Nieuws

Ben ik allergisch aan mijn hond of kat?

11 november 2021
man zit op bank naast hond en is allergisch

Huisdieren kunnen helaas een bron van allergie zijn voor hun baasje. Wat zijn de symptomen van een honden- of kattenallergie? Hoe test je of je allergisch bent? En wat kun je doen tegen een allergie?

Wat is een huisdierenallergie?

Er is sprake van een allergie wanneer je immuunsysteem overgevoelig reageert op stoffen die normaal ongevaarlijk zijn (allergenen). Bij een huisdierallergie gaat het om eiwitten die rijkelijk aanwezig zijn in speeksel, urine en de talgklieren van dieren. Via haren en huidschilfers verspreiden deze allergenen zich vlot in de omgeving. Je ademt deze in en zo zorgen ze voor klachten.

Wat zijn de symptomen bij een honden- of kattenallergie?

De klachten zijn dezelfde als die van hooikoorts: niesbuien, jeukende, rode ogen, loopneus, verstopte neus, kriebels in de keel. In tegenstelling tot bij hooikoorts zijn deze klachten niet seizoensgebonden. Daarnaast kun je last krijgen van huiduitslag, kortademigheid en een piepende ademhaling. Als je er gevoelig voor bent, kunnen allergenen zelfs een astma-aanval triggeren. Een allergie kan bovendien een niet te onderschatten impact hebben op de levenskwaliteit: je slaap kan eronder lijden en je kunt te kampen krijgen met vermoeidheid en concentratieproblemen. Bij sommige mensen blijft het bij milde problemen, maar het is niet ongewoon dat de symptomen geleidelijk aan verergeren. 

Hoe kun je testen of je allergisch bent?

Je kunt bij de huisarts langsgaan om te testen of je allergisch bent aan je hond of kat. Allereerst zal de dokter je waarschijnlijk een paar vragen stellen. Bijvoorbeeld waar, wanneer en hoe lang je al last hebt van de klachten. Allergieën kunnen erfelijk zijn, dus mogelijk wil de dokter meer weten over je familiale voorgeschiedenis. De dokter kan eventueel ook een bloed- of een huidtest (laten) uitvoeren. Bij een bloedonderzoek wordt er een staal van je bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt onderzocht of je bloed antistoffen bevat: stoffen die je lichaam maakt als reactie op een bepaald allergeen. Een voorbeeld van een huidtest is de huidpriktest. Hierbij druppelt de arts wat vloeistof op je arm. Vervolgens prikt hij er doorheen. Als er na ongeveer een kwartier een bultje van minstens 3 mm verschijnt, wijst dat op een allergie. Hoe groter het bultje, hoe erger de allergie. Om praktische redenen geven huisartsen vaak de voorkeur aan een bloedonderzoek.

huidtest dokter

De huisarts kan een huidpriktest uitvoeren om allergieën te ontdekken

 

Wat te doen bij een allergie voor je hond of kat?

Waarschijnlijk is dit niet het antwoord dat je wilt horen, maar de beste oplossing is toch echt een nieuw huisje voor je huisdier zoeken. Eventueel kun je je huisdier buiten laten wonen, in de tuin bijvoorbeeld. Dit is alleen lang niet voor elke hond of kat een goed idee. Je huisdier alleen in de keuken of living toelaten is ook verre van ideaal. Allergenen verspreiden zich namelijk te makkelijk door het hele huis. Je hond of kat op proef korte tijd uit je huis doen? Dat heeft ook weinig nut, want het kan maanden duren voordat de allergenen verdwenen zijn. Zelfs na vijf jaar kun je nog sporen van de allergenen terugvinden. Je huis zeer grondig poetsen en tapijten, sofa’s, matrassen enz. verwijderen, kan dit proces overigens wel versnellen. 

Wil je meer weten over huisdierallergieën? Lees dan over de feiten & fabels over een honden- of kattenallergie of bekijk welke medicijnen je kunt nemen tegen een allergie.

 

Bekijk ons huisdierenplatform