Nieuws

Zonnecrème: opgepast met vlekken!

28 juni 2018

Zonnecrème is meestal vet, soms zelfs gekleurd, en kan venijnige vlekken achterlaten op je kleding. Hoe ga je ze te lijf? Wij geven enkele tips hoe je te werk gaat ... en hoe je het zeker niet moet aanpakken.

Zonnecrèmes hebben een ingewikkelde samenstelling. Ze bevatten vette bestanddelen om een crème te kunnen vormen, maar ook chemische bestanddelen, fixeermiddel, kleurstoffen enz. De vlekken die ze kunnen achterlaten op je badpak, t-shirt of handdoek zijn dus niet zo eenvoudig te behandelen. Te meer omdat de zon en de warmte natuurlijk ook een rol speelt in de manier waarop het product gaat reageren op stof. Maar het is wel degelijk mogelijk om ze te verwijderen. Zo lang je de volgende tips, over wat je het best doet en zeker niet doet, in acht neemt.

Wat je moet doen

  • De vlek zo snel mogelijk behandelen, zodat ze niet te ver in het stof doordringt.
  • De vlek voorbehandelen met een ontvetter of met afwasmiddel.
  • Wassen op 40°C.
  • De zonnecrème voorzichtig aanbrengen of je kleren pas terug aantrekken nadat de zonnecrème in je huid is ingetrokken. De vlekken zijn meestal het meest uitgesproken op witte kledingstukken.

Wat je zeker niet moet doen

  • Het kledingstuk laten weken in water met javel of met bleekmiddel. Dit kan een chemische reactie veroorzaken, waardoor het stof zijn kleur kan verliezen.
  • Wassen op 60°C. Op zo'n hoge temperatuur wordt de vlek veeleer gefixeerd op het stof of kunnen andere chemische reacties optreden.
  • Met koud water wassen. Delicate stoffen zullen dan wel worden beschermd, maar je zult de vlekken er niet uit krijgen.

Wil je meer weten over hoe je allerlei soorten vlekken op kleding het best aanpakt? Raadpleeg ons dossier met praktische tips.

Om de beste zonnecrème voor jouw huid te kiezen, kun je steeds terecht in onze koopwijzer zonnecrèmes.

Naar de koopwijzer