Nieuws

Zonnepanelen rendabel? Dat heb je zelf mee in de hand

14 juli 2022
financieel rendement zonnepanelen

Is investeren in zonnepanelen nog altijd zinvol? In de meeste gevallen zeker wel, al is een garantie geven op een exact rendement op een termijn van 20 jaar niet mogelijk. Om je te helpen om de risico’s in te perken die met zo’n investering gepaard gaan, vertellen we je welke factoren de grootste impact kunnen hebben.

Een zinvolle investering

Onze berekeningen komen uit op 3 tot 6 %. Dat is het rendement – nog altijd een stuk beter dan een spaarrekening! – dat een investering in een standaardinstallatie van zonnepanelen jou tegen een correcte prijs kan opleveren in elk gewest. En dan houden we daarbij nog rekening met een afgevlakte elektriciteitsprijs, en niet met de ongezien hoge tarieven die we momenteel meemaken.

Voor een goed financieel rendement moeten wel enkele voorwaarden zijn vervuld, en daar knijpt het schoentje soms. Vooral nu de diverse Gewesten minder steunmaatregelen aanhouden dan in het verleden.

  • In Vlaanderen behoort de terugdraaiende teller tot het verleden voor wie nog zonnepanelen plaatst. Momenteel kun je er wel een investeringspremie op de kop tikken, die kan oplopen tot maximaal € 1500. Let wel: in 2023 zal deze premie al worden gehalveerd.
  • In Brussel strijk je groenestroomcertificaten op gedurende de eerste tien jaar na de plaatsing. Maar de meter draait er niet meer terug.
  • In Wallonië draait de teller nog terug, maar er is sprake van om hem af te schaffen in 2030.

4 belangrijke parameters om op toe te zien

Er zijn heel wat factoren die een invloed kunnen hebben op het financieel rendement van de installatie. Het goede nieuws is dat je ze voor een stuk zelf in de hand hebt. We overlopen ze even met jou.

1. De aankoopprijs van de installatie

Die heeft een grote impact op het uiteindelijke rendement. Vandaag zien we doorgaans prijzen tussen € 1400 en € 1800 per kilowattpiek.

De impact van de prijs op het financieel rendement kun je mooi aflezen op de grafieken in ons dossier “Zonnepanelen: alles wat je moet weten”.

Kijk uit voor bedrijven die offertes ingewikkeld maken door tegelijk met de zonnepanelen andere systemen aan te bieden zoals een warmtepompboiler, een warmtepomp of elektrische verwarming. Meestal vermeldt de offerte slechts een totaalprijs zonder veel details. Uit onze analyse van dit soort offertes blijkt de prijs vaak buitensporig. Vraag daarom steeds aparte gedetailleerde offertes voor elke installatie afzonderlijk om degelijk te kunnen vergelijken.

2. De levensduur van de omvormer

In principe zijn er weinig of geen onderhoudskosten aan een fotovoltaïsche installatie. Wij gaan er wel van uit dat de omvormer na 10 jaar eventueel aan vervanging toe kan zijn. Als je hem om de 5 jaar zou moeten veranderen, zou de rentabiliteit van de investering in het gedrang komen. Daarom is het cruciaal om een garantie van minstens 10 jaar op de omvormer te krijgen.

3. Jouw verbruiksgewoonten

Sinds het einde van de terugdraaiende teller of de compensatie in Vlaanderen en Brussel, is het belangrijk om je elektrische toestellen er zoveel mogelijk te laten draaien op het ogenblik dat de zonnepanelen stroom produceren. Gemiddeld wordt 30 % van de eigen productie op het moment zelf verbruikt. Als je erin slaagt om dat percentage op te krikken, kan dat een positieve impact op het rendement hebben. Ons dossier over hoe je het zelfverbruik kunt verhogen, biedt je een aantal pistes.

4. De stroomprijs

De prijs van elektriciteit kan erg uiteenlopen volgens het gewest, de netbeheerder en de energieleverancier. En je moet ook rekening houden met de prijs die je krijgt voor de stroom die je op het net steekt: een terugleververgoeding in Vlaanderen en Brussel (op voorwaarde dat je een contract met je energieleverancier sluit!) en dezelfde prijs als degene die je betaalt voor wat je van het net afneemt in Wallonië.

De momenteel bijzonder hoge prijzen verkorten zonder meer de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen. Maar niemand kan exact voorspellen hoe ze in de toekomst zullen zijn. Op ons energieplatform vind je het meest voordelige energiecontract volgens jouw verbruiksprofiel, rekening houdend met de terugleververgoeding.

Maak een weloverwogen keuze

Investeren in zonnepanelen is een optie voor wie een gunstig georiënteerd dak heeft, een correcte prijs verkrijgt voor de installatie en ermee kan leven dat het voordeel van zonnepanelen in de toekomst wijzigingen ondergaat.

Er is trouwens niet alleen het financiële aspect. Door zonnepanelen te plaatsen kun je bijdragen aan het klimaatneutraal maken van de stroomproductie.

En door nu te investeren in jouw kWh voor de komende 20 jaar, ben je beter beschermd tegen de schommelende elektriciteitsprijzen.

Meer informatie en tips vind je in ons uitgebreide dossier en op ons energieplatform.

Naar ons energieplatform