Dossier

Een allesreiniger kiezen: niet zo evident

27 november 2019

Hoe je een goede allesreiniger kiest en het product optimaal gebruikt, maar ook welke producten je beter vermijdt en welke natuurlijke alternatieven er bestaan, dat alles verneem je in dit dossier. Je interieur zal blinken van onder tot boven.

In de supermarkt vind je tal van vloerreinigers, maar die pakken het vuil niet allemaal even grondig aan en zijn niet allemaal op dezelfde manier te gebruiken.

Een rondje langs de rekken

Om je interieur te laten blinken, hoef je er niet veel geld tegenaan te gooien. Doordat de samenstelling van allesreinigers geregeld wijzigt en constant door de fabrikanten wordt verbeterd, is het moeilijk om de verschillende producten te vergelijken. Niettemin stellen we vast dat allesreinigers de laatste decennia doeltreffender zijn geworden. In onze tests behalen ze allemaal een goede of ten minste aanvaardbare score. Je kunt dus gerust een keuze maken op basis van de criteria waar je het meest belang aan hecht.
Vreemd genoeg lieten de allesreinigers die het best in de diepte schoonmaken net de meeste sporen, vegen en opgedroogde druppels na op de spiegels waarop we ze hebben uitgetest. En ook het omgekeerde stelden we vast. Door de band moet je dus op een van deze twee vlakken met iets minder genoegen nemen. En erop letten dat je de prijzen per liter vergelijkt.

Volg de instructies

Om grondig schoon te maken en hardnekkige vlekken te verwijderen gebruik je het best een onverdund product. Als je een doorsnee vuil oppervlak poetst, is het belangrijk dat je de aanbevolen dosis gebruikt en het product verdunt volgens de instructies op het etiket. Voor een optimaal resultaat zijn er vier basisregels:

  • je nauwlettend houden aan de aanbevolen dosis
  • geen producten mengen, want dat kan gevaarlijk zijn of de werking van de producten tenietdoen
  • de nodige voorzorgsmaatregelen nemen (zoals de chemische stoffen niet in contact laten komen met de ogen en ze buiten het bereik van kinderen houden)
  • de producten enkel gebruiken op oppervlakken waarvoor ze bedoeld zijn

Twee emmers water

Schoonmaakmiddelen om het hele huis moeiteloos in een mum van tijd te doen blinken als een spiegel geven de indruk dat één veeg van de spons voldoende is om het vuil te doen verdwijnen. Volgens schoonmaakspecialisten blijft de poetsmethode met twee emmers warm water nog altijd de meest doeltreffende. In de ene emmer doe je de hoeveelheid schoonmaakmiddel die de fabrikant aanbeveelt. Die gebruik je voor het eigenlijke poetsen. De tweede emmer met zuiver water gebruik je om je dweil uit te spoelen, zodat er geen zeepresten in blijven zitten. Zo kun je de vloer na het dweilen nog eens naspoelen. Vervang het water als het vuil is en spoel het vuile water door het toilet.

Af te raden producten

Wegwerpdoekjes
Die zijn weliswaar erg handig om snel te poetsen, maar ook heel milieubelastend. De doekjes zijn immers niet recycleerbaar of composteerbaar, zelfs niet als ze claimen biologisch afbreekbaar te zijn. Na gebruik horen ze gewoon thuis bij het restafval. Gooi ze in geen geval in het toilet, want dan kunnen ze de werking van waterzuiveringsstations verstoren. Bovendien kunnen ze allergische reacties veroorzaken en stoffen bevatten die irriterend of zelfs giftig voor het watermilieu zijn. Ze zijn ook best duur.

Dettol schoonmaakproducten
De schoonmaakproducten van Dettol (spuitbussen, wegwerpdoekjes, vloeibare zeep …) hebben gelukkig een andere samenstelling dan de antibacteriële Dettol-oplossing uit de apotheek, die het ontstaan van resistente bacteriën in de hand werkt. Maar ze jagen ons niettemin onnodig schrik aan voor allerlei bacteriën en ziekten. Het uitgangspunt dat de fabrikant in zijn reclame gebruikt, is dat een huis altijd smetteloos moet zijn, wat helemaal niet hoeft. Dankzij die instelling kan hij een hogere prijs vragen dan die van de meeste andere schoonmaakmiddelen. Dettol-producten bevatten de ontsmettende stof benzalkoniumchloride, de irriterende stof ethanolamine en diverse allergenen. Het ergste is dat Dettol Ontsmetter zuiverend multi oppervlakken door het ministerie is toegelaten als biocide, terwijl het middel enkel bedoeld is om het huis schoon te maken …

Bleekwater
Een absolute afrader! Javel zou enkel mogen worden gebruikt waar er zieken wonen of besmettingsgevaar bestaat. Als er bijvoorbeeld buikgriep heerst, kan de desinfecterende en antiseptische werking van javel nuttig zijn. Maar gebruik niet systematisch bleekwater, want dat is bijzonder giftig voor het milieu. Het werkt trouwens helemaal niet reinigend, alleen blekend en ontsmettend. Gebruik zeker geen pure javel en let op voor spatten, want die kunnen brandwonden veroorzaken. Meng javel ook nooit met andere huishoudproducten of azijn. De toevoeging van zuren zorgt namelijk voor een chemische reactie, waardoor er giftige chloordampen vrijkomen die bijtend zijn voor de ogen en de ademhaling.

Natuurlijke alternatieven

Aan schoonmaakrecepten geen gebrek. Claire De Wilde (62) uit Anderlecht verklapt ons haar favoriete recepten. " ik gebruik vloeibare marseillezeep in regenwater. Dat werkt perfect, meer is er niet nodig. Soms gebruik ik ook sodakristallen. Dan neem ik voldoende warm water zodat de kristallen gemakkelijk oplossen." Voor de vloer volstaat warm water.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

9 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

Alle middelen van Eezym ijn ok, maar moeilijk te verkrijgen. Dan brent online aankoop soelaas8 ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

Sorry, mijn vingers waren te rap, dus typfouten...

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

voor dagelijks onderhoud gebruik ik een kraaknette vezeldoek en lauw water. hiermee veeg je alle plekjes van de venster, kasten, tafel. drogen met een kraaknette handdoek of zeemvel. voor mijn wekelijkse beurt gebruik ik Ecover allesreiniger. Beetje product op een nat sponsje voor de badkamer, toilet. afspoelen en drogen met vezeldoek of zeemvel. voor kalkaanslag dep ik wat keukenpapier in een mengeling van water en azijn en leg dat er een kwartiertje op. de kalkaanslag verdwijnt dan zonder moeite met een licht schuursponsje.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/12/2019

Beste Jozeph, je kan ook ons dossier eens bekijken : www.test-aankoop.be/.../allesreinigers
Mvg
Albine

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2019

Hallo Jozeph,

We hebben verleden jaar een vergelijking gemaakt tussen ecologische reinigingsproducten en gewone producten die je in de meeste winkels kan vinden. We testten er in totaal 15, je kan het nalezen in editie 627 van Test-Aankoop (februari 2018).

6 van de 15 geteste allesreinigers zijn een pak milieuvriendelijker en beter voor de gezondheid dan de rest. Ze bevatten namelijk geen bewaarmiddelen met een kiemdodende werking. Die stoffen hebben een zware impact op het milieu, omdat ze in het water hun kiemdodende werking behouden en dus giftig zijn voor waterorganismen.

Verder geven we je graag enkele tips mee. Er zijn enkele alternatieven die je kan gebruiken om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu aspect. Als je regelmatig alles schoonveegt vóór het vuil zich kan opstapelen, heb je eigenlijk niet eens een allesreiniger nodig.

Koude of warme azijn (50 ml in 500 ml water, of 100 ml voor hardnekkig vuil) maakt perfect komaf met kalk, terwijl 1 tot 2 eetlepels soda (natriumbicarbonaat) in 500 ml warm water doeltreffend is tegen vet.

De vloer kun je zelfs gewoon schoonmaken met warm water.  Heb je hiermee voldoende informatie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

inderdaad, puur natuur : met azijn, soda en bicarbonaat kom je al een heel eind.
google wat rond en je vind heel veel voorbeelden en suggesties. succes !

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2020
, Gereageerd:

is een stoomreiniger doeltreffend ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Dag Erich, jammer genoeg hebben we zulke toestellen nog niet getest, dus kunnen we er ons niet over uitspreken. Ik heb wel je post als suggestie intern doorgegeven aan de betrokken dienst zodat ze hiermee kunnen rekening houden bij een volgende testronde. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

ja dit dood alle viezigheid ,maar is geen nootzaak voor een gezond binnenmilieu