Tips

Drie redenen om je hoofdkussen te vervangen

17 maart 2023
een goed hoofdkussen

Je hoofdkussen gaat niet eeuwig mee. Een vermindering van de dikte of de vorming van onuitwasbare vlekken kunnen redenen zijn om het te vervangen. Ook als je een allergische reactie krijgt op huisstofmijt kijk je beter uit naar een nieuw hoofdkussen in een mijtwerend materiaal.

Hoe goed onderhouden ook, je hoofdkussen gaat niet eeuwig mee. De reden hiervoor is voor de hand liggend: het gewicht van je hoofd drukt het kussen plat, waardoor na verloop van jaren de ondersteuning afneemt.

Ook onuitwasbare vlekken of verkleuringen of een allergie voor huisstofmijt kunnen een reden zijn om je hoofdkussen te vervangen.

Dit zijn drie tekenen die erop wijzen dat je hoofdkussen aan vervanging toe is:

Als je merkt dat het harder en platter wordt

Bepaalde types van kussens, vooral de synthetische met vulling van polyestervezels, kunnen na vele jaren dunner en harder worden. De reden hiervoor is voor de hand liggend: het gewicht van je hoofd drukt het kussen telkens plat. Vooral kussens met polyestervulling hebben de neiging om mettertijd wat van hun volume te verliezen; kussens met vaste schuimvulling zijn het minst onderhevig aan slijtage.

Doordat het kussen platter wordt, geeft het minder ondersteuning aan hoofd en nek en is je lighouding niet meer correct. Dat kan leiden tot nekklachten.

Als er verkleuring optreedt

Je verliest iedere dag een kleine hoeveelheid zweet. Als dat in het kussen trekt, ontstaan er gele vlekken en begint het onfris te ruiken. Het geeft ook bacteriën de kans om er te groeien.

Als je de vlekken er niet kunt uitwassen of laten uitstomen, koop je beter een nieuw exemplaar.

Om problemen met verkleuringen door zweet te vermijden, is een synthetisch kussen met losse polyestervulling de beste keuze. Dat is luchtig en voert transpiratievocht goed af.

Als je een kussentype verkiest dat niet wasbaar is, zorg dan in ieder geval dat het een afneembare kussenhoes heeft, zodat je die regelmatig kunt wassen.

Als je steevast wakker wordt met een lopende neus of een verstopte neus

Dat kan erop wijzen dat je allergisch bent voor huisstofmijt in je hoofdkussen. Een nieuw kussen is daar vrij van.

Kies een kussentype waarin huisstofmijten geen kans krijgen, zoals een kussen in polyurethaanschuim, traagschuim of latex.

Geef de voorkeur aan een dichtgeweven kussenhoes. Die houdt huisstofmijten tegen en de huidschilfers waar ze zich mee voeden.

Een nieuw hoofdkussen nodig? Vind het kussen dat het best bij jou past met behulp van onze koopadviezen.

Ontdek onze adviezen voor de aankoop van je nieuwe hoofdkussen

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!