Dossier

Een allesreiniger kiezen: niet zo evident

28 april 2021

Hoe je een goede allesreiniger kiest en het product optimaal gebruikt, maar ook welke producten je beter vermijdt en welke natuurlijke alternatieven er bestaan, dat alles verneem je in dit dossier. Je interieur zal blinken van onder tot boven.

In de supermarkt vind je tal van vloerreinigers, maar die pakken het vuil niet allemaal even grondig aan en zijn niet allemaal op dezelfde manier te gebruiken.

Volg de instructies

Om grondig schoon te maken en hardnekkige vlekken te verwijderen gebruik je het best een onverdund product. Als je een doorsnee vuil oppervlak poetst, is het belangrijk dat je de aanbevolen dosis gebruikt en het product verdunt volgens de instructies op het etiket. Voor een optimaal resultaat zijn er vier basisregels:

  • je nauwlettend houden aan de aanbevolen dosis
  • geen producten mengen, want dat kan gevaarlijk zijn of de werking van de producten tenietdoen
  • de nodige voorzorgsmaatregelen nemen (zoals de chemische stoffen niet in contact laten komen met de ogen en ze buiten het bereik van kinderen houden)
  • de producten enkel gebruiken op oppervlakken waarvoor ze bedoeld zijn

Twee emmers water

Schoonmaakmiddelen om het hele huis moeiteloos in een mum van tijd te doen blinken als een spiegel geven de indruk dat één veeg van de spons voldoende is om het vuil te doen verdwijnen. Volgens schoonmaakspecialisten blijft de poetsmethode met twee emmers warm water nog altijd de meest doeltreffende. In de ene emmer doe je de hoeveelheid schoonmaakmiddel die de fabrikant aanbeveelt. Die gebruik je voor het eigenlijke poetsen. De tweede emmer met zuiver water gebruik je om je dweil uit te spoelen, zodat er geen zeepresten in blijven zitten. Zo kun je de vloer na het dweilen nog eens naspoelen. Vervang het water als het vuil is en spoel het vuile water door het toilet.

Af te raden producten

Wegwerpdoekjes
Die zijn weliswaar erg handig om snel te poetsen, maar ook heel milieubelastend. De doekjes zijn immers niet recycleerbaar of composteerbaar, zelfs niet als ze claimen biologisch afbreekbaar te zijn. Na gebruik horen ze gewoon thuis bij het restafval. Gooi ze in geen geval in het toilet, want dan kunnen ze de werking van waterzuiveringsstations verstoren. Bovendien kunnen ze allergische reacties veroorzaken en stoffen bevatten die irriterend of zelfs giftig voor het watermilieu zijn. Ze zijn ook best duur.

Bleekwater
Een absolute afrader! Javel zou enkel mogen worden gebruikt waar er zieken wonen of besmettingsgevaar bestaat. Als er bijvoorbeeld buikgriep heerst, kan de desinfecterende en antiseptische werking van javel nuttig zijn. Maar gebruik niet systematisch bleekwater, want dat is bijzonder giftig voor het milieu. Het werkt trouwens helemaal niet reinigend, alleen blekend en ontsmettend. Gebruik zeker geen pure javel en let op voor spatten, want die kunnen brandwonden veroorzaken. Meng javel ook nooit met andere huishoudproducten of azijn. De toevoeging van zuren zorgt namelijk voor een chemische reactie, waardoor er giftige chloordampen vrijkomen die bijtend zijn voor de ogen en de ademhaling.

Natuurlijke alternatieven

Aan schoonmaakrecepten geen gebrek. Claire De Wilde (62) uit Anderlecht verklapt ons haar favoriete recepten. "Ik gebruik vloeibare marseillezeep in regenwater. Dat werkt perfect, meer is er niet nodig. Soms gebruik ik ook sodakristallen. Dan neem ik voldoende warm water zodat de kristallen gemakkelijk oplossen." Voor de vloer volstaat warm water.