Nieuws

Zelfgemaakt vaatwasmiddel: zuiver maar niet zo efficiënt

10 september 2018

Op het internet vind je allerlei recepten om zelf afwasmiddel te maken. Wij vroegen ons af of glazen en borden daarmee wel proper uit de machine komen. En aldus gingen we in de marge van onze vaatwasmiddelentest op zoek naar de ideale formule voor huisbereid detergent.

Primeur in het testlab: bij onze vaatwasmiddelentest probeerden we voor het eerst ook verschillende onlinerecepten voor zelfgemaakt afwasmiddel uit.

Met ingrediënten die we kochten in de doe-het-zelfzaak, drogisterij en schoonmaakafdeling van de supermarkt, stelden we zelf een aantal afwaspoeders samen en lieten die net als de winkelproducten het volledige testprocédé doorlopen. Als glansspoelmiddel voegden we wat azijn toe.

Het meest doeltreffend blijkt een mengsel van 35 % sodakristallen (ook huishoudsoda of na-triumcarbonaat genoemd), 35 % citroenzuur en 25 % natriumpercarbonaat met een snuifje (5 %) zuiveringszout (natriumbicarbonaat, ook verkocht onder de Engelse benaming baking soda).

Vooral efficiënt voor glazen en koppen

Echt schitterend scoort onze bereiding van het huis niet, maar ze doet het wel minstens even goed als een vijftal producten uit de winkel.

Met name voor het verwijderen van aangebrande melk en verkleuringen door thee, koffie of tomatensaus werkt het recept bijzonder efficiënt. Dat is voornamelijk te danken aan de blekende werking van het natriumpercarbonaat dat onze experts aan de onlinerecepten hebben toegevoegd.

De vaat droogt ook goed zonder een spoor van kalk.

Vlekken van eieren, vlees en zetmeelproducten krijg je er echter moeilijk mee weg, Daarvoor heb je de enzymen nodig die in de commerciële detergenten zitten.

Niet ideaal dus voor de dagelijkse afwas, maar wel occasioneel voor een machine vol glazen en koppen.

Lief voor mens en milieu

Milieuvriendelijk is het afwasmiddel van eigen makelij dan weer wel, in tegenstelling tot de winkelproducten die nogal wat milieubelastende stoffen bevatten, zoals polycarboxylaten of fosfonaten als waterontharders, zinkacetaat en zinksulfaat als bewaarmiddel en tegen glascorrosie, limoneen als geurstof …

Geen probleem als er na het afwasproces sporen van het zelfgemaakt product zouden achterblijven op je eetgerei. Alle bestanddelen zijn “eetbaar”, op het natriumpercarbonaat na. Dat laatste lost echter op en wordt weggespoeld. Het zit overigens ook in commerciële vaatwasproducten.

Propere vaat voor een zacht prijsje

Voel je je niet geroepen om zelf je afwasmiddel te bereiden? Dan kun je aan de hand van onze koopwijzer vaatwasmiddelen een slimme keuze maken uit het winkelaanbod.

Je vindt er de testresultaten van zowel all-in-oneproducten, waar zeep, regenereerzout en glansspoelmiddel in gebundeld zijn, als standaardgel en -tabletten die enkel detergent bevatten.

UNA (ALDI) ALL IN ONE VAATWASTABLETTEN
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,07 / dosis
AH (ALBERT HEIJN) CLASSIC VAATWASTABLETTEN
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,05 / dosis
ARO (MAKRO) COMPACT TABS 2IN1
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,05 / dosis
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

9 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

Alle middelen van Eezym ijn ok, maar moeilijk te verkrijgen. Dan brent online aankoop soelaas8 ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

Sorry, mijn vingers waren te rap, dus typfouten...

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

voor dagelijks onderhoud gebruik ik een kraaknette vezeldoek en lauw water. hiermee veeg je alle plekjes van de venster, kasten, tafel. drogen met een kraaknette handdoek of zeemvel. voor mijn wekelijkse beurt gebruik ik Ecover allesreiniger. Beetje product op een nat sponsje voor de badkamer, toilet. afspoelen en drogen met vezeldoek of zeemvel. voor kalkaanslag dep ik wat keukenpapier in een mengeling van water en azijn en leg dat er een kwartiertje op. de kalkaanslag verdwijnt dan zonder moeite met een licht schuursponsje.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/12/2019

Beste Jozeph, je kan ook ons dossier eens bekijken : www.test-aankoop.be/.../allesreinigers
Mvg
Albine

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2019

Hallo Jozeph,

We hebben verleden jaar een vergelijking gemaakt tussen ecologische reinigingsproducten en gewone producten die je in de meeste winkels kan vinden. We testten er in totaal 15, je kan het nalezen in editie 627 van Test-Aankoop (februari 2018).

6 van de 15 geteste allesreinigers zijn een pak milieuvriendelijker en beter voor de gezondheid dan de rest. Ze bevatten namelijk geen bewaarmiddelen met een kiemdodende werking. Die stoffen hebben een zware impact op het milieu, omdat ze in het water hun kiemdodende werking behouden en dus giftig zijn voor waterorganismen.

Verder geven we je graag enkele tips mee. Er zijn enkele alternatieven die je kan gebruiken om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu aspect. Als je regelmatig alles schoonveegt vóór het vuil zich kan opstapelen, heb je eigenlijk niet eens een allesreiniger nodig.

Koude of warme azijn (50 ml in 500 ml water, of 100 ml voor hardnekkig vuil) maakt perfect komaf met kalk, terwijl 1 tot 2 eetlepels soda (natriumbicarbonaat) in 500 ml warm water doeltreffend is tegen vet.

De vloer kun je zelfs gewoon schoonmaken met warm water.  Heb je hiermee voldoende informatie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

inderdaad, puur natuur : met azijn, soda en bicarbonaat kom je al een heel eind.
google wat rond en je vind heel veel voorbeelden en suggesties. succes !

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2020
, Gereageerd:

is een stoomreiniger doeltreffend ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Dag Erich, jammer genoeg hebben we zulke toestellen nog niet getest, dus kunnen we er ons niet over uitspreken. Ik heb wel je post als suggestie intern doorgegeven aan de betrokken dienst zodat ze hiermee kunnen rekening houden bij een volgende testronde. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

ja dit dood alle viezigheid ,maar is geen nootzaak voor een gezond binnenmilieu

Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies