Dossier

Een thuisbatterij om de stroom van jouw zonnepanelen op te slaan?

16 februari 2021
batterij zonnepanelen

Loont het om een thuisbatterij aan jouw installatie van zonnepanelen te koppelen? Wij onderzochten verschillende scenario’s met een lithium-ion-batterij. Onze conclusie: investeren in zo’n batterij is meestal niet rendabel en maakt je sowieso niet volledig onafhankelijk van het net.

Vier mogelijke scenario’s

Een batterij om je zelf opgewekte zonne-energie op te slaan lijkt om meerdere redenen interessant. Vooreerst produceren zonnepanelen slechts met tussenpozen energie, die je niet altijd op dat eigenste moment verbruikt. Verder vormt de prijs van de elektriciteit die je van het net afneemt een bron van motivatie om zoveel mogelijk zelf te verbruiken. En de onvoorspelbaarheid van de energietarieven maakt het idee van een volledige onafhankelijkheid van het net nog aanlokkelijker.

Daarbij komt dat je in Vlaanderen momenteel een premie kunt krijgen van € 250 per kWh opslagcapaciteit, met een maximum van € 3 200 of 35 % van de investeringskosten.

Is de tijd dan rijp om een thuisbatterij te plaatsen?

Installatie met uiteenlopend vermogen en dito opslagcapaciteit

We hebben verschillende scenario’s bestudeerd die de lithium-ion-technologie benutten.

We deden dat op basis van een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 5 000 kWh per jaar, wat een courant verbruik is bij bezitters van zonnepanelen. We baseerden ons op de beschikbare gegevens over de zonneschijn in ons land en een standaard verbruiksprofiel bij de netbeheerders.

Vervolgens lieten we twee factoren variëren: enerzijds de opslagcapaciteit van het opslagsysteem (5 kWh of 10 kWh) en anderzijds het vermogen van de zonnepaneleninstallatie (5 of 10 kilowattpiek (kWp)). Voor elk van die scenario’s hebben we berekend in welke mate de installatie zelfvoorzienend en rendabel zou kunnen zijn.

Waarom de lithium-ion-technologie?

Jarenlang werd de markt gedomineerd door loodzuurbatterijen. Maar intussen hebben die plaatsgemaakt voor lithium-ion-batterijen, die konden profiteren van de industriële oplossingen voor andere sectoren (eerst multimedia, daarna de automobielsector). Op tal van vlakken overtreffen lithium-ion-batterijen ruimschoots hun voorgangers.

Voor

  • Vermogen
  • Energiedichtheid (verhouding tussen beschikbare energie en volume)
  • Ontladingsdiepte (deel van de opgeslagen energie dat daadwerkelijk kan worden gebruikt)
  • Aantal oplaad-/ontlaadcycli
  • Rendement (verhouding tussen energie-input en -output, verliesindicator)
  • Geen onderhoud

Tegen

  • Vrij duur
  • Risico’s verbonden aan de ontvlambaarheid (weliswaar klein bij residentieel gebruik)
  • Hoge recyclagekosten waardoor recycleren nagenoeg onmogelijk wordt
  • Milieu-impact over de hele cyclus

 


User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

29 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Sinds kort heb ik ook een thuisbatterij laten plaatsen en ben er tevreden over, zelfs bij een regenachtige dag zoals vandaag is hij rond de middag volgeladen (12 Kw). Wat mij wel verontrust, en daarom deze vraag is dat ik toch nog geregeld per dag, terwijl de batterij >80 % geladen is, afname doe van het stroomnet, voor de maand juni was dit nog 200 kWh. Vanwaar zou die afname komen? Ook vertelde de leverancier mij dat, bij een uitval van de netstroom, de batterij niet autonoom elektriciteit zal leveren, wat ik ook gecontroleerd heb door de hoofdschakelaar uit te zetten. Volgens hem zou dit door fluvius uitgeschakeld zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Luc, zelfs wanneer een batterij is geïnstalleerd, betekent dit niet dat er geen elektriciteit meer aan het net wordt onttrokken. Het belangrijkste is dat je een batterij met de juiste capaciteit hebt. Met de juiste capaciteit kan de toename van het eigen verbruik oplopen tot 30%, en dus meestal tot maximaal 60-70% in totaal. Dit betekent dat er altijd tussen 40 en 30% van de elektriciteit van het net wordt afgenomen. We voorzien nog een artikel hierover dat in september 2021 zal worden gepubliceerd in Test Aankoop magazine n° 666. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/05/2021

muriel ja dat kan maar ik raad dat toch niet aan er is een automaat ter beveiliging die de elektrische stroom van de omvormer naar het net brengt vind je terug op je eendraadschema die zou moeten aangepast zijn met de plaatsing van de zonnepanelen of een bijlage van de zonnepanelen deze uitschakelen en er vloeit geen elektriciteit meer naar het net.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/05/2021

Wij hebben een warmtepomp en wonen vrij open landbouw gebied er is altijd veel wind zeker de laatste 2 jaar ook als het goed weer is en denken er aan om een verticale windturbine te plaatsen om ons verbruik van s'nachts op te vangen zodanig dat we toch via de warmtepomp kunnen blijven verwarmen iemand ervaring hiermee
lijkt mij beter dan een batterij wind is er nu toch wel meer als vroeger vindt ik en blijkbaar kan deze al vanaf 3500 W opwekken.Benieuwd naar de reacties :-)

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/03/2021

Hallo,
Thuisbatterijen? Gewoon doen...
Ik heb zelf een mini off grid systeem in mijn chalet aan de kust die 4 maanden per jaar van elektr netwerk afgesloten is...december tem maart
-3 panelen totaal 420w parallel aangesloten
-1 12v lood acu deep cycle van 145amp(165 euro)
-laadregelaar 40 amp met 2 usb poort +12v load uitgang(23euro)
- 12v car socket met 2 maal usb en 2 12v sigarenplug ingang(Action 3.99 euro) direct op de load van regelaar aangesloten...
-Kleine 300w omvormer 12v/220v(30 euro)
-laptop car charger 12v/19v aangesloten op sigarenplug zodat ik mijn omvormer niet hoef te gebruiken
Daarmee kan ik:
-flybox wifi Orange 12uur/dag met 12v kabel op sigarenplug aangesloten(geen 220v nodig)
-Allerlei powerbanks opladen voor usb led verlichting(geen 220v nodig voor verlichting)
-Smartphone+laptop+tablet opladen(geen 220v nodig)
-12v/220v/ Led tv/dvd aangesloten op sigarenplug(geen 220v nodig)
-Opladen fietsaccu via omvormer

Voor de meeste onder jullie is dit allemaal waarschijnlijk peanuts denk ik...
Maar voor iemand die een paar maanden per jaar geen stopcontacten ter beschikking heeft, is en blijft dit voor mij alle dagen opnieuw zalig aanvoelen dat dit gewoon uit de lucht komt en voor iedereen beschikbaar is...
Bij mij was de rekening snel gemaakt...de elektriciteit prijzen op verblijfsparken aan de kust zijn bijna overal 0.50c/kw
Dit is ongeveer 5 keer duurder dan normaal...
Met dit klein solar/huishoudbatterij systeem is mijn chalet dik in waarde gestegen...
Ik weet dat veel onder jullie zwaar teleurgesteld zijn in wat er recent is gebeurd ivm zonnepanelen maar maak jullie werk af...investeren in thuisbatterijen is de toekomst en een meerwaarde voor jullie huis...jonge koppels houden echt wel rekening met de maandelijkse facturen die bovenop hun lening komen en vroeg of laat zal er toch 1 of ander wetsontwerp komen die thuisbatterijen zullen verplichten bij een nieuwbouw...denk ik ...
Deze mail is trouwens geschreven op 100% eigen groene energie zonder enige meter of wat dan ook...

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

dank je wel voor jouw (heel) praktische tips ;-)
nu nog die chalet :-D

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2021
, Gereageerd:

Nog allemaal veel te duur.
Heb je dan niets gelezen, hier?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021

De KWH berekeningen vliegen hier weer in het rond over het al dan niet plaatsen van een batterij. Hebben ook onze digitale meter in december gehad. 1 van de voorwaarden is dat max 60% van de opgebrachte elektriciteit op het net mag geïnjecteerd worden. Heeft dit invloed op de groenestroomcertificaten. Als ik 1000Kw opbreng op mijn productiemeter, wordt dit dan 600Kw of staat die productiemeter volledig los van de omvormer en zijn gelimiteerd rendement?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021

De KWH berekeningen vliegen hier weer in het rond over het al dan niet plaatsen van een batterij. Hebben ook onze digitale meter in december gehad. 1 van de voorwaarden is dat max 60% van de opgebrachte elektriciteit op het net mag geïnjecteerd worden. Heeft dit invloed op de groenestroomcertificaten. Als ik 1000Kw opbreng op mijn productiemeter, wordt dit dan 600Kw of staat die productiemeter volledig los van de omvormer en zijn gelimiteerd rendement?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/02/2021

Beste allemaal, de aanschaf van een batterij is ook niet de oplossing. Enerzijds de kostprijs en anderzijds de slijtage (oplaadvermogen) op lange termijn. Bij enkele dagen zon, zal de batterij vlug vol zijn, zonder dat ze dan nog kan bijladen. Ze dan nutteloos gaan 'leegtrekken' in een zonnige periode is uw opbrengst weggooien die je nu nog kon recupereren in de winter. Met het huidige arrest van het Grondwettelijk Hof wil men alle ovens aan in de zomer en BBQ'en in de winter. ;-)

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Wij hebben elektrische verwarming Masser systeem. Deze werkt uitsluitend tussen oktober en mei. Tijdens de andere maanden is de richting van ons huis en de ramen voldoende om warmte te geven, soms zelfs te veel. We plaatsten zonnepanelen voor de elektrische verwarming tijdens de maanden oktober tot mei te laten werken. Met een batterij kunnen we dat niet verhelpen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2021
, Gereageerd:

Hetgeen je schrijft klopt volledig, in de toekomst mag je dan een rekening verwachten van ongeveer 250€ per maand, ik zit in hetzelfde schuitje ,

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Uit de beperkte info die me bereikte, dien ik Roger te volgen.
Uit ingenieurs-bron blijkt dat een (thuis)accu op heden totaal nog niet rendabel is.
Zeker niet voor particulieren.
De technologie kan misschien al bestaan, maar niet uitgewerkt voor de commerciele markt.
Mijn vraag is hier of TA hier verder kan induiken en de nodige info kan verzamelen bij deskundigen (professoren/ing)?

Volgende 2 berichtjes uit een nevensector geven dit misschien al aan.
Reeds 2 maal vernam ik het verhaal van een eigenaar van een elektrische wagen, dat de actieradius van z'n wagen (lees durabiliteit accu) binnen het jaar na aankoop, een stevig duik had genomen. Ik spreek hier over een Volvo en Tesla. Geen blikken doosjes dus.
Dit is nochtans de industrie waar men volop op elektrisch inzet.
Ook hier stel ik de vraag aan TA om de durabiliteit van accu's bij elek. wagens eens goed door te nemen.

Accu's : Naast dura- & rendabiliteit?
Hoe groot zullen die dingen zijn? Waar optimaal te plaatsen? Condities? Veiligheid?
Wat gedaan bij problemen/vervanging?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2021
, Gereageerd:

De actieradius van je electrische auto hangt af van hoe je rijdt met die auto. Als je lange tijd 90 km/h op een autostrade kan rijden elke dag, dan gaat die actieradius zelfs hoger zijn dan de WLTP. Spijtig genoeg zitten we veel vaker voor korte afstanden in de file en gaat die initiele actieradius naar beneden. Dit heeft echter niks met de kwaliteit van de batterijen te maken.
Tesla chaufeur met verminderde actieradius ;-)

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Peter en Thierry, een erg belangrijk criterium bij een elektrische wagen is inderdaad het rijbereik. Hoewel dat rijbereik of die range er stelselmatig op vooruitgaat doordat de batterij beter worden, toch verschilt dit nog sterk van wagen tot wagen. Bij sommige wagens heb je batterijcapaciteit voor meer dan 400 km, bij andere mag je blij zijn als je 200 km ver geraakt.

De WLTP wordt inderdaad gebruikt in het labo, maar laat wel toe om wagens op een uniforme manier onderling te vergelijken. Het werkelijke rijbereik van EV’s wijkt inderdaad (sterk) af van de waarden opgegeven door de constructeur, en meer nog dan bij het verbruik van benzine of diesel zijn de heel sterk afhankelijk van andere omstandigheden zoals snelheid, temperatuur, acceleratie, wielgrootte, etc. Sommige range calculatoren (bv Polestar) passen het rijbereik aan afhankelijk van die omstandigheden.

In verschillende artikelen heeft Test Aankoop dit probleem al aangekaart. Zo ook trouwens in onze video over een langere roadtrip met de VW Polestar die heel wat stof heeft doen opwaaien. Welke conclusies wij getrokken hebben na onze roadtrip lees je hier:https://bit.ly/2PjW00G  En ja, ook bij een Tesla is het belangrijk voldoende geïnformeerd te zijn over de (werkelijke) actieradius en heeft het rijbereik evengoed te lijden onder hogere snelheden en koude temperaturen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Vanaf 2022 komt er een capaciteitstarief? Is een thuisbatterij dan nog niet het overwegen waard, Door een batterij kan je pieken vermijden. Zeker als je met een warmtepomp al een groot basis verbruik hebt

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021

Wij zullen in de eerstkomende maanden zeer veel reacties krijgen ivm thuisbatterijen (van leveranciers) en dus ook straks een deel nieuwigheden op dat vlak. Wat ik tot op heden lees is een thuisbatterij niet rendabel . Er moet een batterij komen die in de zomer kan opslaan wat je in de winter terug kan afnemen, dan wordt het mogelijks interessant, want je moet nog rekening houden met de kostprijs van die batterij. Dan moet je de zonnepanelen én de batterij terugverdienen! Ikzelf injecteer méér stroom op het net dan dat ik jaarlijks afneem en heb dus tot op heden enkel de procumententaks te betalen. We kunnen alleen maar afwachten, maar toch niet te lang.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

Even rekenen: uitgaande van een huishoudelijk jaarverbruik van 4 à 5000 kWh (dus zeker geen warmtepomp of elektrische verwarming), schat ik in dat je hiervan 2 à 3000 kWh verbruikt in de wintermaanden als de opbrengst van een PV-installatie minimaal is.
De huidige batterijen voor particulieren hebben een capaciteit van 3 tot 12 kWh met een kostprijs van € 750 à 1.000 per kWh capaciteit.
M.a.w. het is ondenkbaar dat er op middel-lange termijn ooit een betaalbare en dus rendabele thuisbatterij kan ontwikkeld worden die de PV zomerproductie kan opslaan voor winterverbruik. Je moet er ook niet aan denken dat zo'n volgeladen batterij in kortsluiting gaat bij een woningbrand of dergelijke. Wie weet zullen er in een verre toekomst andere mogelijkheden komen om elektrische energie om te zetten in een andere veilige energievorm, maar het zal niet meer voor ons zijn, vrees ik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/01/2021

Graag een geactualiseerde simulering obv de huidige prijzen voor thuisbatterijen, en met inachtname van de subsidies die worden toegekend door de overheid. Dank u

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2021
, Gereageerd:

En voeg ook de piekvermogen belasting, die ons te wachten staat, daar aan toe.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Peter, vanaf 2022 wordt het capaciteitstarief ingevoerd voor het grootste stuk van de netkosten die ongeveer een vijfde van de gemiddelde elektriciteitsfactuur bedragen. Wat betekent deze hervorming nu concreet voor de eigenaar van een elektrisch voertuig? Het voordeel van opladen tijdens daluren zal kleiner worden dan vandaag door de afschaffing van het onderscheid dag/nacht in de component nettarieven. Wie het laden van zijn wagen zal spreiden (in plaats van snel op vol vermogen op te laden), zal zijn elektriciteitsfactuur dus positief kunnen beïnvloeden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van slimme laadpalen die het oplaadvermogen afstemmen op het vermogen van andere toestellen en -idealiter- op de productie van zonnepanelen. Meer info vind je nog in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/3g1hw1J  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/01/2021

Waarom wordt er enkel rekening gehouden met batterijen vanaf 5kw opslag ? Deze zijn enorm duur en natuurlijk bijgevolg niet rendabel aangezien een systeem om deze optimaal te benutten minstens deze batterij moet kunnen vullen laat ons zeggen 200 dagen in een jaar. Kleinere batterijmodules van 2,2kw zijn kostprijstechnisch aanvaardbaar en halen een veel hoger rendement ? Waar bekijkt testaankoop dit niet ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/01/2021

Wij hopen eveneens dat Test Aankoop voor ons (de zonnepaneel bezitters) gaat strijden. Ik heb vorig jaar een plug in hybride gekocht die ik kon opladen met de stroom die ik terug van het net haal. Ik kan een 40 km elektrisch rijden met 12 Kw. Dit is voor mij voldoende om de meeste dagen elektrisch te rijden. Nu ga ik dus dik betalen voor de stroom die ikzelf op het net plaatste. Ik ben aan het rekenen geslagen met mijn laatste factuur energie leverancier. 1 Kw met alle toeslagen kost een kleine halve euro. Dus indien stroom van het net, 40 km kost 6€ en 100 km 15€.
Mijn diesel die ik verkocht, 11PK en 6 liter verbruik komt op 7,5€. Dat is wel de helft goedkoper. Hoe dan ook krijgt die stelende meute niks meer van ons. Ik zal mijn zonnepanelen uitschakelen als ik niet thuis ben of de stroom bufferen wat het ons ook zal kosten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021
, Gereageerd:

Ik ben het 100% met je eens, die stelende meute krijgt niets meer van mij, iki betaal mij nu al blauw aan allerlei taksen en belastingen, dit maar eens ophouden! Als een firma zulke zinloze, waardeloze contracten zou afsluiten, dan zouden die door de rechtbanken gewoon geannuleerd kunnen worden. Hier gebeurt niks, nada. Ik voel mij verschrikkelijk bedrogen en ik raad iedereen af nog in te gaan op al die mooie beloftes van onze overheid, want 1 ding is zeker: een nieuwe regering kan naar goeddunken alle bestaande contracten wijzigen. Ongehoord!

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/02/2021
, Gereageerd:

Je houdt geen rekening met de vergoeding voor de injectie van stroom afkomstig van je zonnepanelen op het net. Ik weet ook wel dat je stroom koopt aan een veel hoger tarief dan wat je betaalt krijgt voor het injecteren maar het moet toch mogelijk zijn om ook met deze variabele rekening te houden.
Bestaat er ergens een tool waarmee je dit kan berekenen voor je eigen situatie ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

kun je zo maar je zonnepanelen uitschakelen

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2021
, Gereageerd:

Dat kan, zowel automatisch mits het instaleren van een "no-grid" kostprijs +/-400€ , of gewoon handmatig , sommige leveranciers van omvormers bieden de mogelijkheid aan , om dit automatisch te doen vanop afstand , mits de juiste omvormer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2021
, Gereageerd:

Ik zit min of meer in dezelfde situatie. Echter, ik vraag me af hoe je aan 0,50€/kWh komt. Ik zit eerder aan de helft van dat bedrag. Ik heb zo’n 60% zelfconsumptie van mijn zonnepanelen, dus ik vraag me af of een thuisbatterij met de nieuwe premie wel rendabel is, als ik daarmee mijn zelfconsumptie zou kunnen verhogen naar 80%. Vergeet ook niet dat met de nieuwe teller het prosumententarief vervalt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2016

Dag Koen,
Zelfs met een batterij (bv. een Power wall) van 10 kW zal het niet mogelijk zijn om, zelfs met een fotovoltaïsche installatie van 10 kWp, de wintermaanden door te komen zonder stroom van het elektriciteitsnet te halen. Een batterij zal wel helpen om het eigen verbruik van de productie van de zonnepanelen te verhogen, maar je blijft afhankelijk van het stroomnet gedurende een bepaalde tijd van het jaar (tenzij je een stroomgroep zou plaatsen, maar dan zijn er andere bezwaren). Bij een recente studie hebben we echter moeten vaststellen dat de plaatsing van een batterij momenteel financieel geen rendabele operatie is.
Als de PV-installatie toch zou losgekoppeld zijn van het net, gaat de overproductie zonder meer verloren.
De plaatsing van een batterij heeft geen impact op het E-peil.
Groeten
Roger