Nieuws

Is een slimme meter nuttig voor thuiswerkers?

Heeft je nieuwe "slimme" digitale energiemeter enig nut als je permanent thuiswerkt? Of moet je juist zo snel mogelijk een slimme meter laten installeren? Hoe regel je het energieverbruik thuis als je daar werkt, vooral met de donkere, koude dagen in het verschiet? Onze experts geven het antwoord.

30 september 2020

 

Als je een van de duizenden Belgen bent die al een digitale meter hebben, begin je waarschijnlijk te begrijpen hoe je hem moet gebruiken.

De digitale meter maakt voorlopig echter weinig verschil voor het dagelijkse gezinsleven. Hij zal pas echt "intelligent" zijn wanneer hij gegevens kan verzenden en verwerken, en verbonden is met toepassingen en diensten waarmee je de aankoop van energie kunt optimaliseren, bijvoorbeeld in functie van het tijdstip. Je vindt alle informatie hierover in ons dossier over digitale meters.

naar ons dossier over slimme meters

Als je nog geen digitale meter hebt, heeft het dus geen zin om hem in huis te halen vóór de datum die Fluvius heeft ingepland. Vooral omdat je dan de installatiekosten moet betalen, terwijl Fluvius die al doorrekent in de netwerkkosten.

Slim thuiskantoor

Ook met een klassieke meter kun je je verbruik meten. Zo kun je je energiekosten in de gaten houden, wat nuttig is in dit vreemde jaar.

Als je vóór de komst van COVID-19 nog nooit thuis had gewerkt en er overdag meestal niemand thuis was, dan zul je waarschijnlijk een toename van je verbruik (verwarming, elektriciteit) zien. Vooral als je kinderen hebt die het hele voorjaar thuisgebleven zijn.

En dan moet de winter nog beginnen. Telewerken als het koud is en de dagen donkerder zijn, heeft gevolgen voor de energierekening. Denk eens na hoe je de verwarmingskosten kunt beheersen. Bijvoorbeeld door de ketel niet het hele huis te laten verwarmen terwijl je in een kleine ruimte aan de zonnekant kunt werken. Of verlaag het elektriciteitsverbruik door de laatste energieverslindende gloeilampen te vervangen door ledlampen.

naar ons dossier over energiebesparing

Haal het maximum uit zonnepanelen

Thuiswerkers met zonnepanelen zijn nu in het voordeel. Ze kunnen maximaal gebruikmaken van de zonnige dagen om energieverslindende toestellen zoals vaatwassers, wasmachines en droogtrommels te laten draaien. Denk eraan dat je die apparaten niet tegelijk maar na elkaar gebruikt, anders verbruik je meer elektriciteit dan je opwekt (en we zullen ook niet insinueren dat je je werktijd moet besteden aan de strijk).

naar ons dossier over zonnepanelen

Onderhandel opnieuw over je energiecontract

De huidige tarieven zijn erg laag, maar zullen binnenkort weer stijgen. Dit is dus nog steeds een goed moment om je energiecontract te vergelijken met andere en te onderhandelen met je leverancier.

naar de koopwijzer elektriciteit en gas