Nieuws

Van energieleverancier veranderen steeds populairder

26 november 2020
besparing energieleverancier

Meer gezinnen geven aan dit jaar van energieleverancier te zijn veranderd. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Vlaams energieregulator VREG. Daarmee is 2020 goed op weg om minstens het recordjaar 2019 te evenaren op vlak van leverancierswissels, althans in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië liggen de voorlopige cijfers iets lager dan vorig jaar.

Volgens de jaarlijkse enquête van de VREG zegt maar liefst 71 % van de gezinnen al ooit van elektriciteitsleverancier te zijn veranderd, bij aardgas gaat het om 62 %. En meer gezinnen gaven aan het afgelopen jaar hun oude leverancier te hebben ingeruild voor een nieuwe. Dat hoeft niet te verwonderen in het licht van de fors gedaalde energieprijzen van de afgelopen maanden.

Prijs de hoofdreden om te switchen

De prijs blijft het belangrijkste motief om te wisselen: 82 % van de respondenten gaf dit als reden aan. Maar ook groene stroom (47%) en de betrouwbaarheid van de nieuwe leverancier (38 %) blijken belangrijke drijfveren bij de keuze voor een nieuwe leverancier.

De tevredenheid over de energieleveranciers ligt trouwens opvallend hoog: 89 % van de Vlaamse gezinnen is gemiddeld tevreden. Eerder zagen we in ons eigen onderzoek bij 24 000 abonnees reeds een hoge mate aan tevredenheid over de energieleveranciers, waarbij het wel de “kleinere” leveranciers zijn die vaak het best scoren.

Tariefvergelijkers blijken een waardevol instrument

Wie van energieleverancier veranderde, deed dat vooral via een prijsvergelijkingswebsite (35 %). Daarbij verwijst 5 % van de gezinnen naar onze koopwijzer, die uit vroeger onderzoek van de VREG als een van de meest volledige van de markt uit de bus kwam.

Om het jou nog makkelijker te maken, lanceerden we recent overigens een volledig nieuw energieplatform waarbij een digitale assistent jou leidt naar een gepersonaliseerd podium van tariefformules.

Naar ons energieplatform

Opmerkelijk blijft toch dat 28 % van de respondenten inging op een voorstel dat uitging van een energieleverancier, bv. via deur-aan-deurverkoop of telefonisch. Onze ervaring leert dat dit zelden interessant is: de leverancier heeft er immers alle baat bij om het tariefplan aan te prijzen dat hém het meeste opbrengt. Je kunt daarom maar beter zelf het initiatief nemen om in alle rust een persoonlijke prijsvergelijking uit te voeren.

Aanzienlijke besparingen mogelijk

Tot slot geeft de VREG ook aan dat gezinnen meer kunnen besparen op hun energiefactuur dan ze zelf denken. Waar respondenten aangeven van leverancier te willen veranderen vanaf een gemiddelde besparing van 135 euro voor stroom en 131 euro voor gas, blijkt de besparing in realiteit een stuk hoger uit te vallen. Dat is ook het geval voor gezinnen in Wallonië en in iets mindere mate in Brussel, waar minder leveranciers actief zijn. Dat wordt bevestigd door onze eigen studie naar het maximale besparingspotentieel. Wie de afgelopen maanden nog niet de tijd nam om even de aanbiedingen op de markt te bekijken, heeft daar dus nog steeds alle baat bij.