Nieuws

Zelf je dak isoleren: je hebt nog enkele maanden om een premie op te strijken

09 september 2020
dakisolatie premie zelf doen

Tot eind 2020 kun je in Vlaanderen nog een isolatiepremie krijgen als je zelf jouw dak isoleert. Vanaf 2021 zal voor dakisolatie alleen de premie overblijven voor een plaatsing door een aannemer. Overigens vereist de Vlaamse overheid intussen dat elk dak geïsoleerd is.

Tussen 2014 en 2019 werd in Vlaanderen voor 276.000 woningen een premie voor dakisolatie uitgekeerd. Per woning ging het gemiddeld om een oppervlakte van 84 m²; de gemiddelde premie bedroeg € 549 per geïsoleerd dak.

Afbouw van sommige premies

In de loop der jaren is het premielandschap in Vlaanderen meermaals gewijzigd. Recent werd aangekondigd dat de isolatiepremie voor wie zelf zijn dak isoleert, zal verdwijnen vanaf 2021. Alleen als je een aankoopfactuur kunt voorleggen die dateert van 2020, zul je nog de bestaande premie van € 2 per m² kunnen aanvragen. De aanvraag doe je trouwens via je netbeheerder. Vlaanderen was nog het enige gewest waar je als doe-het-zelver een dakisolatiepremie in de wacht kon slepen.

Hoe je dakisolatie het best aanpakt, lees je in ons dossier “Zelf jouw dak isoleren”.

Naar ons dossier Zelf jouw dak isoleren

Verplichte waarden

Overigens kunnen in Vlaanderen sinds januari 2020 strafpunten worden toegekend aan woningen die het nog zonder dakisolatie moeten stellen (tenzij hun energiescore op het EPC-certificaat onder een bepaalde waarde blijft).

Nu is het wel zo dat die Vlaamse dakisolatienorm slechts een dikte van 3 à 4 cm isolatie vereist. Als je een isolatiepremie voor je dak wenst, moet je wel een pak dikker gaan. In ons dossier “Isoleren in 5 vragen”, lees je welke dikte je per isolatiemateriaal je minstens moet nemen.

Naar ons dossier Isoleren in 5 vragen

Liever laten doen?

Uiteraard komt er het op aan om te werken volgens de regels van de kunst. Laat je de klus liever aan een vakman over, dan kom je voor een bestaande woning in aanmerking voor een premie van € 4 per m². Dat bedrag zal in 2021 onveranderd blijven.

Zie je er tegenop om zelf een vakman te zoeken, dan kunnen wij jou een aannemer uit een zorgvuldig geselecteerd netwerk voorstellen, die jou vrijblijvend een gratis offerte bezorgt.

Overigens hoef je dan niet in te zitten met de recente prijsstijgingen waarover onlangs sprake was in de pers. Die hogere prijzen hebben vooral betrekking op isolatiematerialen als polyurethaan en polyisocyanuraat. In het kader van onze actie voor een gezonde en energiezuinige woning wordt vooral geopteerd voor materialen als minerale wol.

Naar onze actie "Voor een gezonde en energiezuinige woning"

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021

Wij hebben vorige maand de spouwmuren late isoleren en gezien onze woning vrij open en hoog gelegen is merken wij duidelijk dat de woning vlugger verwarmd is.
De zolder ligt volledig dicht met 18 cm dik isolatie rotswol.
Ik denk dat wij goed gehandeld hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Absoluut, isoleren werpt zeker zijn vruchten af. Kijk gerust even in ons dossier na welke de mogelijkheden zijn om nog verder te isoleren! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Verwijderen van vochtvlekken op gevlinderde vloer in kelder ( binnengekomen regenwater ) ?.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Beste Jean, ik heb je vragen voorgelegd aan onze experten en ze zouden je graag willen verder helpen. Is het mogelijk om ons via het contactformulier op onze site volgende informatie te verschaffen ? Alvast bedankt. 

- Wanneer is het huis gebouwd?

- Is de betonnen vloer van de kelder uit dezelfde periode of is die later gelegd en wanneer?

- Wat is het materiaal van de keldermuren en is er een externe bescherming tussen deze muren en de aarde of is er een andere constructie "tegen" deze keldermuren?

- Idealiter zouden we foto's nodig hebben van de vloer en de kelder en een plattegrond van waar de kelder zich in het huis bevindt.

- Het adres van onze abonnee om te zien of het huis in een vallei ligt of op grotere hoogte.

- Zijn deze vlekken nieuw of oud?

- Verschijnen ze alleen bij hevige regen of niet?

Deze elementen kunnen ons in staat stellen bepaalde oorzaken uit te sluiten. Link naar het contactformulier: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021

Ik had in mijn badkamer voortdurend last van vochtplekken naast mijn raam. Vooral in de herfst en de winter waren deze aanwezig. Ik heb hier een vochtwerend middel op aangebracht die ik in een doe-het-zelf winkel vond. Hoewel, dankzij dit middel, de vochtplekken niet groter werden, kwamen er wel steeds nieuwe vochtplekken tevoorschijn.

Op een moment dat ik dat de oorzaak van het probleem van mijn buitenmuur kwam, maar na wat zoeken kwam ik op dit artikel terecht: www.vochtbestrijding-gids.be/.../. Sindsdien verlucht ik mijn badkamer veel meer en hebben we ondertussen ook een ventilatiesysteem laten installeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2020

Wij wonen in een laag-energie appartement reeds meer dan 6 jaren.
De verluchting wordt geregeld via een D-ventlatietoestel.

In deze Coronatijden heb ik een CO2-meter aangeschaft om de luchtkwaliteit te meten.
Blijkt dat de luchtkwaliteit in onze slaapkamer op een tweetal uren duidelijk slecht werd. (meer dan 1500 ppm CO2) De luchtverversing staat reeds op 50% ingesteld, nog meer leidt tot geluidsproblemen.

Gelet op onze specifieke situatie slagen wij erin om de CO2 - meting overal rond of onder de 800 ppm te houden. (bv deuren open zetten,..)

We vinden dat dit duidt op een slechte implementatie van de verluchting en vragen ons af of we de bouwheer na 6 jaren nog om een aanpassing kunnen vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

0% btw op isolatie zou veel beter zijn dan premies

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

zeer goed idee