Dossier

Een thuisbatterij om de stroom van jouw zonnepanelen op te slaan?

07 juli 2022
batterij zonnepanelen

De interesse voor thuisbatterijen groeit bij wie zonnepanelen heeft. Want zo kun je meer van je eigen stroom verbruiken. Dat is niet onbelangrijk wanneer het voordeel van de terugdraaiende teller vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Waarom een thuisbatterij?

Lagere vergoeding voor de eigen stroom

  • In Vlaanderen heeft een uitspraak van het Grondwettelijk Hof een einde gemaakt aan de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen én een digitale meter heeft. Bij wie later zo’n digitale meter zal krijgen, zal dit stelsel eveneens op de schop gaan. Voor de stroom die je op het net steekt, krijg je dan een terugleververgoeding van je energieleverancier, die echter lager uitvalt dan het afnametarief.
  • In Brussel draait de teller niet meer terug sinds november 2021.
  • In het Waals gewest kun je voor een gedeeltelijke compensatie (van toepassing op het deel "energie" van de factuur) kiezen, waarbij dan het prosumententarief wegvalt. Maar als je hiermee slechter af zou zijn dan met de standaardregeling met een volledige compensatie én het prosumententarief, kun je altijd op de financieel meest voordelige optie terugvallen.

Het mag echter duidelijk zijn: het zelfverbruik van de stroom uit je zonnepanelen verhogen wint hoe dan ook aan belang. En daar kan een thuisbatterij bij helpen.

Je zelfverbruik opkrikken

Met de terugdraaiende teller gebruik je het stroomnet als een grote batterij. Wanneer je te veel stroom produceert, zet je die op het net. Wanneer je er te weinig of niet produceert, haal je er stroom van af. De geïnjecteerde stroom wordt vergoed tegen de aankoopprijs van de elektriciteit, zolang je een volledige compensatie door de terugdraaiende teller geniet. Als je minder wordt vergoed voor je eigen stroomproductie – via een terugleververgoeding of een gedeeltelijke compensatie - kun je ze maar beter zoveel mogelijk direct zelf verbruiken.

Welnu, je kunt in een klap je zelfverbruik opkrikken door een thuisbatterij aan je zonnepanelen te koppelen. Je leidt de overtollige stroomproductie dan tijdelijk naar je batterij af om die vervolgens te benutten als de panelen te weinig of niet meer produceren, bv. ’s avonds of als de hemel te bewolkt is.

Wat doet zo’n thuisbatterij precies?

De stroom die door je zonnepanelen wordt opgewekt, en die je niet meteen verbruikt, kun je dankzij een batterij tijdelijk bij jou thuis opslaan in plaats van hem het net op
te sturen. Totdat de batterij vol is, want bijvoorbeeld op mooie zomerdagen zul je soms meer produceren dan de batterij aan kan. Zo kun je misschien 35 kWh stroom
produceren, terwijl je er hooguit 10 kWh kunt opslaan. Je overproductie gaat dan het stroomnet op.

Wanneer de zonnepanelen stoppen met produceren, naar de avond en de nacht toe, kun je dan je eigen stroom uit de batterij putten. Is die op een bepaald ogenblik leeg, dan moet je opnieuw stroom van het net afnemen.

Denk trouwens vooral niet dat je in de zomer je overtollige stroom kunt opslaan om die dan in de winter te gebruiken. De opslag in een thuisbatterij zal je hooguit een of enkele dagen uit de nood kunnen helpen.

Investeren in een thuisbatterij?

Hierna overlopen we de meest essentiële vragen over een thuisbatterij.