Nieuws

Wijzigingen op de energiemarkt

15 juni 2018
Wijzigingen op de energiemarkt

In de energiesector speelt zich een ware aardverschuiving af! Sommige leveranciers veranderen van eigenaar, andere verdwijnen en een derde groep wijzigt zijn tarieven of zelfs zijn naam. Kun je daar je voordeel mee doen? Dat lees je hieronder.

Voor de energiesector, die zo prominent in ons dagelijks leven aanwezig is, kende het voorjaar van 2018 een woelig einde. De laatste weken hebben we immers maar liefst 4 wijzigingen opgemerkt die grote gevolgen hebben:

  1. Het Belgische filiaal van Eni werd opgenomen in Eneco, de grote Nederlandse energieleverancier die daarmee de derde belangrijkste leverancier van het land wordt, na Engie Electrabel en Luminus.
  2. Belpower verdwijnt volledig, waardoor zijn klanten zich verplicht zien snel een nieuwe leverancier te vinden (ga voor meer informatie naar ons artikel Het is gedaan met Belpower. Hoe reageer je het best als klant?
  3. Nu de focus van ENOVOS - sinds 2016 de partner van Join - eerder bij professionele en industriële klanten komt te liggen, worden de particuliere klanten van Join doorgeschoven naar Mega.
  4. De kleine Waalse leverancier Klinkenberg verandert van naam en wordt “Zeno“.

Nieuwe voordelige tarieven?

Als gevolg van deze veranderingen hebben Eneco en Mega hun tarieven deels aangepast. Is dat in jouw voordeel? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we hun nieuwe prijzen vergeleken met de goedkoopste formules voor gas- en elektriciteitsverbruik op jaarbasis.

Eneco: tot 15% duurder voor elektriciteit en tot 22% voor gas!

Eneco profileert zich als duurzame leverancier (18/20 bij Greenpeace) en opereert uitsluitend in Vlaanderen en Wallonië. Het bedrijf werkt voortaan voor elektriciteit met 4 vaste en 2 variabele tarieven, en voor gas met 3 vaste en 2 variabele tarieven.

Dit ruimer aanbod blijkt jammer genoeg echter nooit interessant. De voorgestelde formules zijn minimum 4-5% (voor “Zon & Wind Go“) en zelfs tot 15% duurder dan het goedkoopste aanbod voor elektriciteit, en 8 tot 22% duurder voor gas.

Mega: alleen “Mega Group“ via Test Aankoop is voordelig

Mega is in de 3 gewesten actief en biedt 6 tarieven voor elektriciteit en 6 voor gas. Toch is alleen de formule “Group“ zowel voor elektriciteit als voor gas minder duur, als er tenminste rekening wordt gehouden met de welkomstpromotie. Daarvoor moet je je contract aangaan via onze koopwijzer gas en elektriciteit en moet je zowel domiciliëring als elektronische facturen accepteren.

Aan de andere kant zijn hier ook enkele minpunten aan verbonden: naargelang de maand waarin het contract van start gaat, kan het tarief overgaan van een variabele naar een vaste formule en de jaarlijkse bijdrage van € 75 is – net zoals bij andere leveranciers – verschuldigd voor elk begonnen jaar.

Dat alles voor... weinig resultaat

Alsof er nog niet genoeg verwarring bestond in deze weinig transparante sector, is er nu ook een vermenigvuldiging van de tariefplannen (is dit duidelijker voor de verbruiker?), en een tarief dat de ene maand vast en de volgende maand variabel kan zijn (waar zit de transparantie?).

Voeg hier nog de soms hoge vaste bijdragen aan toe, die niet terug te vorderen zijn wanneer je in de loop van het jaar van leverancier wilt veranderen.  Wie is nu de winnaar in dit verhaal? Jij als consument in elk geval niet!

Wil je zelf de vergelijking maken?

Om je huidige energietarief te vergelijken met de andere aanbiedingen op de markt, afspraak op onze koopwijzer energie.

Naar onze koopwijzer gas en elektriciteit

Wil je overstappen? Vertrouw dan op Gaele

Onze virtuele en onafhankelijke experte Gaele is enerzijds makelaar, controleert daarnaast voortdurend je verbruiksprofiel en de energieprijzen, stelt je op het juiste moment voor om je contract te wijzigen en zorgt er ten slotte voor dat je automatisch terecht komt bij een leverancier die voor jou interessanter is.

Verander hier met Gaele