Nieuws

Nieuwe formules op de energiemarkt: sommige gebruikers kunnen goede zaak doen

24 oktober 2016
Eneco Luminus Lampiris Klinkenberg nieuwe formules gas- en elektriciteitstarieven

Heel wat veranderingen op de energiemarkt deze maand. Zowel Luminus, Eneco, Lampiris als Klinkenberg (Wallonië) lanceerden nieuwe tariefformules. Wij analyseerden hun nieuwe aanbod. Gebruikers met een gemiddeld verbruik of met een hoog nachtverbruik kunnen met sommige formules een goede zaak doen.

Sinds oktober zijn er maar liefst acht nieuwe formules voor elektriciteit en/of aardgas. We zetten ze even voor u op een rijtje.

Een overzicht van de nieuwe energieformules

Luminus

  • #BeGreen Fix: semi-vast, 100% Belgische groene stroom
  •  Basic: variabel, online formule

Eneco

  • Belgische Zon en Wind: semi-vast of variabel contract mogelijk

Lampiris

  • Online tarief: variabel, online formule

Klinkenberg: vier formules voor aardgas:

  • Prepaid: variabel, voorafbetaald
  • Connect: variabel, online formule
  • Classic Mini: variabel
  • Classic Maxi: variabel

Interessant voor elektriciteit?

Voor een gemiddeld verbruik van 3 500 kWh zijn de variabele formules Lampiris Online en Luminus Basic bij de goedkoopste formules in de 3 gewesten. Het gaat wel om online formules: digitale factuur, enkel online contact en domiciliëring. Bij Luminus Basic betaalt u bovendien 3-maandelijkse voorschotten. #BeGreen Fix van Luminus is dan weer een stuk duurder, in Brussel zelfs 15 % duurder dan de goedkoopste. Voor de nieuwe formule van Eneco (niet in Brussel) betaalt men tussen 7% en 9% meer in vergelijking met de goedkoopste formules.

Voor intensieve verbruikers met exclusief nachttarief (3 600 kWh dag, 3 900 kWh nacht en 12 500 kWh excl. nacht) zijn Luminus Basic en Lampiris Online Tarief interessant in Vlaanderen en Wallonië. Ze zijn slechts tot 4% duurder dan de goedkoopste (essent.online). In Brussel is Luminus Basic de goedkoopste.

Interessante tarieven gas?

Voor een gemiddeld verbruik van een gezin dat op aardgas verwarmt (23 260 kWh), zijn Luminus Basic en Lampiris Online in de 3 gewesten bij de goedkoopste. #BeGreen Fix is ongeveer 15% duurder.

De goedkoopste formule van Klinkenberg, Prepaid, is meteen ook de goedkoopste in Wallonië, maar zoals de naam al aangeeft, betaalt u hierbij op voorhand door een voorafbetaling van € 900. Wij raden dit soort formules af, aangezien de voorafbetaling volgens ons een rem plaatst op de mogelijkheid om van leverancier te veranderen.

Klinkenberg Connect, een online variabele formule, is dan interessanter en is qua prijsniveau vergelijkbaar met Luminus Basic en Lampiris Online. Classic Mini en Classic Maxi zijn iets duurder.

Hebt u nog het voordeligste tarief?

Zijn de nieuwe formules voor elektriciteit of aardgas voordelig voor uw concrete situatie?