Dossier

Wassen met regenwater

29 november 2019

Regenwater is om meerdere redenen goed voor de was. Zowel voor de portemonnee als voor het milieu is het een interessante optie.

Regenwater voor de was? Ja, maar enkel onder bepaalde voorwaarden.

Een goed idee

Omdat regenwater veel zachter is dan leidingwater, veroorzaakt het geen kalkafzetting op de elektrische weerstand van je wasmachine. Daardoor blijft het energierendement van je toestel optimaal. Bovendien moet je minder wasmiddel en wasverzachter gebruiken, omdat zacht water in tegenstelling tot hard water de werking van detergent niet vermindert. Tot slot verbruik je op die manier minder drinkwater. En dat is dan weer goed voor je portemonnee.

Maar niet voor iedereen

Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen. Daarom is het ten zeerste af te raden om er wasgoed van jonge kinderen (die kleding geregeld in hun mond stoppen) of mensen met huidallergieën of immuundeficiëntie mee te wassen. Wie vlak bij een industriegebied of in landbouwgebied woont, gebruikt ook beter geen regenwater voor de wasmachine, omdat het daar meer chemische verontreinigende stoffen kan bevatten.