Dossier

Wat is een pelletkachel precies?

23 januari 2018
pelletkachels

23 januari 2018
Een pelletkachel verwarmt een ruimte door middel van het verbranden van houtpellets. Het is te vergelijken met een houtkachel, maar men verbrandt kleine houtpellets in plaats van houtblokken. Met een pelletkachel verwarm je typisch één of meerdere ruimtes; deze kan ook je hele huis verwarmen. 

Een pelletkachel is vergelijkbaar met een traditionele houtkachel of een open haard. Je kan er dus een of meerdere ruimtes mee verwarmen. Maar in plaats van houtblokken, gaat de pelletkachel houtpellets. Dit zijn heel kleine blokjes (cillinders) hout die doorgaans het resultaat zijn van samengeperst houtafval (zaagsel,...). Ze hebben een diameter van 6 tot 8 mm en een lengte van doorgaans 5 tot 40 mm. In die zin is het niet nodig om bomen te vellen. Toch zijn pellets soms ook afkomstig van duurzaam beheerde bossen waar de bomen die worden omgehakt, telkens door nieuwe worden vervangen voor de productie van pellets. Dat houdt de CO2-balans in evenwicht.Het is daarom dat een pelletkachel als een systeem van hernieuwbare energie beschouwd wordt (zie verder).

Een pelletkachel werkt dus ongeveer zoals een klassieke kachel. Er is een laadvak waarin je de pellets kan vullen. Vaak gebeurt dat van bovenaf. De capaciteit kan uiteenlopen van 15 tot 60 of meer kg, afhankelijk van het model. Binnenin zit een soort vijzel (schroef) die ervoor zorgt dat de pellets naar de brander worden gebracht. Op die manier hoef je niet constant zelf pellets aan de kachel toe te voegen; een ventilator en gloeiontsteking zorgen voor de verbranding van de pellets.

De grootste verschillen met een traditionele houtkachel zijn de aansluiting op het elektriciteitsnet, de elektronische sturing en de automatische temperatuurregeling. De meest recente modellen zijn uitgerust met een programmeerbare thermostaat, waarmee je kan kan instellen wanneer de kachel moet branden of, omgekeerd, uit moet. Je kan ook de snelheid van de ventilatoren instellen die de warme lucht rondblazen tot de gewenste temperatuur wordt bereikt. Zodra die wordt bereikt, verbruikt de kachel minder.

Met een vol laadvak kan een pelletkachel een halve dag tot twee dagen verwarmen, afhankelijk van het type kachel, de grootte van de te verwarmen ruimte en in welke mate die geïsoleerd is enz. Bij sommige modellen kan je de warme lucht ook via een buizensysteem naar andere lokalen voeren. Zogenoemde combimodellen kunnen ook warm water aanmaken.


Afdrukken Versturen via e-mail