Dossier

Warmtepompboilers: interessant alternatief voor de klassieke elektrische boiler

23 mei 2022
Thermodynamische warmwater boiler

Ze verbruiken drie tot vier keer minder dan de klassieke elektrische boiler en vallen daardoor erg voordelig uit. Heb je zonnepanelen, dan is zo'n warmtepompboiler ook een zeer interessant toestel om je zelfverbruik op te krikken, des te meer omdat hij minder vermogen vergt dan een klassieke elektrische boiler.

Er zijn tal van mogelijkheden om warm water aan te maken. Een systeem dat aan populariteit wint, is dat van de warmtepompboiler. Ondanks de hoge aanschafprijs van € 2 500 à € 3 000 blijkt zo’n boiler in onze vergelijking van de systemen voor de aanmaak van warm water al bij al toch een van de voordeligste te zijn. Hoe groter het verbruik aan warm water, hoe interessanter een warmtepompboiler wordt.

Warmte uit de lucht benutten

Het geheim van de warmtepompboiler is eenvoudig: er wordt gewoon warmte uit de lucht gehaald en die warmte wordt benut om water op te warmen. Het systeem dat daarvoor wordt gehanteerd, is vergelijkbaar met dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. Op zich is de techniek dus niet compleet vernieuwend noch weergaloos, maar wel efficiënt.

Onze voorkeur, op basis van onze tests, gaat uit naar een installatie die de lucht van buiten aanvoert en ook de gebruikte (koude) lucht naar buiten afvoert. Dan is er geen nadelig effect op de ruimten in de woning (afkoeling of grote ventilatiestroom). Wel zal het rendement van die toestellen lichtjes dalen naarmate de buitentemperatuur lager ligt. Ze kunnen overigens een buitentemperatuur tot -5° C of lager aan zonder hun elektrische weerstand te moeten activeren.

Inderaad, een warmtepompboiler is ook uitgerust met een elektrische weerstand die het van de warmtepomp overneemt, als die er niet (snel genoeg) in slaagt om het water op de gewenste temperatuur te krijgen of als je graag warmer water wilt (65° C) of als je meer warm water nodig hebt.

Temperatuur liever niet hoger dan 55°C

Bij de simulatie van een dag van normaal gebruik van warm water van 55°C was de gemeten efficiëntie van zo’n warmtepompboiler, doorgaans aangeduid als de COP (Coefficient of Performance), in onze test drie tot vier keer beter dan die van een klassieke elektrische boiler (bij een gemiddeld verbruik van 100 liter warm water per dag).

Maar als de gewenste watertemperatuur wordt verhoogd naar 60°C à 65°C, vermindert het rendement. De warmtepomp krijgt de temperatuur zonder problemen op 55° C, maar als je daarboven gaat, moet de elektrische weerstand bijspringen. Logischerwijze verhoogt dit het energieverbruik. De temperatuur in die mate bijstellen wordt dus enkel aangeraden als je snel warm water nodig hebt of als je graag meer warm water ter beschikking wil hebben op de gewone gebruikstemperatuur. Maar in normale omstandigheden is het aangewezen om de temperatuur in te stellen op de laagst mogelijke waarde (ongeveer 50° C), opdat de warmtepomp op zich zo goed mogelijk functioneert.

De juiste maat voor elk verbruik

Op het energielabel van het toestel vind je een afbeelding van een kraantje met een maataanduiding, net zoals voor kledij, tussen XXS en XXL. Die maataanduiding is direct gelinkt aan het maximale volume water dat de warmtepompboiler kan leveren. Vooral die waarde zal je helpen om de toestellen onderling te vergelijken en de meest voordelige keuze te maken.

Zo kan een warmwaterinstallatie met vermelding XL 364 liter warm water per dag aanmaken. Als je weet dat een doorsneegezin van 4 personen per dag ongeveer 170 liter warm water van 40°C nodig heeft, is voor hen een model met maat M of L voldoende. En een stuk zuiniger, aangezien een XL-model 10 tot 25 % meer verbruikt, als je minder verbruikt dan de hoeveelheid warm water die wordt aangemaakt.

Op dag- of nachttarief? Gecombineerd met zonnepanelen?

In principe is een warmtepompboiler bedoeld om overdag te draaien, wanneer de temperatuur hoger ligt. Maar als je over een meter voor tweevoudig uurtarief beschikt, kan het geen kwaad om de boiler zo nodig ook ’s nachts te laten werken: het lagere rendement van het toestel (door de lagere temperatuur buiten) wordt gecompenseerd door het goedkopere tarief.

Heb je zonnepanelen, dat zal het des te interessanter zijn om jouw warmtepompboiler overdag te laten draaien, op het moment dat jouw zonnepanelen goed produceren. Bovendien ligt de temperatuur overdag hoger, wat het rendement van jouw toestel ten goede komt.

Een van de grote voordelen van deze toestellen is dat ze een laag werkingsvermogen hebben (300 tot 650 W) in vergelijking met een klassieke elektrische boiler (1 800 à 2 000 W). Door dit lage vermogen kun je het zelfverbruik van jouw productie door de zonnepanelen optimaliseren. Het volstaat om jouw toestel te programmeren tussen 10 en 15 uur als jouw installatie op het zuiden is gericht. Van april tot oktober zal jouw productie volstaan om een groot deel van jouw verbruik te dekken.

Beschik je over tweevoudig uurtarief, dan zou je je warmtepompboiler ook kunnen laten draaien op nachttarief tussen november en half maart. Maar dat raden wij niet aan omwille van de lage buitentemperaturen die het rendement sterk verminderen.