Koopgids

Waarop moet je letten bij de aankoop van ledlampen?

28 oktober 2019
hanglamp met ledlamp

In de lampenwereld heeft de ledtechnologie het pleit gewonnen. Ledlampen zijn efficiënter dan ooit en ze kunnen je voor vrij weinig geld een mooie energiebesparing opleveren.

Waarom led?

Europa heeft al langer de gloeilampen gebannen en sinds 1 september 2018 geldt er een verbod op de productie van de meeste halogeenlampen. Maar misschien heb je nog een reserve aan oude gloeilampen liggen en trachten sommige winkels hun bestaande stock aan halogeenlampen kwijt te raken. Wij vinden het echter weinig zinvol om nu nog voor een andere technologie dan led te kiezen, en wel om de volgende redenen.

Technologie zonder gebreken

We hebben doorheen de tijd verschillende technologieën in de lampenwereld gekend: gloeilampen, tl-lampen, halogeenlampen, spaarlampen (soms ook fluocompacte lampen genoemd) en tot slot ledlampen. In het verleden had elk type lamp wel een of meer zwakke punten. Het lijkt er echter op dat de led-technologie op alle vlakken een oplossing heeft gevonden.

De spaarlampen van weleer gaven niet altijd meteen licht op volle sterkte. Daar heeft de ledtechnologie geen last van: een druk op de schakelaar en je krijgt meteen vol licht.

Gloeilampen en halogeenlampen garandeerden warm licht. Bij ledlampen heb je keuze uit kleuren die variëren van warm tot zeer koud. In een woning geldt een voorkeur voor een warme temperatuur van 2 700 tot hooguit 3 000 K.

Halogeenlampen blonken uit door hun goede kleurweergave. De led-technologie is intussen ook zo sterk geëvolueerd dat ze ook een goede kleurweergave kan bieden. Concreet wordt dat kenmerk via de zgn. CRI-index aangegeven (CRI staat voor “colour rendering index”). Een waarde van 80 is vandaag de norm. Alle producten uit onze tests halen die drempel en geven getrouw de kleuren weer.

Tl-lampen werden afgeraden op plaatsen waar het licht frequent aan en uit moest. Bij de ledtechnologie maakt het niet uit hoe vaak je de lamp aan het werk zet. Dat heeft geen negatieve gevolgen op zijn levensduur; het is veeleer het aantal branduren dat doorslaggevend is.

Bijzonder energiezuinig

Ledlampen zijn 8 maal zuiniger dan gloeilamp en ledspots zijn 7 tot 13 maal zuiniger dan hun tegenhangers die nog gebruik maken van de halogeentechnologie.

Ongeëvenaarde levensduur

Doorgaans kondigden fabrikanten een levensduur van 1 000 à 3 000 uren aan voor een halogeenlamp en 5 000 à 15 000 uren voor een spaarlamp. 
Voor ledlampen stellen fabrikanten 15 000 tot 50 000 branduren voorop. Op basis van 1 000 branduren per jaar ben je met een nieuw exemplaar normaal vertrokken voor minstens 15 jaar! 

Betaalbare prijs

Vaak vind je al een goede ledlamp onder € 5 of toch hooguit € 10. Als je dus iets meer betaalt dan voor andere types van lampen, wordt dat veelal gecompenseerd door de langere levensduur en energiezuinigheid.