Dossier

Koopgids pelletkachels

18 januari 2021
aankoopgids

Is het rendement van deze kachels de investering echt waard en is je veiligheid als gebruiker steeds gegarandeerd? Wij hebben ons met hart en ziel ingezet om ervoor te zorgen dat dit - eindelijk - het geval is. Informatie en advies voor een juiste aankoop. 

Inleiding

Die toestellen, waarvan het ontwerp de laatste jaren enorm verbeterd is, kennen vandaag een enorm succes. Voor een redelijke prijs zorgen ze er - net als houtkachels - voor dat je je centrale verwarming tijdens het tussenseizoen minder moet gebruiken en dat je de thermostaat van die verwarming in het hartje van de winter gerust wat lager kan zetten. Bovendien is de brandstof redelijk goedkoop, de koolstofbalans een stuk beter dan die van gas of stookolie (voor zover de pellets het PEFC of FSC-label dragen) en is het gebruik erg comfortabel (programmering, nauwkeurige temperaturen,...).

Een pelletkachel is vergelijkbaar met een traditionele houtkachel of een open haard. Je kan er dus een of meerdere ruimtes mee verwarmen. Maar in plaats van houtblokken, gaat de pelletkachel houtpellets verbranden. Dit zijn heel kleine cillinders hout die doorgaans het resultaat zijn van samengeperst houtafval (zaagsel,...). Ze hebben een diameter van 6 tot 8 mm en een lengte van doorgaans 5 tot 40 mm. In die zin is het niet nodig om bomen te vellen. Toch zijn pellets soms ook afkomstig van duurzaam beheerde bossen waar de bomen die worden omgehakt, telkens door nieuwe worden vervangen voor de productie van pellets. Dat houdt de CO2-balans in evenwicht. Daarom wordt een pelletkachel als een systeem van hernieuwbare energie beschouwd.

In een laadvak kan je de pellets vullen. Vaak gebeurt dat van bovenaf. De capaciteit kan uiteenlopen van 15 tot 60 of meer kg, afhankelijk van het model. Binnenin zit een soort vijzel (schroef) die de pellets naar de brander brengt. Op die manier hoef je niet constant zelf pellets aan de kachel toe te voegen; een ventilator en een gloeiontsteking zorgen voor de verbranding van de pellets.

De grootste verschillen met een traditionele houtkachel zijn de aansluiting op het elektriciteitsnet, de elektronische sturing en de automatische temperatuurregeling. De meest recente modellen zijn uitgerust met een programmeerbare thermostaat, waarmee je kan kan instellen wanneer de kachel moet branden of, omgekeerd, uit moet. Je kan ook de snelheid van de ventilatoren instellen die de warme lucht rondblazen tot de gewenste temperatuur wordt bereikt. Zodra die wordt bereikt, verbruikt de kachel minder.

Met een vol laadvak kan een pelletkachel een halve dag tot twee dagen verwarmen, afhankelijk van het type kachel, de grootte van de te verwarmen ruimte en in welke mate die geïsoleerd is enz. Bij sommige modellen kan je de warme lucht ook via een buizensysteem naar andere lokalen voeren. Zogenoemde combimodellen kunnen ook warm water aanmaken.

Een pelletkachel, de goede keuze voor jou?

Je moet wel de overweging maken of de balans tussen de vereiste investering, de soms noodzakelijke aanpassingen (schoorsteen, stopcontact in de buurt) en de besparingen in jouw voordeel overhelt.

Voor een maximale energiebesparing is het belangrijk dat je een toestel kiest dat geschikt is voor jouw ruimte, een goed rendement haalt en je veilig verwarmt (risico op brandgevaar).

In dit dossier gaan we dieper in op pelletkachels. We helpen je om te bepalen of verwarmen met een pelletkachel voor jou een goede keuze is, en we helpen je bij de keuze van een geschikt model. Daarnaast is volgende informatie voor jou ook interessant:

  • Je kan voordelig pellets bestellen via Test Aankoop. De levering gebeurt gratis binnen de 15 dagen na bevestiging van de bestelling.
  • Bereken hoeveel CO2 en hoeveel centen je kan uitsparen door in een pelletkachel te investeren.