Dossier

Tapijtreiniger: geen wondermiddel!

27 november 2019

Je hoeft geen speciaal product te kopen om je tapijten te reinigen. Courante schoonmaakproducten zoals afwasmiddel, ossengalzeep of een ontvetter kunnen even goed werken tegen vlekken. Wel moet je enkele voorzorgen nemen.

Twee types tapijtreiniger gebruiken of reinigen met gewone schoonmaakmiddelen in je kast werkt veelal goed.

Combineer twee types tapijtreiniger

Bepaalde producten zijn zowel bedoeld om tapijt te onderhouden als om vlekken te verwijderen. Wij namen in 2015 de proef op de som. Onze testresultaten maken die bewering met de grond gelijk: geen van de geteste middelen brengt beide missies tot een goed einde. Geen enkel product is echt opgewassen tegen alle soorten vlekken. Vooral koffievlekken en kaarsvet zijn moeilijk weg te krijgen.

Courante huishoudproducten: een alternatief?

Ossengalzeep en een ontvetter zoals Dasty blijken even goed of zelfs beter te werken tegen vlekken dan de meeste geteste ontvlekkers! Jammer genoeg tasten ze het tapijtoppervlak wel meer aan (de haartjes komen bijvoorbeeld in een andere positie te staan). Gebruik ze dus enkel op een niet te opvallende plaats. Met bepaalde synthetische tapijten is het ook opletten geblazen voor kringen en verkleuring. Op synthetische tapijten (uit polyamide) is modder perfect te verwijderen met ossengalzeep. Daarmee is ook balpeninkt weg te krijgen.
Warm water met een scheutje afwasmiddel, zoals Dreft, is ook redelijk doeltreffend tegen vlekken en tast noch de kleur, noch het oppervlak aan. Witte azijn en natriumbicarbonaat halen daarentegen weinig uit. Op het internet wordt natriumbicarbonaat nochtans vaak geprezen als een waar wondermiddel, maar daar blijkt niets van aan.
Voor bloedvlekken gebruik je het best koud water en voor kaarsvet terpentijn.
Tegen koffievlekken wordt vaak marseillezeep aangeraden, al helpt die volgens onze test slechts redelijk. Op linnen tapijten leveren die middelen bij dezelfde
vlekken gewoonlijk een iets minder goed resultaat op.

Hoe te werk gaan

  • Probeer vlekken indien mogelijk meteen te verwijderen, voordat ze kunnen indrogen. Dep ze met een zachte doek en let op dat je ze niet uitspreidt.
  • Begin bij een onderhoudsbeurt met het tapijt grondig te stofzuigen (en dus meerdere keren over dezelfde plek te gaan). Keer losliggend tapijt om en stofzuig ook de onderkant. Maak ook de vloer eronder schoon.
  • Klop het tapijt zo mogelijk buiten uit om zo veel mogelijk stof kwijt te raken. Dat kan gemakkelijk met een oud racket of een bezemsteel.
  • Daarna kun je de achtergebleven vlekken aanpakken. Begin zo nodig door ze weg te krabben. Gebruik daarna een speciale ontvlekker of een van de alternatieven die we hebben getest (ossengalzeep, ontvetter …). Vergeet niet het middel eerst uit te proberen op een onopvallend klein plekje om zeker te zijn dat er geen verkleuring of ander neveneffect optreedt. Is dat niet het geval, wrijf dan met kleine cirkelvormige bewegingen over de vlek.
  • Volg nauwgezet de instructies op de verpakking: al dan niet verdunnen voor gebruik, maximale inwerktijd, spoelen of niet …
  • Fris het hele tapijt eventueel even op met een gewoon onderhoudsproduct en hou je ook daarbij aan de instructies.
  • Als je een wollen tapijt met water reinigt, dep het dan voorzichtig en laat het water niet doordringen tot de rug van het tapijt. Door te veel vocht kan de wol immers vervormen.
Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies