Tips

Hoe houd je je hoofdkussen proper?

17 maart 2023
hoofdkussen onderhouden

Op een goed onderhouden, fris geurend hoofdkussen is het beter slapen. Dit zijn onze tips om je hoofdkussen proper en fris te houden.

Je brengt ongeveer een derde van je leven al slapend door, en al die tijd krijgt je hoofdkussen veel te verwerken: transpiratie, speeksel, ziektekiemen wanneer je hoest of niest, dode huidschilfers enz. Vocht kan vlekken vormen en gele verkleuringen doen ontstaan.

Bovendien is een warm, vochtig kussen met dode huidcellen een waar paradijs voor huisstofmijten. Op zich zijn die beestjes ongevaarlijk, maar ze kunnen wel problemen geven als je er allergisch voor bent.

Kortom, om hygiënische reden is het van belang je kussen goed te onderhouden. Dit is wat je moet doen om je hoofdkussen zo lang mogelijk in optima forma te houden:

Opschudden en verluchten

Een kussen met losse vulling schud je het best iedere dag goed op. Hang het op regelmatige basis in de zon en de frisse lucht. Dat helpt om het proper en fris te houden en huisstofmijt te elimineren.

Kussenhoes gebruiken

Gebruik onder je kussensloop een overtrekhoes die zweet en vocht kan absorberen. Zo houd je het kussen zelf droog en vermijd je dat bacteriën vrij spel krijgen.

Kussenhoes regelmatig wassen

De kussenhoes kun je net als de sloop wassen in de machine. Omdat je de hoes regelmatig zult moeten wassen, is het handig om er twee te hebben. Het ene kun je dan gebruiken terwijl het andere in de was zit.

Hoofdkussen wassen als het kan

Synthetische hoofdkussens met losse vulling uit polyester en sommige kussens met veren en dons kun je zelf in de machine wassen. Controleer voor de zekerheid de wasinstructies op het etiket. Synthetische hoofdkussens zullen sneller droog zijn dan andere. Plaats nooit meer dan één kussen tegelijk in de machine en gebruik een programma voor synthetisch wasgoed.

Kussens met vaste vulling van traagschuim of latex mag je niet in de machine wassen. Vandaar dat ze meestal worden geleverd met een afneembare hoes die wel in de machine kan. Kijk in de instructies van de fabrikant of je het kussen zelf eventueel met de hand kunt wassen of naar de stomerij kunt brengen.

 

In onze koopgids hoofdkussens kom je te weten welk type van hoofdkussen het meest geschikt is voor jouw slaapgewoonten en specifieke wensen.

Ontdek onze adviezen voor de aankoop van je nieuwe hoofdkussen

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!