Nieuws

Kreunt je gazon onder de droogte? Zo kan je grasmaaier helpen

30 mei 2020

Nooit was het voorjaar zo droog, en onze tuinen zullen het geweten hebben. Tenzij je bijna dagelijks sproeit, zal je gazon zeker al te lijden hebben onder de droogte. Hoe kun je het enigszins redden? En hoe kan je grasmaaier daarbij helpen?

Het voorjaar was nog nooit zo droog sinds het begin van de metingen. De kans is dus groot dat je gazon al vroeg op het jaar roestbruin kleurde door het gebrek aan neerslag. Wat kun je doen om de schade te beperken?

Maai niet te kort

Een strak gemillimeterd gazon? Altijd mooi. Het staat netjes en de buren kunnen alvast niet zeuren “dat je het toch wat laat hangen”. Maar zo’n gazon krijgt het al snel te warm.

Vergelijk het met je eigen hoofd. Stel dat je kruin, als man, door de jaren heen in omvang is beginnen afnemen en dat je alles dan maar kort hebt geschoren. Bij zo’n korte, kalere coupe gaat je hoofd beduidend sneller opwarmen dan toen je nog helmboswuivend door het leven ging. Zo ook je gazon. Helemaal gekortwiekt is het veel gevoeliger voor een stel flinke zonnestralen zoals we die almaar vaker over ons heel krijgen.

Ook de wortels gaan het moeilijker krijgen als ze, door het kortere gras, meer aan zonlicht worden blootgesteld. Maai dus al eens vaker op 4 of 5 cm hoogte i.p.v. op 3 cm. Het is net zo verzorgd en je gazon houdt het langer uit.

Mulch

Ook mulching kan helpen om de grote droogte tegen te gaan. Als je met je grasmaaier mulcht, sluit je het compartiment met de messen af en blijft het maaisel hierin circuleren totdat het volledig is versnipperd. Dit versnipperde maaisel valt dan op en vooral tussen het gemaaide gras. Dit is voeding voor je gazon, maar zorgt er ook voor dat de bodem beter wordt afgedekt en afgeschermd tegen zon en wind. Hierdoor wordt het aanwezige vocht beter vastgehouden en droogt je gazon minder snel uit.

Als je dit geregeld wilt doen, moet je er bij de aankoop van een grasmaaier wel op letten dat je toestel een mulchfunctie heeft. In onze laatste test is dit vooral het geval bij de duurdere modellen. Uit die test blijkt bovendien dat ze deze taak doorgaans goed tot zeer goed uitvoeren. 

Sproei bewust en verantwoord

Door de vorige tips toe te passen, beperk je de impact van de droogte. Maar de droogte tegengaan, doe je natuurlijk alleen door zelf voor het nodige vocht te zorgen. Maar daarbij ga je het best wel bewust tewerk, zeker aangezien net door de droogte ook het grondwaterpeil zeer laag staat.

  • Geef beter een keer veel water, dan voortdurend kleine hoeveelheden.
  • Sproei ‘s avonds of eventueel ‘s ochtends, als de zon nog niet op je gazon staat. Anders verdampt het vocht meteen weer.
  • Gebruik geen leidingwater. De rekening zou wel eens kunnen oplopen en de vraag mag worden gesteld of het nog te verantwoorden is om te sproeien met drinkwater. Je kunt grondwater oppompen, maar ook dan moet je steeds dieper gaan en tast je de reserves aan. Regenwater is dus aangewezen.

Is je gras toch helemaal verdroogd, dan is dat nog geen ramp. Als je ziet dat de wortels van het droge gras nog goed vastzitten in de bodem, dan zal het zelf herstellen als het terug natter wordt. Komt het los en ontstaan er kale plekken, dan maak je de grond het best wat los en strooi je er herstelgazonzaad over.
Meng het eventueel met potgrond of bodemverbeteraar, druk het aan met je voeten en houd het vochtig tot het nieuwe gras 5 cm lang is.

Welke grasmaaier helpt je het best?

Welk toestel heeft een mulchfunctie en hoe goed presteert die? Bij welke grasmaaier pas je gemakkelijk de maaihoogte aan? Welke is niet te zwaar? Je vindt het allemaal in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer