Nieuws

Zelf je dak isoleren: je hebt nog enkele maanden om een premie op te strijken

09 september 2020
dakisolatie premie zelf doen

Tot eind 2020 kun je in Vlaanderen nog een isolatiepremie krijgen als je zelf jouw dak isoleert. Vanaf 2021 zal voor dakisolatie alleen de premie overblijven voor een plaatsing door een aannemer. Overigens vereist de Vlaamse overheid intussen dat elk dak geïsoleerd is.

Tussen 2014 en 2019 werd in Vlaanderen voor 276.000 woningen een premie voor dakisolatie uitgekeerd. Per woning ging het gemiddeld om een oppervlakte van 84 m²; de gemiddelde premie bedroeg € 549 per geïsoleerd dak.

Afbouw van sommige premies

In de loop der jaren is het premielandschap in Vlaanderen meermaals gewijzigd. Recent werd aangekondigd dat de isolatiepremie voor wie zelf zijn dak isoleert, zal verdwijnen vanaf 2021. Alleen als je een aankoopfactuur kunt voorleggen die dateert van 2020, zul je nog de bestaande premie van € 2 per m² kunnen aanvragen. De aanvraag doe je trouwens via je netbeheerder. Vlaanderen was nog het enige gewest waar je als doe-het-zelver een dakisolatiepremie in de wacht kon slepen.

Hoe je dakisolatie het best aanpakt, lees je in ons dossier “Zelf jouw dak isoleren”.

Naar ons dossier Zelf jouw dak isoleren

Verplichte waarden

Overigens kunnen in Vlaanderen sinds januari 2020 strafpunten worden toegekend aan woningen die het nog zonder dakisolatie moeten stellen (tenzij hun energiescore op het EPC-certificaat onder een bepaalde waarde blijft).

Nu is het wel zo dat die Vlaamse dakisolatienorm slechts een dikte van 3 à 4 cm isolatie vereist. Als je een isolatiepremie voor je dak wenst, moet je wel een pak dikker gaan. In ons dossier “Isoleren in 5 vragen”, lees je welke dikte je per isolatiemateriaal je minstens moet nemen.

Naar ons dossier Isoleren in 5 vragen

Liever laten doen?

Uiteraard komt er het op aan om te werken volgens de regels van de kunst. Laat je de klus liever aan een vakman over, dan kom je voor een bestaande woning in aanmerking voor een premie van € 4 per m². Dat bedrag zal in 2021 onveranderd blijven.

Zie je er tegenop om zelf een vakman te zoeken, dan kunnen wij jou een aannemer uit een zorgvuldig geselecteerd netwerk voorstellen, die jou vrijblijvend een gratis offerte bezorgt.

Overigens hoef je dan niet in te zitten met de recente prijsstijgingen waarover onlangs sprake was in de pers. Die hogere prijzen hebben vooral betrekking op isolatiematerialen als polyurethaan en polyisocyanuraat. In het kader van onze actie voor een gezonde en energiezuinige woning wordt vooral geopteerd voor materialen als minerale wol.

Naar onze actie "Voor een gezonde en energiezuinige woning"