoeken.

Aanpak van de gebouwschil is prioritair

Het belang van woningisolatie staat buiten kijf. De verwarmingsfactuur zal er aanzienlijk door verminderen, wat in het licht van de huidige energieprijzen mooi meegenomen is. Bovendien helpt isoleren om de CO2-uitstoot te verminderen. En in een goed geïsoleerde woning verhoogt het wooncomfort.

Bovendien is de investering in isolatie iets voor de zeer lange termijn. De isolatie zal langer zijn rol blijven vervullen dan bijvoorbeeld een nieuwe verwarmingsinstallatie, die wellicht na 15 tot 20 jaar aan vervanging toe is. Daarom is het aangewezen om je renovatie altijd te starten met de aanpak van de gebouwschil.

Nood aan een betrouwbare vakman?

Zie je op tegen de zoektocht naar een geschikte vakman uit jouw buurt, dan kunnen wij jou een handje helpen. Je kunt namelijk via ons gratis en vrijblijvend een offerte opvragen voor allerlei energiebesparende ingrepen, zoals isoleren of een raam vervangen.

Voor een gezonde en energiezuinige woning