Nieuws

Is een slimme meter nuttig voor thuiswerkers?

Heeft je nieuwe "slimme" digitale energiemeter enig nut als je permanent thuiswerkt? Of moet je juist zo snel mogelijk een slimme meter laten installeren? Hoe regel je het energieverbruik thuis als je daar werkt, vooral met de donkere, koude dagen in het verschiet? Onze experts geven het antwoord.

30 september 2020

 

Als je een van de duizenden Belgen bent die al een digitale meter hebben, begin je waarschijnlijk te begrijpen hoe je hem moet gebruiken.

De digitale meter maakt voorlopig echter weinig verschil voor het dagelijkse gezinsleven. Hij zal pas echt "intelligent" zijn wanneer hij gegevens kan verzenden en verwerken, en verbonden is met toepassingen en diensten waarmee je de aankoop van energie kunt optimaliseren, bijvoorbeeld in functie van het tijdstip. Je vindt alle informatie hierover in ons dossier over digitale meters.

naar ons dossier over slimme meters

Als je nog geen digitale meter hebt, heeft het dus geen zin om hem in huis te halen vóór de datum die Fluvius heeft ingepland. Vooral omdat je dan de installatiekosten moet betalen, terwijl Fluvius die al doorrekent in de netwerkkosten.

Slim thuiskantoor

Ook met een klassieke meter kun je je verbruik meten. Zo kun je je energiekosten in de gaten houden, wat nuttig is in dit vreemde jaar.

Als je vóór de komst van COVID-19 nog nooit thuis had gewerkt en er overdag meestal niemand thuis was, dan zul je waarschijnlijk een toename van je verbruik (verwarming, elektriciteit) zien. Vooral als je kinderen hebt die het hele voorjaar thuisgebleven zijn.

En dan moet de winter nog beginnen. Telewerken als het koud is en de dagen donkerder zijn, heeft gevolgen voor de energierekening. Denk eens na hoe je de verwarmingskosten kunt beheersen. Bijvoorbeeld door de ketel niet het hele huis te laten verwarmen terwijl je in een kleine ruimte aan de zonnekant kunt werken. Of verlaag het elektriciteitsverbruik door de laatste energieverslindende gloeilampen te vervangen door ledlampen.

naar ons dossier over energiebesparing

Haal het maximum uit zonnepanelen

Thuiswerkers met zonnepanelen zijn nu in het voordeel. Ze kunnen maximaal gebruikmaken van de zonnige dagen om energieverslindende toestellen zoals vaatwassers, wasmachines en droogtrommels te laten draaien. Denk eraan dat je die apparaten niet tegelijk maar na elkaar gebruikt, anders verbruik je meer elektriciteit dan je opwekt (en we zullen ook niet insinueren dat je je werktijd moet besteden aan de strijk).

naar ons dossier over zonnepanelen

Onderhandel opnieuw over je energiecontract

De huidige tarieven zijn erg laag, maar zullen binnenkort weer stijgen. Dit is dus nog steeds een goed moment om je energiecontract te vergelijken met andere en te onderhandelen met je leverancier.

naar de koopwijzer elektriciteit en gas

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik vind het een SCHANDE dat men de consument weer met zijn "...??" pakt.
Het zijn enkel de elektriciteits - maatschapppijen die hier voordeel uit halen: geen externe opnemers meer, geen vrijheid meer om de geproduceerde elektriciteit te gebruiken voor periodes dat men het kan gebruiken 's avonds, 's nachts of in de winter. Een monopolie om elektriciteit af te sluiten bij achterstel, discussie of slechte service. Zij gaan profiteren in de zomer dat er veel elektriciteit kan geproduceerd wordt, zonder dat ze daar iets voor doen of kopen.
Waarom zijn de vlamingen weer achteruit gesteld tegenover de walen.? Waarom ons niet de keuze laten? Wie gaat er nog groene investeringen doen? Ge gelooft toch geen politiekers meer. 2 maanden geleden maar reclame maken en aanbevelingen voor zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto's. Na minder dan 30 dagen:
vergeten maar. En de vlamingen: ze ondergaan het als lammeren naar de slachtbank.
En de wereld draait verder met veel gefrustreerde en gefopte klantjes. Sterkte allemaal.
Fons

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

We leden zonnepanelen om het huis gedeeltelijk te verwarmen met warmtepompen, ook deze investering gebeurde. (zonnepanelen+warmtepompen) echter met deze nieuwe regels worden beiden overbodig (in de winter onvoldoende zonne-energie voor de pompen en in het voorjaar/zomer/winter is het huis voldoende geïsoleerd) Wat met de gemaakte kosten van de warmtepompen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Waarom kan Vlaanderen ook niet vragen om de digitale meter vrij te laten ja of neen? (Zie Wallonië)
De Vlaamse regering beloofde ons 15 jaar om hetzelfde verbruik te waarborgen en sturen ons nu met een kluitje in riet? open VLD waar zitten jullie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/01/2021

Nu de terugtellende meter ongeldig blijkt zijn wij dan in Vlaanderen verplicht om de digitale meter te laten installeren of kunnen wij dit weigeren gedurende een periode zonder afgesloten te worden van het net ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/11/2020

Als ik alles goed begrijp heeft het dus geen enkele zin, voor iemand die reeds enkele jaren (2) zonnepanelen heeft geplaatst, om een poging te wagen om de plaatsing van de digitale meter uit te laten stellen.
Zonder rekening te houden van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, zouden wij alsnog de resterende jaren (15 jaar na installatie en keuring) genieten van de terugdraaiende teller, zij het dan op een virtuele wijze.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/12/2020
, Gereageerd:

Als gebruiker van zonnepanelen(16) heb een gevoel dat ik een voordeel heb met terugdraaiende meter. Dan zie je gelijk wat de meter aangeeft.
Met de digitale meter is het niet meer zo, dan moet je afwachten wat jouw eind afrekening zal zijn.
Bovendien ik geloof NIET dat een bedrijf de klant minder laat betalen.
Veranderingen zijn altijd moeilijk.