icoon kussen

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdkussen?

Een comfortabel hoofdkussen is onontbeerlijk voor een goede nachtrust, maar welk kussen moet je kiezen? Je hebt hoofdkussens met schuimvulling, met veren en dons, polyesterkorrels, ergonomische kussens enz. We helpen je op weg om het hoofdkussen te vinden dat bij je past.

Stap-voor-stap gids

Soorten hoofdkussens

Hoofdkussens kunnen vullingen hebben uit heel wat verschillende materialen. Dit zijn de meest voorkomende kussenvullingen en hun voor- en nadelen:

Schuimkussens, al dan niet met vormgeheugen 

Schuimkussens zijn gewoonlijk gemaakt van polyurethaan. Visco-elastische kussens, ook wel traagschuimkussens of kussens met vormgeheugen genoemd, zijn de populairste onder de schuimkussens. Een visco-elastisch kussen vormt zich naar de vorm van het hoofd en de nek, en behoudt die vorm nog korte tijd nadat je van het kussen af gaat. Dat wordt het geheugeneffect genoemd. De prijs kan vrij hoog zijn. Schuimkussens kunnen snel klam aanvoelen. Daarom raden we dit type niet aan voor mensen die veel zweten. Houd er ook rekening mee dat traagschuim reageert op de omgevingstemperatuur: in een koude slaapkamer kan het hard aanvoelen als je erop gaat liggen. Een schuimkussen neemt geen stof op, wat ideaal is als je lijdt aan astma of stofallergie.

Voordelen

  • Degelijke ondersteuning
  • Past zich aan de vorm van je hoofd aan
  • Ideaal voor personen met stofallergie
  • Wasbare hoes
  • Zeer slijtvast

Nadelen

  • Kan zweterig aanvoelen
  • Het kussen zelf is meestal niet wasbaar
  • Reageert op de lichaams- en omgevingswarmte
  • Traagschuimkussens zijn duur in aankoop

Latex kussens

De vulling van latex kussens kan synthetisch zijn, van natuurlijke oorsprong of een mengeling van beide. Dit type kussen biedt een goede ondersteuning van het hoofd, waardoor het zeer geschikt is voor zijslapers en eerder zwaargebouwde personen. De latex ondersteunt bewegingen goed en is ook geschikt voor wie allergisch is voor huisstofmijt.

Voordelen

  • Ergonomisch
  • Anti-huisstofmijt
  • Goede luchtcirculatie

Nadelen

  • Prijs loopt op naarmate ze meer natuurlijke latex bevatten
  • Moeilijker te onderhouden

Polyester kussens

Deze hebben een synthetische vulling, meestal van polyestervezels. De lucht circuleert er goed doorheen, zodat ze meestal koel zijn. Meestal hebben ze geen afneembare hoes, of wordt de hoes apart verkocht. In elk geval kan dit type kussen worden gewassen. Je kunt ze gemakkelijk in de gewenste vorm kneden en opschudden. Ze zijn vrij goedkoop. Nadeel is dat het kussen door het constante gewicht van je hoofd mettertijd platter wordt. Het is daardoor de minst slijtbestendige kussentype.

Voordelen

  • Verkrijgbaar in veel soorten, kwaliteiten en prijzen
  • Goede ondersteuning
  • Wasbaar in de machine
  • Vrij soepel, maar behoudt zijn vorm
  • Koel en luchtig, ideaal als je snel zweet
  • Niet gevoelig voor huisstofmijt
  • Vrij goedkoop

Nadeel

  • Kan mettertijd compactheid verliezen

Kussens met dons en/of veren

De veren of het dons komen van ganzen of eenden. Kussens met deze vulling zijn zacht, maar dons is zachter en warmer dan veren. Ze vervormen, maar keren snel terug naar hun oorspronkelijke vorm. Dit type kussen is meer geschikt voor buikslapers, maar niet als je zwaarder gebouwd bent of veel beweegt tijdens je slaap. Het is ook niet geschikt voor mensen met een allergie of kleine kinderen. Sommige veren- en donskussen zijn gecertificeerd met een ethisch keurmerk zoals RDS (Responsible Down Standard), dat garandeert dat er geen dierenleed heeft plaatsgevonden.

Voordelen

  • Zeer zacht en comfortabel
  • Makkelijk vormbaar
  • Lucht- en vochtregulerend
  • Goede keuze als je gemakkelijk zweet

Nadelen

  • Minder ondersteuning van de nek
  • Prijs loopt op naarmate ze meer dons dan veren bevatten
  • Meestal niet machinewasbaar
  • Gevoelig voor huisstofmijt
  • Pennetjes van veren kunnen door de tijk prikken

Ongeacht het type vulling kan een kussen ook worden onderscheiden door zijn vorm en dikte:

Ergonomische kussens of nekkussens

Deze kussens zijn typisch uit schuim vervaardigd en hebben een golvende vorm om de holte van de nek op te vullen en de juiste uitlijning tussen wervelkolom, nek en hoofd te bevorderen. Ze geven meer steun aan de nek en verlichten de spanning in de nekspieren, wat ze interessant maakt voor mensen met nekklachten.

Ze zijn niet voor iedereen even comfortabel. Door hun specifieke vorm zijn ze namelijk ontworpen om in een specifieke houding te slapen. Vaak zijn ze nauwelijks of niet aanpasbaar. Je moet dus goed de juiste afmeting kiezen volgens jouw matras, lichaam en slaaphouding. Ze zijn ook erg duur.

Kussens met aanpasbare dikte

Sommige kussens met losse vulling van polyestervezels hebben een vulopening waarlangs je naar believen wat vulling kunt uithalen of toevoegen om het kussen net zo dun of dik te maken als nodig. Er zijn ook schuimkussens met een tussenlaag die je eruit kunt halen om ze platter te maken. Sommige kussens hebben twee zijden met een verschillende stevigheid. Als je ze omdraait heb je een ander ligcomfort.

Het voordeel van aanpasbare kussens is dat je ze zelf kunt bijstellen om een correcte lighouding te verkrijgen waarbij hoofd, nek en rug mooi in natuurlijke lijn liggen, zonder knik in de nek.

Terug naar boven

Kies het hoofdkussen dat bij je past

Er is niet één type hoofdkussen dat geschikt is voor iedereen. Welk kussen het beste is voor jou, hangt af van een heel aantal persoonlijke factoren, zoals je slaaphouding, lichaamsbouw, type van matras en eventuele allergieën of lichamelijke klachten.

Stel je voor aankoop de volgende vragen om te weten welk hoofdkussen het best past voor jou:

Wat is je gebruikelijke slaaphouding?

Een zij-, rug- of buikslaper hebben elk een ander type hoofdkussen nodig voor een optimale nachtrust.

  • Als je op je zij slaapt, is een dik, stevig hoofdkussen de beste keuze. Je hoofd mag niet naar boven of beneden geknikt liggen ten opzichte van je wervelkolom. Hoe breder je schouders, hoe dikker je kussen moet zijn.
  • Ben je een rugslaper, dan is het aangeraden een iets minder dik kussen te kiezen dat je hoofd niet teveel naar boven duwt.
  • Slaap je doorgaans op je buik, kies dan voor een zacht en plat kussen. Daarmee belemmer je je ademhaling het minst.

Essentieel is dat je kussen optimale ondersteuning biedt, zodat je hoofd, nek en wervelkolom in een natuurlijke, ontspannen lijn liggen tijdens je slaap. Op die manier vermijd je nekpijn en word je uitgerust wakker.

Wat is je gewicht en lichaamsbouw?

Ook je gewicht speelt een rol. Ben je zwaarder gebouwd, dan zak je dieper weg in je matras en moet je een dunner kussen hebben.

Als je op je zij slaapt, is je schouderbreedte van belang. Heb je brede schouders, dan zal je een dikker kussen nodig hebben dan iemand met smalle schouders.

Slaap je op een harde of zachte matras?

Hoe zachter je matras, hoe dieper je schouders en rug erin wegzinken en hoe dunner je kussen moet zijn. Met een harde matras heb je verhoudingsgewijs een dikker kussen nodig.

Zweet je veel?

Kies voor een kussen met synthetische (polyester) vulling. Dat is luchtig en voert transpiratievocht goed af. Je kunt het bovendien wassen in de machine.

Ook een dons- of verenkussen of een kussen met latexvulling bieden een goede vochtregulatie.

Let erop dat de kussenhoes afneembaar is zodat je ze kunt wassen.

Vermijd kussens uit polyurethaanschuim, in het bijzonder visco-elastische kussens. Ze absorberen transpiratievocht en voeren het slecht af, waardoor ze snel klam en zweterig gaan aanvoelen.

Heb je last van nekpijn?

Dan moet je extra aandacht schenken aan ondersteuning. Kies voor een ergonomisch kussen. Dat heeft een golvende vorm met een lager deel waar het hoofd komt te liggen. De verhoging ter hoogte van de nek vult de ruimte in de nekholte om spanningen in de nekspieren te verlichten en zorgt voor een correcte uitlijning van hoofd, nek en rug.

Een kussen met dons en/of veren is af te raden. Het geeft te weinig steun in je nek.

Ben je allergisch voor huisstofmijt?

Kies voor een schuim- of latexkussen. Die nemen geen stof op.

Zorg ervoor dat je het kussen of de kussenhoes op hoge temperatuur (60° C) kunt wassen.

Kies een dichtgeweven kussenhoes. Die houdt huisstofmijt tegen en de huidschilfers waar ze zich mee voeden.

Terug naar boven

Waar koop je een hoofdkussen?

Hoofdkussens kun je tegenwoordig overal kopen: in matrassenwinkels, warenhuizen, hypermarkten, maar ook online in webwinkels. Toch koop je een hoofdkussen het best in een fysieke winkel. Daar kan je het materiaal voelen en de stevigheid checken. Idealiter ga je er eens op liggen in je gebruikelijke slaaphouding en laat je iemand checken of je nek en hoofd in rechte lijn liggen met je rug.

Nog beter is het om het kussen thuis uit te testen op je eigen matras, aangezien die ook invloed heeft op je lighouding. Veel winkels nemen hoofdkussens echter om hygiënische redenen na aankoop niet terug. Bij sommige onlinewinkels of grote merken is wel een proefperiode mogelijk. Informeer in dat geval naar de voorwaarden voor eventuele retourzending.

 

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Is het beter om met of zonder kussen te slapen?

Het hoofdkussen is in de meeste gevallen nodig om de juiste positie en helling van het hoofd te bereiken, maar in sommige gevallen is het niet nodig, bijvoorbeeld als je op je buik slaapt, of op je rug op die net genoeg inzakt om je hoofd op één lijn met je rug te houden. Zoals je ziet, hangt alles af van je voorkeuren en lichaamsbouw, maar ook van het type matras. Het belangrijkste is dat je hoofd en nek niet in een hoek liggen ten opzichte van je wervelkolom.

Hoe was je een kussen met traagschuim?

Kijk in de instructies van de fabrikant of je het eventueel met de hand kunt wassen of naar de stomerij kunt brengen. Doorgaans kun je een kussen in visco-elastisch of traagschuim niet wassen. Daarom is het zo belangrijk dat je traagschuimkussen wordt geleverd met een afneembare hoes die zweet en vocht kan absorbeert en waaromheen je dan je kussensloop trekt. De kussenhoes kun je net als de sloop wassen in de machine. Omdat je de hoes regelmatig zult moeten wassen, is het handig om er twee te hebben: een om te gebruiken terwijl het andere in de was zit.

Kan ik een kussen in de wasmachine wassen?

Niet alle kussens kunnen worden gewassen, zeker niet in de wasmachine. Controleer voor de zekerheid altijd de wasinstructies op het etiket.

De gemakkelijkste kussens om te wassen zijn synthetische kussens met vulling van polyestervezels. Die kunnen normaal gesproken in de machine.

Gebruik een synthetisch programma.

Is het goed om een kussen tussen je benen te leggen?

Slapen met een kussen tussen je benen wordt in bepaalde gevallen aanbevolen. Voor zwangere vrouwen is het bijvoorbeeld comfortabeler, en het kan ook helpen om een goede lighouding te behouden als je op je zij slaapt.

Als je op je rug slaapt, kun je een kussen onder je heupen leggen om je onderrug te ontspannen.

Is het slecht om te slapen met de gsm onder het kussen?

Maak er geen gewoonte van om met je gsm in bed in slaap te vallen. Het scherm kan barsten als je erop steunt, maar nog gevaarlijker wordt het als de batterij defect is, oververhit raakt en brand veroorzaakt.

Laad je mobiele telefoon zeker nooit op in bed - er zijn gevallen bekend waar dat brand heeft veroorzaakt.

Terug naar boven