Nieuws

Tijd om te switchen van energieleverancier?

27 juni 2023

Het lijkt het juiste moment om te veranderen van energieleverancier. De vaste prijzen riskeren vanaf 1 juli opnieuw te stijgen.

De kans is groot dat de energieprijzen in juli opnieuw de hoogte in gaan. “De prijzen zijn de jongste maanden fors gedaald”, zegt onze energiespecialist Jordi Van Paemel. “In juni zaten ze op het laagste punt voor dit jaar. Sindsdien zijn ze weer aan het stijgen op de energiemarkten: gas is zo’n 45% duurder dan op 1 juni, elektriciteit steeg zo’n 30%.” Het lijkt dus het juiste moment om in een nieuw energiecontract te stappen. De energieprijzen bij variabele contracten volgen die evoluties automatisch en worden bij het begin van elke maand of kwartaal aangepast.

Kies ik best een vast contract, of toch een variabel. “Moeilijk te zeggen”, analyseert Van Paemel. “Er spelen teveel factoren mee in de prijsvorming van energie om op langere termijn voorspellingen te doen. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat een vast contract vandaag nog altijd een stuk duurder is dan een variabel contract. Kiezen voor een vast contract geeft je zekerheid over de prijs die je in de komende maanden zult betalen. Maar aangezien de marktevoluties onvoorspelbaar blijven, kan niemand met zekerheid zeggen of je met het tarief van juni nog altijd beter af zult zijn over enkele maanden.”

De actie die Testaankoop met Mega heeft onderhandeld, loopt overigens nog steeds. Het tarief van het onderhandelde variabele contract ligt voor juni 19% lager in vergelijking met de gemiddelde marktprijzen, met het vaste contract dat onze diensten onderhandelden, bespaar je gemiddeld 7%.

Bespaar op jouw energie