Dossier

Afwasmiddel voor je vaatwasser

13 oktober 2020
afwasmiddel

Zonder een goed vaatwasmiddel kan zelfs de beste vaatwasser geen vlekkeloze vaat afleveren. De meesten kiezen voor alles-in-één tabletten, maar ook de klassieke producten blijven het goed doen. Er is merkbaar meer aandacht voor milieuvriendelijkheid. Producten die goed werken én het milieu sparen, krijgen ons label Eco & Efficiënt.

Slecht voor het milieu

 In en om vaatwasmiddelen zitten heel wat stoffen die het milieu minder of meer belasten.

  • Waterontharders: deze stoffen verzachten het (kalkhoudend) water, waardoor de reinigende werking van de oppervlakte-actieve stoffen toeneemt. Bij die stoffen vinden we fosfaten, die een onevenwicht veroorzaken in de waterlopen waardoor de algengroei toeneemt. Doordat algen alle zuurstof uit het water halen, kunnen andere organismen niet overleven. Vandaag worden fosfaten vervangen door polycarboxylaten en fosfonaten, maar deze stoffen hebben het nadeel dat ze slecht of onvolledig worden afgebroken in de natuur. Een alternatief dat minder schadelijk is voor het milieu, is natriumcitraat. Dit vinden we vaak terug in meer milieuvriendelijke vaatwasmiddelen.
  • Bewaarstoffen en antimicrobiologische stoffen: in detergenten, en vooral in vloeibare producten en gels, kunnen micro-organismen gaan woekeren. Daarom voegen fabrikanten antibacteriële stoffen toe.
  • Geurstoffen: verschillende geurstoffen en parfums brengen schade toe aan het milieu, maar limoneen is momenteel het meest schadelijk. Deze stof betekent een bedreiging voor de levende organismen in het water en kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben doordat het zich ophoopt in het milieu. We kunnen ons afvragen of vaatwastabletten wel een geurtje moeten hebben. Alleszins zijn er milieuvriendelijkere oplossingen.
  • Oplosbare folie: bepaalde tabletten zijn omhuld door een folie uit PVA (polyvinylacetaat). Als dat in contact komt met water, lost het PVA-plastic vanzelf op. De afgebroken deeltjes zijn echter nog altijd plastic. Omdat ze vochtgevoelig zijn, moeten vaatwastabletten weliswaar worden verpakt, maar volgens ons is een individuele wegwerpverpakking minder milieubelastend.

Ons label Eco & Efficiënt

Om je te helpen in de keuze van milieuvriendelijk afwasmiddel, en om fabrikanten aan te moedigen hun producten minder agressief te maken, hebben we het label Eco & Efficiënt in het leven geroepen. Om dat te verdienen moet een vaatwasmiddel in onze test vijf sterren scoren op milieuvriendelijkheid en daarbovenop een eindscore van minstens 60% behalen.