Nieuws

De huurprijs inschatten

14 juni 2013
huurprijs inschatten

De Vlaamse overheid heeft een onlineinstrument uitgewerkt waarmee zowel de huurder als de verhuurder aan de slag kan om na te gaan wat een billijke huurprijs zou zijn.

Op de website www.huurschatter.be moet u een aantal gegevens invullen en dan krijgt u een inschatting van een gangbare huurprijs voor een bepaald type van woning. Het resultaat van de berekening – de geschatte huurprijs – is louter informatief en dus op geen enkele manier bindend. Bedoeling is om de private huurmarkt transparanter te maken en alle spelers op de markt dus op een eenvoudige en duidelijke manier te informeren.

Veel gegevens in te vullen

Wanneer u de website wilt gebruiken, dient u eerst akkoord te gaan met de verwerking van persoonsgegevens en in te vullen welk type gebruiker u bent (huurder, verhuurder, makelaar ...).
Dan vraagt men u meer info over de woning alsook het adres.
Tot slot komen de kenmerken van de woning aan de beurt.
Al bij al moet u toch heel wat gegevens van de woning invullen, gaande van het adres, het bouwjaar, het aantal m² van de woning, de tuin en het terras tot de manier waarop het dak is geïsoleerd enz. Vooral voor kandidaat-huurders lijkt ons dit niet zo evident omdat zij wellicht niet steeds over al die gegevens kunnen beschikken. De site vraagt overigens ook wat u zelf als een normale huurprijs zou beschouwen.

Realistische inschatting

Wij deden de test voor meerdere woningen over heel Vlaanderen en de schatting van de huurprijs (in de vorm van een minimum-maximumbedrag, bv. van € 840 tot € 880) leek ons in ieder geval realistisch. Zoals gezegd bent u helemaal niet verplicht u naar die prijs te schikken, maar het is alvast een handig instrument voor wie werkelijk geen idee heeft van een billijke en realistische huurprijs voor een bepaalde woning.

Hoe kwam die gegevensbank tot stand?

Er werden eerst gegevens verzameld van duizenden huurwoningen over heel Vlaanderen en statistieken over de hele Vlaamse woonmarkt. Vervolgens hebben het Steunpunt Wonen en het Centrum voor Economische Studies van de KU Leuven op basis van die gegevens een uniek statistisch berekeningsmodel uitgewerkt. Dat maakt het mogelijk om voor bijna elke woning of appartement in Vlaanderen een accurate inschatting van de gangbare markthuurprijs te maken.