Kies de beste grastrimmer voor jouw behoeften

Wil je moeiteloos die lastige hoekjes en randjes van je grasmat verzorgen? Een grastrimmer is de oplossing. Leer hier welke grastrimmer het beste bij jouw tuin past. Van draadtypes tot batterijopties en onderhoudstips, we hebben alles voor je uitgezocht. Overtuigd van je keuze? Vergelijk de prijs en kwaliteit van de beste grastrimmers van 2023 met onze vergelijker.

Stap-voor-stap gids

Welke types grastrimmers zijn er?

Met een grastrimmer, ook wel kantenmaaier of grasrandsnijder genoemd, kun je maaien op plekken waar je grasmaaier of robot niet bij kan, zoals aan de randjes of rond bomen, een tuinhuis, tuinmeubels of andere objecten.

Je hebt grastrimmers in vele soorten en prijsklassen. Welke je het best kiest, is voor iedere tuin anders. Veel hangt af van de lengte van de grasboorden die je moet bijwerken, de grootte en inrichting van je tuin, het gewenste comfort en het bedrag dat je eraan wilt spenderen.Waarop kan je nog meer letten bij de aankoop van een grastrimmer?

Grastrimmer met stroomkabel of op batterij

Elektrische kantentrimmers zijn de goedkoopste oplossing. Ze zijn geschikt voor kleine en middelgrote tuinen. Je hebt wel een verlengsnoer nodig, vele meters lang als er geen stopcontact direct in de buurt is. Het is extra opletten dat je met de snijdraad of de mesjes niet in de stroomkabel snijdt en dat hij zich niet rond bomen, struiken, beeldjes of andere objecten wikkelt terwijl je rondgaat in de tuin.

Met een graskantmaaier op accu is je actieradius onbeperkt, wat zo'n model geknipt maakt voor grotere tuinen waar obstakels als tuinmeubels, bomen enz. in de weg staan. Nadeel is de beperkte werktijd: de beste modellen blijven maar maximaal 36 minuten aan de slag, en het opladen van de accu kan erg lang duren, soms wel 5 uur. Een trimmer op batterij is ook duurder in aanschaf. Aan een goede machine ben je gemakkelijk het dubbele of meer kwijt dan aan een trimmer met stroomkabel.

Grastrimmer met draad of mesjes

De meeste geteste grastrimmers werken met ronddraaiende snijdraad. Die zit op een spoel. Wanneer de draad versleten is of afbreekt, wordt er een nieuw eindje draad afgerold. Het meest praktisch is als dat automatisch gebeurt, of met een 'tap & go"-systeem, waarbij je de trimmer even op de grond tikt om nieuwe draad tevoorschijn te laten komen.

Als de trimdraad op is, moet je een nieuwe draadspoel monteren. Bij de meeste toestellen wordt een reservespoel meegeleverd. Je kunt afzonderlijk spoelen bijkopen. De prijs varieert afhankelijk van de lengte en de sterkte van draad (voor gewoon gras of voor ruig gras en onkruid).

Sommige grastrimmers werken met kunstofmesjes. Die zijn iets minder efficiënt dan snijdraad, en ze zijn niet geschikt om stugge stengels en taaiere grassen aan te pakken.

Mesjes zijn wel heel gemakkelijk te vervangen als ze stuk zijn of bot worden. Meestal zit er een extra set mesjes in de verpakking.

Check voor aankoop in de vergelijker hoe de beste grastrimmers van 2023 scoren in onze test. 

Terug naar boven

Waarop letten bij aankoop grastrimmer?

Maaicirkel

Hoe groter de snijbreedte of maaicirkel van de trimmer, hoe meer gras je in één keer kunt wegmaaien. Voor gewone graskantjes volstaat een maaicirkel van 20 à 25 cm.

Heb je een klein tuintje, dan kan een grastrimmer een goedkoop alternatief zijn voor een grasmaaier. Kies dan wel voor een model met grote maaicirkel, 25-40cm, dat schiet sneller op. In tegenstelling tot een grasmaaier die over het gazon rolt met messen ingesteld op de gewenste snijhoogte, moet je een grastrimmer continu met de hand boven het gras bewegen. Daardoor zal je grasmat niet perfect egaal geschoren zijn.

Kantelbare trimkop

Check of je de trimkop in verticale stand kunt zetten. Met de trimkop in die postie kun je gemakkelijk hoge grasranden langs een pad of bloembed trimmen.

Kantroller

Met een kantroller of geleidingswieltje kun je in kaarsrechte lijn langs een muur of afsluiting gaan. Werk je met verticaal gedraaide maaikop, dan kun je die op de grond laten rusten en eenvoudig langs de graskant rollen.

Beugel

Een beschermbeugel houdt je bloemen en planten weg van de draad of de messen, zodat je ze niet per ongeluk mee wegmaait.

Gebruikscomfort

Een graskantmaaier koop je het best in een fysieke winkel. Daar kun je verschillende trimmers ter hand nemen en voel je meteen of ze goed in de hand liggen en niet te zwaar zijn.
Let op de lengte van de steel. Vermijd modellen waarover je constant gebogen staat, want daar houd je een pijnlijke rug aan over. Een telescopische steel is handig, die kun je op de ideale werkhoogte instellen.

Sommige modellen hebben een extra handvat voor meer grip. Als je grotere oppervlakken moet maaien, is het extra comfort van een draagriem misschien welkom. Zo raken je armen, schouders en rug minder vermoeid.

Extra batterij

Gaat je voorkeur uit naar een snoerloos model, kijk dan eens of je al ander gereedschap in huis hebt met compatibele batterij en lader die je kunt gebruiken in de grastrimmer. Anders is de aanschaf van een tweede batterij beslist het overwegen waard. Zo heb je altijd een extra opgeladen batterij bij de hand wanneer de batterij leeg raakt terwijl je aan het trimmen bent.

Terug naar boven

Hoe onderhoud je je grastrimmer?

Net zoals bij elk gereedschap moet je een aantal veiligheidsvoorzorgen in acht nemen.

  • Je houdt de trimmer vast met de beschermkap naar je toe, maar kleine steentjes, takjes enz. kunnen aan hoge snelheid in het rond worden geslingerd. Pijnlijk en gevaarlijk als je die in je gezicht of tegen je lichaam krijgt. Daarom draag je best een veiligheidsbril, stevige werkhandschoenen, bovenkleding met lange mouwen, een lange broek en stevige schoenen of laarzen. Hou tijdens het maaien iedereen uit de buurt.
  • Een grastrimmer is een handig gereedschap, maar bepaald populair maak je jezelf er niet mee bij je buren. De kleine machines produceren een luid en indringend geluid. Als je er langdurig mee in de weer bent, zorg dan voor goede gehoorbescherming om gehoorschade te voorkomen.
  • Bij de meeste modellen moet je eerst een ontgrendelknop indrukken om het toestel aan te zetten. Zodra je de hendel loslaat, schakelen alle geteste toestellen vanzelf uit.
  • Let goed op dat je de snijdraad of de mesjes uit de buurt van de verlengkabel houdt.
  • Nadat je de grastrimmer hebt uitgeschakeld, draait de snijdraad nog enkele seconden verder. Grijp daarom in geen geval onmiddellijk naar de onderzijde van de machine. Pauzeer je even, trek dan voor alle zekerheid de stekker uit het stopcontact.

Veel onderhoud vraagt een grastrimmer niet. Schoonvegen met een vochtige doek volstaat. Hou in het bijzonder de luchtspleten proper. Gebruik geen water om hem te reinigen en spuit hem zeker niet af met de hogedrukreiniger. Berg het apparaat weg op een droge en veilige plek.

Terug naar boven