Nieuws

Zelfgemaakt vaatwasmiddel: zuiver maar niet zo efficiënt

10 september 2018

Op het internet vind je allerlei recepten om zelf afwasmiddel te maken. Wij vroegen ons af of glazen en borden daarmee wel proper uit de machine komen. En aldus gingen we in de marge van onze vaatwasmiddelentest op zoek naar de ideale formule voor huisbereid detergent.

Primeur in het testlab: bij onze vaatwasmiddelentest probeerden we voor het eerst ook verschillende onlinerecepten voor zelfgemaakt afwasmiddel uit.

Met ingrediënten die we kochten in de doe-het-zelfzaak, drogisterij en schoonmaakafdeling van de supermarkt, stelden we zelf een aantal afwaspoeders samen en lieten die net als de winkelproducten het volledige testprocédé doorlopen. Als glansspoelmiddel voegden we wat azijn toe.

Het meest doeltreffend blijkt een mengsel van 35 % sodakristallen (ook huishoudsoda of na-triumcarbonaat genoemd), 35 % citroenzuur en 25 % natriumpercarbonaat met een snuifje (5 %) zuiveringszout (natriumbicarbonaat, ook verkocht onder de Engelse benaming baking soda).

Vooral efficiënt voor glazen en koppen

Echt schitterend scoort onze bereiding van het huis niet, maar ze doet het wel minstens even goed als een vijftal producten uit de winkel.

Met name voor het verwijderen van aangebrande melk en verkleuringen door thee, koffie of tomatensaus werkt het recept bijzonder efficiënt. Dat is voornamelijk te danken aan de blekende werking van het natriumpercarbonaat dat onze experts aan de onlinerecepten hebben toegevoegd.

De vaat droogt ook goed zonder een spoor van kalk.

Vlekken van eieren, vlees en zetmeelproducten krijg je er echter moeilijk mee weg, Daarvoor heb je de enzymen nodig die in de commerciële detergenten zitten.

Niet ideaal dus voor de dagelijkse afwas, maar wel occasioneel voor een machine vol glazen en koppen.

Lief voor mens en milieu

Milieuvriendelijk is het afwasmiddel van eigen makelij dan weer wel, in tegenstelling tot de winkelproducten die nogal wat milieubelastende stoffen bevatten, zoals polycarboxylaten of fosfonaten als waterontharders, zinkacetaat en zinksulfaat als bewaarmiddel en tegen glascorrosie, limoneen als geurstof …

Geen probleem als er na het afwasproces sporen van het zelfgemaakt product zouden achterblijven op je eetgerei. Alle bestanddelen zijn “eetbaar”, op het natriumpercarbonaat na. Dat laatste lost echter op en wordt weggespoeld. Het zit overigens ook in commerciële vaatwasproducten.

Propere vaat voor 38 of … 5 cent per afwasbeurt

Voel je je niet geroepen om zelf je afwasmiddel te bereiden? Dan kun je aan de hand van onze vernieuwde koopwijzer vaatwasmiddelen een slimme keuze maken uit het winkelaanbod.

Je vindt er de testresultaten van 22 vaatwasmiddelen, zowel all-in-oneproducten, waar zeep, regenereerzout en glansspoelmiddel in gebundeld zijn, als standaardgel en -tabletten die enkel detergent bevatten. 

Vergelijken loont: onze Beste Koop doet de afwas even goed als het duurste product, maar kost je maar liefst acht keer minder.

W5 VAATWASTABLETTEN ALL IN 1
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,06 / dosis
EVERYDAY VAATWASTABLETTEN ALL IN 1
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,06 / dosis
SANS MARQUE VAATWASTABLETTEN CLASSIC
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,06 / dosis