hogedrukreinigers

Hoe kies je een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger kan goed van pas komen bij lastige schoonmaakklussen buitenshuis. Wil je er een kopen? Dan zijn er enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen om de juiste toestelkeuze te maken. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Stap-voor-stap gids

Overweeg je een hogedrukreiniger te kopen?

Hogedrukreinigers worden alsmaar populairder. Wil je er ook een aanschaffen? Wij helpen je de geschikte hogedrukreiniger te kiezen.

Vooraleer je tot de aankoop overgaat, stel je jezelf het best de vraag of je werkelijk wel een hogedrukreiniger nodig hebt. Wil je er twee keer per jaar je terras mee schoonspuiten en af en toe je auto mee wassen?

Haal je de hogedrukreiniger maar een of twee keer per jaar van stal, dan kan het voordeliger zijn er een te huren. Of een samenaankoop te doen met enkele buren.

Terug naar boven

Welke spuit voor welke klus?

De meeste modellen worden geleverd met twee lansen: een standaard spuitlans en een roterende lans (ook vuilfrees genoemd). Sommige modellen zijn alleen uitgerust met een roterende lans. Andere modellen worden verkocht met een universele multi-jet lans die de twee functionaliteiten combineert. Er bestaan ook accessoires voor specifieke reinigingswerkjes, zoals een terrasreiniger (die soms met het apparaat wordt meegeleverd) of een speciale autoborstel.

De standaardlans stuurt een krachtige, rechte, fijne en precieze straal uit, zeer efficiënt om vlekken en ook vet te verwijderen. Je kunt de waterstraal en daarmee de kracht van de hogedrukspuit regelen. Een brede waterstraal heeft een groot schoonmaakoppervlak, maar een lagere waterdruk. Hoe geconcentreerder de straal, hoe hoger de  waterdruk en daarmee de schoonmaakkracht. Let wel: hoe dunner de waterstraal, hoe langer je bezig zult zijn. Enkel aan te raden voor kleine oppervlakken dus. 

De roterende lans of vuilfrees produceert een krachtige straal in een snelle cirkelvormige beweging. Deze lans gebruik je in plaats van de standaardlans bij extra hardnekkig vuil. Gebruik ze nooit op een houten terras of op je wagen. De grote spuitkracht kan schade veroorzaken.

De multi-jet lans combineert de standaardfunctie en de roterende vuilfrees in één lans.

De terrasreiniger verdeelt de waterdruk over een ronddraaiende sproeiarm. De sproeiarm is overkapt waardoor het water niet opspat. Op tegels die niet mooi vlak liggen is een terrasreiniger wel minder efficiënt. In de meeste gevallen blijkt de terrasreiniger sneller te werken en minder water te gebruiken dan de standaardspuitlans. Kortom, ideaal voor het schoonmaken van terrassen en andere grote oppervlaktes. Sommige terrasreinigers hebben ook een handvat zodat je ze verticaal kunt gebruiken. Handig voor bijvoorbeeld de schuur of garagedeur. Bij de meest recente modellen kun je de spuitkracht ook instellen.
Je hebt al terrasreinigers vanaf 15 €

De autoborstel is ideaal voor het reinigen van kwetsbare oppervlakken zoals fietsen, auto's, garagepoorten, rolluiken ... Door de combinatie van de zachte borstel en de lage waterdruk is het een ideaal accessoire om zonder schade te reinigen. Je hebt zowel roterende als niet-roterende autoborstels. Er zijn er ronde, rechthoekige en driehoekige. De meest praktische zijn die in driehoekige vorm omdat je dan gemakkelijk overal bij kunt. Er zijn ook autoborstels die werken met hoge druk, maar die zijn momenteel nog niet zo aanwezig op de markt. Je hebt al autoborstels vanaf 15 €.

Terrastegels - Daarvoor gebruik je het best de terrasborstel (die soms bij het apparaat zit). Die is zeer doeltreffend voor een lenteschoonmaak. Met sommige terrasborstels kun je de druk aanpassen. Dat heeft als groot voordeel dat er minder water in het rond spat en dat je nadien niet al je ruiten moet schoonmaken. 

Harde vloeren en muren - Gebruik een roterende lans. De krachtige straal in cirkelvormige beweging is ook uitermate geschikt om je garagepoort te reinigen.

Oprit met klinkers en gevels in baksteen - Opteer voor de standaardlans, maar ga omzichtig te werk. Als de voegen in goede staat zijn, zullen ze bestand zijn tegen de kracht van de waterstraal, maar als ze al wat beschadigd zijn, kun je de situatie nog verergeren. Het zou zonde zijn om opnieuw te moeten voegen. 
Een te sterke straal kan ook voor een lichtjes ruwer oppervlak zorgen bij hout en keramische steen waardoor vuil en mos zich juist makkelijker hechten en je die oppervlakken steeds vaker zult moeten reinigen.

Wagen - Om je wagen te reinigen, begin je altijd met een standaardlans die op minimale druk is ingesteld. Gebruik zeker de roterende lans niet, die is te agressief en kan de lak beschadigen. Wij adviseren je vervolgens een speciale autoborstel te gebruiken. We hebben de bestverkochte modellen getest en ze zijn relatief doeltreffend. Dit type borstel werkt meestal zonder hoge druk. Gebruik een speciaal autowasmiddel voor een blinkend schoon resultaat. Het nadeel van deze borstels: alleen de driehoekige borstels raken tot in alle hoekjes, zoals de handgrepen en de radiatorrooster. Voor de minder bereikbare plaatsen heb je een spons nodig.

Terug naar boven

Hoeveel water verbruikt een hogedrukreiniger?

Hogedrukreinigers verbruiken veel water. Je kunt de consumptie beperken door je toestel en je lans zorgvuldig uit te kiezen omdat het waterverbruik van het ene tot het andere model gemakkelijk tot het viervoud kan oplopen.

Hoeveel water verbruikt een hogedrukreiniger met de standaardlans?

Onze testen tonen aan dat er een groot verschil is tussen de meest en de minst zuinige hogedrukreiniger wanneer je de standaardlans gebruikt. Het waterverbruik gaat van 4,25 tot 18,3 liter water per vierkante meter, dat is bijna viermaal zo veel. Belangrijk om te weten, zeker in tijden van droogte en waterschaarste.

 

Hoeveel water verbruikt een hogedrukreiniger met de vuilfrees?

Er is een groot verschil in waterverbruik tussen de meest en de minst zuinige hogedrukreiniger wanneer je de vuilfrees gebruikt. Dat blijkt uit onze testen. 2,85 of 12 liter water per vierkante meter maakt echt wel een verschil.

 

Hoeveel water verbruikt een hogedrukreiniger met de terrasreiniger?

Wanneer je een terrasreiniger gebruikt, heeft de ene hogedrukreiniger een hoger waterverbruik dan de andere, dat stellen we vast in onze testen. Een verbruik van 3,6 of van 9 liter water per vierkante meter maakt echt wel een verschil, zeker in tijden van droogte en waterschaarste.

 

Terug naar boven

Waarop letten bij de aankoop?

  • Hogedrukreinigers verbruiken veel water. Je kunt de consumptie beperken door je toestel en je lans zorgvuldig uit te kiezen omdat het waterverbruik van het ene tot het andere model gemakkelijk tot het viervoud kan oplopen. Een voorbeeld: om een terras van 20 vierkante meter te reinigen verbruik je met een standaardlans tussen 85 en 327 liter. Met een roterende lans gaat het van 57 tot 228 liter. Met een terrasreiniger varieert het waterverbruik van 72 tot 180 liter tussen het zuinigste en de minst zuinige toestel.
  • Kies je hogedrukreiniger op basis van de toepassingen waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je doelgericht kiest, moet je geen extra accessoires bijkopen.
  • Een hogedrukreiniger kan soms erg zwaar zijn. Kies daarom een model met kwaliteitsvolle wielen zodat je het gemakkelijk kunt verplaatsen.
  • Een lange en flexibele lans is ook comfortabel omdat je het toestel zelf dan minder moet verplaatsen.
  • Een ander praktisch voordeel is een ingebouwde kabeloproller voor het afwikkelen en oprollen van de kabel.
  • Neem het spuitpistool eens vast in de winkel. Ligt het gemakkelijk in de hand? Niet onbelangrijk, want je zult het pistool soms langdurig moeten vasthouden.
  • Met sommige terrasborstels kun je de druk aanpassen. Het grote voordeel is dat je dan zachtjes kunt beginnen en de druk kunt verhogen op plaatsen waar het nodig is, zonder het oppervlak of de voegen te beschadigen.
  • Naast de accessoires kan een speciaal reinigingsproduct helpen voor een perfect schoon resultaat. Er bestaan reinigingsmiddelen voor auto's, gevels, hout, kunststof ... Gebruik enkel de detergent die de fabrikant aanbeveelt.
  • Schaf je zeker een veiligheidsbril aan als je die nog niet zou hebben.
  • De prijzen van hogedrukreinigers variëren sterk van het ene verkooppunt tegenover het andere. Het is de moeite waard om goed te vergelijken voordat je een toestel koopt. Door naar een andere winkel te gaan, kun je misschien hetzelfde model kopen, maar met extra accessoires voor eenzelfde budget.
Terug naar boven

Zo begin je eraan

Welke lans je ook gebruikt, we raden aan om niet meteen van dichtbij te spuiten. Daarmee kun je het oppervlak of de voegen beschadigen. Hou het mondstuk eerst ongeveer 1,50 meter van het oppervlak vandaan en kom dan langzaam dichterbij tot de straal het gewenste resultaat geeft. Of doe een kleine test op een stukje dat niet zo zichtbaar is. Een praktische functie op het spuitpistool van sommige reinigers is de regelbare druk. Dan kun je zachtjes beginnen en de druk desgewenst opvoeren.

Vooral op een vloer met cementvoegen ga je beter omzichtig te werk. Als de voegen in goede staat zijn, kunnen ze de druk van de waterstraal wel aan. Maar zijn ze al beschadigd, dan kan de krachtige straal hun toestand nog verergeren. En de zandvoegen rond klinkers kunnen door de waterstraal in die mate worden weggespoten dat je nieuw zand moet inbrengen.

Het striemende water uit een hogedrukspuit kan trouwens een averechts effect hebben: hout en keramische steen kunnen een lichtjes ruwer oppervlak krijgen, waardoor vuil en mos zich juist makkelijker hechten en je steeds vaker een spuitbeurt moet geven.

Terug naar boven