Dossier

Energieprestatiecertificaat: haal er het maximum uit

28 november 2019

In elk gewest moet je voor een bestaande woning die te koop of te huur wordt aangeboden, een energieprestatiecertificaat laten opmaken. Dat document hoe energiezuinig die woning is. We overlopen wat daarbij komt kijken.

Het EPC in 7 vragen

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Wat indien je een A-klasse woning koopt, en het blijkt uiteindelijk slechts een C-klasse woning te zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021

Moet er vanaf 2022 ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een klein appartementsgebouw van 4 apparementen voorzien zijn? Of is dit enkel voor grote appartementsblokken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Tony, hier vind je de laatste informatie over het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement:
www.vlaanderen.be/epc-voor-de-gemeenschappelijke-delen-van-een-appartementsgebouw

De verplichting van een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement met ingang van 2022 was oorspronkelijk voorzien vanaf 2 wooneenheden. Maar de Vlaamse regering heeft intussen een nieuwe gefaseerde timing uitgewerkt, waarbij de verplichting voor de kleinste appartementsgebouwen (2 tot en met 4 wooneenheden) pas zou ingaan vanaf 2024. Maar dit voorstel moest wel nog definitief worden goedgekeurd. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

EPC is slechts een theoretische benadering. Ik heb mijn EPC laten bepalen en het resultaat is 235 KWH/m2. In de praktijk kom ik uit op maximum 80 KWH/ m2.
Ik heb 3 maal gebouwd ( 1973, 1981 en 2003) telkens met houtskelet en extra doorgedreven isolatie en ook telkens met volledig elektrisch verwarming en in vergelijk met vele kennissen kom ik telkens goedkoper uit aan jaarlijkse energie kosten. Komt nog erbij dat de investeringskost lager is en er geen onderhoud of vervanging noodzakelijk is. Maar ja theorie en praktijk liggen soms ver uiteen. Er wordt zeer veel nonsens vertelt rond verwarming.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Paul, om deze informatie met ons te delen. Maak gerust via onze energievergelijker een berekening op basis van je jaarverbruik in energie om uit te vissen of je nog steeds voordeliger af bent bij je huidige leverancier of niet. Ik geef je even de link ernaartoe mee:https://bit.ly/3tqrJw4  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Welke bouwfirma raden jullie aan

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

Test-Aankoop maakt geen vergelijkingen van bouwfirma's. We hebben echter wel een dossier over het kiezen van een aannemer online staan met nuttige info, dat vind je hier: https://bit.ly/3lGrfPu  Voor de volledigheid geef ik je ook even een link mee naar ons dossier over sleutel-op-de-deur bouwen: https://bit.ly/3d0P6p7  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

Ik zie maar 1 reactie? Jullie zeggen 2 ?
Kan testaankoop reageren op mijn EPC waarde en pelletkachel?Wie heeft EPC methode opgesteld? Waar kan ik die bereiken om hun classificatie te kritiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021

ik bouwde 25 jaar geleden een K30 woning met elektrische verwarming. Als ik het EPC bereken kom ik aan een hoog getal. Als ik nu de elektrische verwarming vervang door een pelletkachel wordt mijn EPC veel lager? Dus een vervuilende kachel op hout geeft mij een lager EPC dan elektrische verwarming. Kan je dit verklaren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Het is nogal moeilijk mijn woning te klasseren. De woning is bedoeld als gesloten bebouwing maar staat al 40 jaar vrij. Het 30° dak heb ik aan de voorkant geisoleerd met 8cm Enertherm (jullie 14cm dikte uit wat materiaal? Er is nogal verschil welk materiaal gebruikt wordt). De achterkant is zoals origineel met rotswol 7 cm denk ik.
De spouwmuren voor en achtergevel zijn opgespoten met isolatiekorrels.
Een zijgevel (is dus bedoeld als scheidingemuur) is aan de buitenkant geisoleerd met 4 cm Rectacvit. De andere zijgevel is enkel bekleed met roufing hoewel aan de binnenkant 2cm isomo steekt. De woning is een zo geheten belle-etagewoning.Dus wij bewonen voornamelijk de 1ste en 2de verdieping. Op het gelijkvloers is er de garage en een achterkamer die nog gebruikt wordt als hobbykamer. Daaronder zit dus geen vloerisolatie. De ramen zijn al 40 jaar dubbel geisoleerd al is alleen de bovenverdieping recent vervangen.De chauffageketel is een hogerendementsketel, dus geen condensatie. En, ja ik heb pas zonnepanelen, al kan ik er maar 4 plaatsen, meer plaats is er niet.
Dit schrijf ik maar om uit te leggen waarom ik het moeilijk heb met jullie formulier.

Community