Dossier

6 redenen waarom je vaat niet goed droogt

29 november 2019

De vaatwasser spoelt je vaat af met heet water en pompt dat vervolgens weg. Het drogen gebeurt vooral doordat de vaat de warmte van het spoelwater vasthoudt en het achtergebleven water doet verdampen. Als hij toch nog vochtig is, kunnen daar verschillende redenen voor zijn.

1 Je gebruikt geen of onvoldoende glansspoelmiddel. 

Dat is de meest voorkomende oorzaak van een slecht droogproces. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, dient glansspoelmiddel immers niet om de vaat te doen glanzen. Het bedekt de vaat met een waterafstotende laag, waardoor het water beter afdruipt en verdampt. Als je wel spoelmiddel hebt gebruikt, controleer dan na afloop van het programma of het bakje nog goed doseert.

Bij sommige vaatwassers kun je de dosis zelf instellen. Als dat het geval is, verhoog de dosis dan een beetje. Zorg ervoor dat ze afgestemd is op de waterhardheid in je streek. Maar verhoog ze niet te veel, anders kan je vaat plakkerig aanvoelen.

2 Je gebruikt all-in-onetabletten
Uit onze tests blijkt dat tabletten die vaatwasmiddel, zout en glansspoelmiddel bevatten, vaak een minder goed droogresultaat opleveren dan gewone vaatwasproducten waar je nog zout en spoelmiddel moet aan toevoegen. Ook als je deze all-in-onetabletten gebruikt, voeg je dus beter nog wat spoelmiddel toe. Of kies voor tabletten met een goede score voor het droogresultaat via onze onlinekoopwijzer.

3 Je opent de vaatwasser te vroeg of te laat

Kijk in de handleiding of je de vaatwasser na het programma beter wel of niet meteen opent. Steeds meer toestellen geven een signaal wanneer je de deur op een kier kunt zetten (voor een beter droogresultaat). Bij sommige programma’s gaat de deur na afloop zelfs automatisch open.

4 Je gebruikt een verkeerd programma

Voor het beste reinigings- en spoelresultaat moet je het programma kiezen dat het meest geschikt is voor de hoeveelheid, de materialen en de vuilheid van de vaat. Sommige korte programma’s omvatten trouwens geen droogfase.

5 Je hebt de vaatwasser niet goed of te vol geladen

Misschien heb je te veel in de vaatwasser gestopt of de vaat niet goed geplaatst. Zorg ervoor dat borden en bestek niet tegen elkaar liggen. Zet schotels, kommen, kopjes en bekers ondersteboven, zodat er geen water in blijft staan, dat dan niet kan verdampen. Zorg er ook voor dat plastic doosjes en kommen niet kunnen omkantelen.

6 Er is iets mis met je vaatwasser

Als je vaat nog steeds slecht droogt, is er misschien een probleem met je vaatwasser. Voordat je een hersteller laat langskomen, kijk je beter de volgende onderdelen na:

  • De filter van de afvoer: aangekoekt vuil kan ertoe leiden dat het water te traag of helemaal niet meer wegloopt. Maak de filter indien nodig dus schoon.
  • De waterafvoerslang (aan de buitenkant van het toestel): als die verstopt of geplooid is, kan het water mogelijk niet snel genoeg wegvloeien. Kijk de positie van de afvoerslang dus over de hele lengte na.