Nieuws

Isoleren: wat zijn de prioriteiten?

24 mei 2022
isoleren isolatie van de woning

Het dak wordt veelal als een prioriteit aangezien bij de isolatie van de woning omdat de meeste warmte langs daar uit de woning zou verdwijnen. Maar als we kijken naar zowel de omvang van de investering als de energiebesparing die je eruit puurt, kunnen andere maatregelen zich eerst opdringen.

Naar comfort toe is de isolatie van het dak vooral een prioriteit als er bewoonde kamers onder het dak aanwezig zijn die worden verwarmd. Dan is het logisch dat je tracht om daar eerst in te grijpen. In Vlaanderen geldt trouwens al een dakisolatienorm, waardoor in principe elke woning over dakisolatie zou moeten beschikken. Hieraan voegen we meteen toe dat die reglementering slechts een beperkte isolatiedikte oplegt: amper 3 à 4 cm isolatie, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Het is aangewezen om fors dikker te isoleren.

Een top-10

Als we enkel en alleen kijken naar de energiebesparing die je per m² kunt verwezenlijken, kun je bij een (vrijstaande) woning het meest besparen door hoogrendementsglas te plaatsen. Pas daarna volgt de isolatie van dak, muren en vloer.

Begin je dan maar meteen met de vervanging van het schrijnwerk? Niet per se, want de oppervlakte van het glas in de woning is beperkt ten opzichte van de warmteverliesoppervlakken gevormd door dak, muren en vloer investeren. Bovendien is nieuw schrijnwerk, per m² gerekend, zeer duur.

Als we het anders bekijken en de investering afwegen tegenover de energiebesparing die je kunt verwezenlijken, krijg je een idee van welke ingrepen het hoogste financiële rendement bieden via de volgende top-10:

  1. Spouwmuurisolatie
  2. Dakisolatie die je zelf aanbrengt
  3. Vloerisolatie of isolatie van het plafond van de kelder
  4. Muurisolatie langs binnen
  5. Vervanging van enkel en alleen het glas (indien technisch mogelijk)
  6. Dakisolatie door een vakman
  7. Dakisolatie met een nieuwe dakbedekking
  8. Muurisolatie langs buiten met een afwerking in crepi
  9. Vervanging van het volledige schrijnwerk
  10.  Muurisolatie langs buiten met een afwerking in hout

In die optiek zijn spouwmuurisolatie en dakisolatie door zelfplaatsing drie keer rendabeler dan bijvoorbeeld de vervanging van louter en alleen het glas. En vloerisolatie is drie keer rendabeler dan je muren langs buiten isoleren met een afwerking in crepi en vier keer rendabeler dan muurisolatie gecombineerd met een houten bekleding.

Het beschikbare budget speelt mee

Natuurlijk speelt het beschikbare budget mee bij jouw beslissing over welke werken je het eerst aanpakt. Zo mag je in een doorsneerijwoning, met dus slechts twee gevels waarlangs warmte naar buiten verloren gaat, rekenen op een budget van 2500 tot 3000 euro voor elk van de eerste drie ingrepen uit bovenstaand lijstje (dakisolatie door zelfplaatsing, na-isolatie van de spouw of vloerisolatie). De vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas kan al gauw dubbel zoveel kosten. Voor de vervanging van het volledige schrijnwerk of de isolatie van de muren langs buiten zul je wellicht al tussen 12 000 en 25000 moeten ophoesten. Het spreekt vanzelf dat deze posten des te zwaarder zullen doorwegen bij een vrijstaande woning.

Meer weten over hoe te isoleren?

Wil je meer weten hoe je de isolatie van je woning kunt aanpakken, kun je bij ons meer te weten komen over de verschillende technieken om te isoleren:

Je kunt ook nog steeds via ons vrijblijvend een gratis offerte opvragen om je woning te isoleren en goed te ventileren.

Onze actie voor een gezonde en energiezuinige woning