Nieuws

Verder op het nucleaire pad: Electrabel wint, de consument verliest

01 december 2015
verder op het nucleaire pad electrabel

De regering kiest duidelijk opnieuw voor kernenergie, sluit daarmee de deur voor investeringen in hernieuwbare energie en rolt de rode loper uit voor Electrabel als dominante producent. Wij zullen u echter meer dan ooit helpen om uw factuur onder controle te houden en om uw impact op het milieu te beperken.

De twee grote scheurtjesreactoren, Doel 3 en Tihange 2, zullen opnieuw in werking worden gesteld en de twee kleinere reactoren, Doel 1 en 2, die nochtans niet noodzakelijk zijn om onze energiebevoorrading veilig te stellen, zullen dus langer actief gehouden worden.

Electrabel wint, consument verliest

Resultaat: de consument, die jarenlang de snelle afschrijving van de reactoren betaald heeft via zijn elektriciteitsfactuur, zal nogmaals in zijn buidel moeten tasten om de financiële garanties die Electrabel eist te dekken. Hij zal dus een hoge prijs voor elektriciteit blijven betalen, goed wetende dat die bepaald wordt door de gasprijs. En dat in een periode waarin de btw op elektriciteit al van 6 naar 21 % gestegen is.

Electrabel van zijn kant kan profiteren van de voordelen die de goedkope productie van elektriciteit via kernenergie met zich meebrengt. Op die manier zal het bedrijf opnieuw de wet kunnen dicteren op de energiemarkt. Electrabel zal uiteraard belastingen moeten betalen op zijn winst, maar dat zal ruim onvoldoende zijn om de balans in evenwicht te brengen.

Wat met investeringen in hernieuwbare energie?

Het is duidelijk dat in een dergelijk klimaat investeerders niet aan onze deur zullen aankloppen. Terwijl het hoog tijd is om een overgang naar hernieuwbare energie te garanderen met een betere afstemming tussen vraag en aanbod, heeft de regering gekozen voor een "oplossing" uit het verleden. Deze is niet alleen duur en garandeert weinig stabiliteit, bovendien is ze gevaarlijk voor de bevolking!

Dit alles gebeurt ook op het moment dat ons land op de klimaattop in Parijs met de vinger wordt gewezen voor ons gebrek aan visie en engagement op het gebied van duurzame energie. Een coherent energiebeleid is duidelijk nog niet voor morgen…

Welke alternatieven zijn er voor de consument?

Meer dan ooit blijven wij u informeren en diensten op poten zetten om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Daarmee verkleint u niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar houdt u ook uw uitgaven binnen de perken.

Onze acties voor de aankoop van zonnepanelen en gas- en elektriciteit, die we zonet hebben afgesloten, vertrokken vanuit dat principe. We zullen deze acties allebei herhalen en herinneren u daarnaast ook aan het bestaan van onder andere deze initiatieven:

  • www.mijnhernieuwbareenergie.be: in samenwerking met de EU hebben we op deze site analysetools, expertise van specialisten en gebruikers verzameld om uw keuze tussen de verschillende vormen van hernieuwbare energie gemakkelijker te maken.
  • www.testaankoop.be/actiebespaarenergie: we zoeken voor u een betrouwbare aannemer die met kwalitatieve materialen en volgens de regels van de kunst werken bij u kan uitvoeren. Op die manier kunt u genieten van een betere dienstverlening en van een betere juridische bescherming.