Koopgids

Waarop moet je letten bij de aankoop van ledlampen?

28 oktober 2019
hanglamp met ledlamp

In de lampenwereld heeft de ledtechnologie het pleit gewonnen. Ledlampen zijn efficiënter dan ooit en ze kunnen je voor vrij weinig geld een mooie energiebesparing opleveren.

Schadelijk voor de ogen?

Er gaan geruchten de ronde over ledlampen, en dan vooral over de risico’s die verbonden zouden zijn aan het blauwe licht dat sommige lampen uitstralen. Moet je je zorgen maken?

Het klopt dat bepaalde ledlampen een deel blauw licht uitstralen, dat schadelijk zou zijn vanwege de fotobiologische effecten op huid en ogen.

Ook zou het blauwe licht onze biologische klok verstoren als we er net voor het slapengaan te lang aan blootstaan. Daardoor zouden we minder snel inslapen en minder goed slapen.

We hebben verschillende studies en adviezen van diverse gezondheidsinstanties uitgeplozen. Op basis hiervan kunnen we besluiten dat ledverlichting in huis geen echte gezondheidsrisico’s inhoudt. Sommige ledlampen stralen inderdaad een deel blauw licht uit dat in de buurt komt van uv-stralen.

Maar over de ledverlichting in huis hoef je je heus geen zorgen te maken. Voor particuliere toepassingen koopt men immers zacht witte ledlampen met een kleurtemperatuur van 2 700 tot 3 000 K. De lichtpiek die deze lampen in het blauwe centrum uitstralen, is niet schadelijk. Dat heeft het Franse agentschap voor veiligheid van voedsel, milieu en arbeid (ANSES) in een rapport bevestigd in 2010, waarin het de lampen indeelde in risicogroep 0 (zonder risico) of 1 (weinig risico).