Nieuws

Ecologische ontstoppers totaal ondoeltreffend in de badkamer

04 maart 2020

In de winkelrekken vind je heel wat ecologische producten om leidingen te ontstoppen. We probeerden ze uit in een met haren verstopte lavabo-afvoer, het meest voorkomende type van verstopping. Geen enkele van de negen geteste eco-ontstoppers slaagde in de opdracht. Van misleidende claims gesproken.

Eco is de trend, ook bij de producten om je afvoer te ontstoppen. In ons lab hebben we negen dergelijke ecologische middelen uitgetest in een met haren verstopte lavabo, een van de courantste toepassingen van ontstopper. In tegenstelling tot de mooie beloften op de etiketten was geen van de ecoproducten in staat de verstopping weg te krijgen.

Machteloos tegen haren

Grote boosdoeners zijn haren. Eco-ontstoppers bevatten bacteriën en enzymen om organisch materiaal, vet, resten van zeep en detergent, proteïnen, zetmeel en plantaardige vezels op te lossen. Die bacteriën of enzymen zijn echter niet bij machte om de cystine en keratine in haren af te breken.

Claim niet waargemaakt in de badkamer

Een verstopte gootsteen in de keuken kun je met een ecoproduct misschien wel vrijmaken, aangezien daar meestal geen haren in het spel zijn. Maar in de badkamer is een groene ontstopper nutteloos. Met het toverwoordje “eco” op de verpakking word je als consument in de richting van dure producten geduwd die hun claims niet waarmaken op de plaats waar je ze het vaakst nodig hebt.

Preventie en manuele ingrepen doorgaans afdoend

Fabrikanten scheppen zo niet alleen valse verwachtingen, maar laten je gefrustreerd achter met een nog altijd even verstopte afvoer. Niet ondenkbeeldig dat je dan uit ergernis naar een chemische ontstopper grijpt. Jammer, want mits enige voorzorgen hoef je meestal geen giftige, milieu-onvriendelijke chemische producten te gebruiken. Je kunt haren preventief in een zeefje opvangen. En als je meteen actie onderneemt zodra het water niet goed meer doorloopt, kun je het probleem bijna altijd met zachte middelen oplossen: spoelen met zuiveringszout met wat azijn, de zuignap bovenhalen, de sifon demonteren en reinigen, een ontstoppingsveer gebruiken …

Demonstratie nodig? Bekijk onze video.

.