Dossier

Koopgids pelletkachels

25 augustus 2017
aankoopgids

25 augustus 2017

Is het rendement van deze kachels de investering echt waard en is je veiligheid als gebruiker steeds gegarandeerd? Wij hebben ons met hart en ziel ingezet om ervoor te zorgen dat dit - eindelijk - het geval is. Informatie en advies voor een juiste aankoop. 

Inleiding

De pelletkachels waar we het hier over hebben, hebben een maximaal vermogen van 10 kW en worden gebruikt als aanvullend verwarmingstoestel, naar het voorbeeld van de houtkachels die in onze woningen ingeburgerd zijn.

Die toestellen, waarvan het ontwerp de laatste jaren enorm verbeterd is, kennen vandaag een enorm succes. Voor een redelijke prijs zorgen ze er - net als houtkachels - voor dat je je centrale verwarming tijdens het tussenseizoen minder moet gebruiken en dat je de thermostaat van die verwarming in het hartje van de winter gerust wat lager kunt zetten. Bovendien is de brandstof redelijk goedkoop, de koolstofbalans een stuk beter dan die van gas of stookolie (indien de pellets het PEFC of FSC-label dragen) en is het gebruik erg comfortabel (programmering, nauwkeurige temperaturen,...).

Op voorwaarde wel dat die kachels het gevraagde rendement opleveren en vooral voldoen aan de hoogste brandveiligheidseisen. De testen die we in 2015 op die twee punten hebben uitgevoerd waren echter niet om over naar huis te schrijven.  Bijgevolg hebben we samen met de ANEC (Europese vereniging voor de coördinatie van de consumentenvertegenwoordiging bij normalisatie) gelobbyd voor een strengere wetgeving, met name op het vlak van de veiligheid van pelletkachels. Sindsdien lijkt het erop dat de fabrikanten hun toestellen op die punten grondig verbeterd hebben. De resultaten van onze test (slechts van drie modellen: de Invicta Philia 9 kW, de Q-Lima Ronda 80 Glass White en de Stûv P10) uit 2017 zijn al heel wat positiever.

Een pelletkachel, de goede keuze voor jou?

Je moet wel de overweging maken of het evenwicht tussen de vereiste investering, de soms noodzakelijke aanpassingen (schoorsteen, stopcontact in de buurt) en de besparingen in jouw  voordeel overhelt.

Om zoveel mogelijk te kunnen besparen is het belangrijk dat je een toestel kiest dat geschikt is voor jouw ruimte, een goed rendement oplevert en je veilig verwarmt (risico op brandgevaar).

In dit dossier gaan we enkel dieper in op pelletkachels. We helpen je om te bepalen of verwarmen met een pelletkachel voor jou een goede keuze is, en we helpen je bij de keuze van een geschikt model. Daarnaast is volgende informatie voor jou ook interessant:

  • Je kan tegen een verminderde prijs pellets bestellen via ons initiatief BestOfPellets. De levering gebeurt binnen de 15 dagen na bevestiging van de bestelling, en is gratis!
  • Bereken op  MijnHernieuwbareEnergie.be hoeveel CO2 en hoeveel centen je kan uitsparen door in een pelletkachel te investeren.

Afdrukken Versturen via e-mail