Alert

Appartement dat te mooi is om waar te zijn, blijkt valstrik.

14 juni 2012
appartement te mooi

Mevr. O. meldt ons een scam waar zij het slachtoffer van werd bij de huur van een appartement: een huurprijs die té mooi was om waar te zijn.

Mevr. O. ontdekte in een krant een advertentie waarin een appartement met drie slaapkamers te huur wordt aangeboden in Brussel (Schaarbeek) voor € 555. Het aanbod is aanlokkelijk wegens het bedrag van de huurprijs. Ze stuurt de eigenaar een e-mail.

Een echt sprookje …

Als antwoord ontvangt zij een meer gedetailleerde beschrijving van het appartement. De eigenaar vertelt erbij dat hij dit mooie appartement had gekocht om het te renoveren en te verkopen. Om professionele redenen moest hij naar Rome verhuizen en moet hij zelf een vrij hoge huurprijs betalen. Gezien de internationale crisis, aldus zijn verhaal, is een verkoop van het Brusselse appartement nu niet aan de orde. Hij wil het in afwachting van economisch herstel liever verhuren. Hij zoekt een goede huurder voor 6 jaar en daarna kan hij de huur vernieuwen indien de huurder is geïnteresseerd. Hij geeft aan dat in de huurprijs van € 555 alle kosten en bepaalde uitrustingen (water, elektriciteit, internet, parking, koelkast …) zijn inbegrepen. De verhuurder eindigt nog met aan mevrouw O. te vertellen dat ze het appartement na overhandiging van de sleutels meteen kan betrekken. Sleutels die hij alleen in zijn bezit heeft.

… dat zich herhaalt

Een echt buitenkansje, zo vindt mevr. O. Ze is nochtans niet van gisteren; ze denkt dat er wel een addertje onder het gras zit en geeft er geen gevolg meer aan. Enige tijd later ziet ze een gelijkaardige advertentie. Uit nieuwsgierigheid vraagt ze opnieuw informatie. Ze ontvangt woordelijk dezelfde e-mail, op enkele details na: het adres is anders en de huur bedraagt € 490. Natuurlijk laat mevr. O. het daarbij.

Vals appartement, echte scam

Mevr. O. heeft goed gehandeld, het was inderdaad een scam, oplichterij dus. Als u antwoordt op de mail van de zogezegde verhuurder ontvangt u een antwoord met de te volgen procedure die natuurlijk volkomen veilig en transparant is.
De verhuurder stelt tenslotte voor om de sleutels in pand te geven bij een kantoor van TNT in de buurt van zijn woning. U moet naar Western Union gaan om de eerste huur te betalen. Na deze betaling hoeft u enkel de referenties van deze transactie naar TNT te sturen. Per kerende ontvangt u dan binnen de twee dagen de sleutels van het appartement. Met die sleutels kunt u het appartement gaan bezoeken. Als het u niet bevalt, kunt u de sleutels terugsturen en krijgt u het geld terugbetaald.
U hebt het al begrepen: ga nooit in op dergelijke advertenties. U verliest er veel tijd mee, en wat erger is, uw geld.