Koopgids

Waarop moet je letten bij de aankoop van ledlampen?

28 oktober 2019
hanglamp met ledlamp

Welk model van ledlamp geschikt is, hangt vooral af van het gebruik dat je voor ogen hebt. Bekijk hierna dus de belangrijkste keuzecriteria. Met die informatie in het achterhoofd vind je eenvoudig het geknipte model via onze koopwijzer. Bekijk onze testresultaten van ledlampen

Hoe kies je de juiste lamp?

1. Welke fitting heeft jouw armatuur?

Over het algemeen zijn ledlampen verkrijgbaar met alle courante types van fitting. Ga op voorhand na welke fitting jouw huidige lampen hebben zodat jouw nieuwe lampen zeker passen.

Er bestaan tal van fittingen:

  • E27 en E14 zijn schroeffittingen, van respectievelijk van 27 mm en van 14 mm dikte. Beiden zijn geschikt voor 230 V.
  • GU4 of GU5.3 is een zogenaamde steekfitting, dit voor lampen van 12 V of 230 V. Ze bestaan uit twee kleine pinnetjes die in de fitting worden gedrukt.
  • De GU10 fitting is geschikt voor 230 V en bestaat uit twee dikkere pinnen.
  • G9: het lampje is iets groter dan G4 en werkt steeds op 230 V.
  • R7S Als je dit soort halogeenlampen door ledlampen vervangt, moet je de glazen beschermkap van de armatuur verwijderen. Dit soort halogeenlampjes geeft zeer veel warmte af. Dat doen de ledlampen niet. Overigens heeft dit soort ledlampen haar eigen bescherming (ingewerkt in de lamp zelf).
  • TL-vervangers Zoek een ledlamp van dezelfde lengte als de bestaande tl-lamp: 60, 90, 120 of 150 cm. Verwijder de ballast en vervang de starter door de bijgeleverde dummystarter. Voor de vervanging van de tl-5-lamp bestaan er geen ledlampen; wel zijn er ledarmaturen met ingebouwde leds.
2. Hoeveel lumen heb je nodig?

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Het geeft weer hoeveel licht een lamp produceert.

Voor een woonruimte heb je doorgaans 900 lumen nodig. Ga dus voor een lamp van 900 lumen of voorzie een combinatie van 3 lampen of spots van elk 300 lumen of 2 exemplaren van bv. 460 lumen.

Voor sfeerverlichting kan 300 tot 500 lumen volstaan.

3. Welke kleur te kiezen?

Lampen hebben ook een kleurtemperatuur, die wordt uitgedrukt in Kelvin. Dit geeft weer in hoeverre een lamp geel, wit of blauw licht produceert. De drie meest verkochte kleuren zijn:

  • 2 700 à 3 000 K: warm, geel licht, ideaal voor in de woonkamer. Er bestaan ook decoratieve modellen van 2 200 K, waarvan de kleur dichter aanleunt bij die van het peertje van weleer;
  • 4 000 K: neutraal licht, goed voor in de keuken, badkamer, bureau;
  • 6 000 K: koud, blauw licht, vooral geschikt in bv. een garage.

Beperk je uit voorzorg tot lampen van 3 000 K voor toepassingen in de woonkamer of ander langdurig gebruik.

4. Heb je een dimmer nodig?

Als jouw ledlamp dimbaar is, is het mogelijk om de lichtsterkte aan te passen met behulp van een dimmer. Niet alle ledlampen zijn compatibel met een dimmer. Kijk dit na op de verpakking.

Als jouw lamp niet dimbaar is en je deze gebruikt met een dimmer, zal het niet alleen onmogelijk zijn om de lichtsterkte aan te passen maar je riskeert tevens dat de lamp zal knipperen op het moment dat je deze aan- of uitdoet.

Dimbare ledlampen zijn doorgaans wat duurder.

Nieuw zijn ledlampen met een ingebouwde dimfunctie, zoals de SceneSwitch van Philips. Je hebt dan geen aparte dimschakelaar meer nodig. Telkens wanneer je de gewone lichtschakelaar indrukt, verminderen de lichtsterkte en de kleur van het licht, zodat je die kunt aanpassen aan wat je op dat ogenblik wilt doen, bv. op de computer werken, een boek lezen of naar tv kijken.

5. Wat zegt de verpakking?”

De fitting, bv. E27, bepaalt welke ledlamp geschikt is om in de armatuur te passen.

Het vermogen in watt (W). Is minder belangrijk geworden dan het aantal lumen.

Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst weer. Dit getal gedeeld door het aantal watt geeft aan hoe efficiënt de lamp is.

De stralingshoek bepaalt hoe breed of hoe nauw de lichtbundel is. Dat is meer van belang bij spots. 

De levensduur van een lamp wordt uitgedrukt in branduren of -jaren (op basis van 1 000 branduren per jaar).

Een dimbare lamp is te herkennen aan een specifiek logo. Soms is er een verwijzing naar in de benaming van de lamp.

De kleurtemperatuur in kelvin (K): hoe lager het cijfer, het warmer het licht (variërend van wit-blauw tot geel-oranje).