Maai niet in mei, maar kies nu al je grasmaaier voor in juni

Na een eerste succesvolle editie werd gisteren voor de tweede keer de campagne “Maai mei niet” afgetrapt. Hiermee worden mensen opgeroepen om hun gazon niet kort te houden, maar de natuur even de vrijheid te geven om te groeien.
Beter voor je gazon
Onze tuinen maken zo’n 10 % uit van de oppervlakte van België. Dat is ongeveer dezelfde oppervlakte als alle bossen innemen. Ze kunnen dus wel degelijk een verschil maken op het vlak van milieu en natuur. Maar grasperken die superstrak, op 2 of 3 centimeter hoogte zijn afgemaaid, daar hebben we weinig aan.
“Een strak gazon ziet er misschien wel keurig uit, maar heeft weinig meerwaarde en heeft zelfs duidelijke nadelen”, zegt onze tuinexpert Wim Billiet. “Het vraagt sowieso veel werk en onderhoud om het zo strak te houden en daarnaast verdampt de regen die er op valt veel sneller dan wanneer het gras wat hoger staat.”
Bovendien biedt een gazon dat de kans krijgt om te groeien en waar wat bloemen in verschijnen, heel wat noodzakelijk voedsel aan bijen en andere insecten.
Wapenen tegen de droogte
Doordat het deze lente kurkdroog is, moeten al heel wat gazons worden besproeid om ze groen te houden. “Maar zo vererger je de situatie eigenlijk alleen maar”, geeft Billiet aan. “Als het gras voortdurend water aan de oppervlakte ter beschikking krijgt, worden de wortels niet gestimuleerd om het water dieper te zoeken en zal het gras ook niet sterker worden. Gras dat alsnog verdroogt, herstelt normaalgezien vrij gemakkelijk als het terug wat natter wordt. Maar dat wordt moeilijker als het niet de kans heeft gekregen om zich te wapenen.”
Geen chaos
Moeten we onze gazon dan laten veranderen in een verwilderde chaos? Nee, absoluut niet. “Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om stukken van je gazon, of bepaalde paden waar er veel gelopen wordt, kort af te rijden. Met daarnaast de hogere stukken gazon krijg je toch nog een mooi, afwisselend geheel”, zegt Billiet.
Kies je maaier voor in juni
Als je toe bent aan een nieuwe grasmaaier, dan heb je dus een maand tijd om een keuze te maken. Met behulp van onze koopwijzer en onze koopgids vind je gemakkelijk welk type grasmaaier het best bij jouw gazon past en welk toestel op dit moment en voor jouw gebruik het meest aan te raden is.