Nieuws

Is een slimme meter nuttig voor thuiswerkers?

Heeft je nieuwe "slimme" digitale energiemeter enig nut als je permanent thuiswerkt? Of moet je juist zo snel mogelijk een slimme meter laten installeren? Hoe regel je het energieverbruik thuis als je daar werkt, vooral met de donkere, koude dagen in het verschiet? Onze experts geven het antwoord.

30 september 2020

 

Als je een van de duizenden Belgen bent die al een digitale meter hebben, begin je waarschijnlijk te begrijpen hoe je hem moet gebruiken.

De digitale meter maakt voorlopig echter weinig verschil voor het dagelijkse gezinsleven. Hij zal pas echt "intelligent" zijn wanneer hij gegevens kan verzenden en verwerken, en verbonden is met toepassingen en diensten waarmee je de aankoop van energie kunt optimaliseren, bijvoorbeeld in functie van het tijdstip. Je vindt alle informatie hierover in ons dossier over digitale meters.

naar ons dossier over slimme meters

Als je nog geen digitale meter hebt, heeft het dus geen zin om hem in huis te halen vóór de datum die Fluvius heeft ingepland. Vooral omdat je dan de installatiekosten moet betalen, terwijl Fluvius die al doorrekent in de netwerkkosten.

Slim thuiskantoor

Ook met een klassieke meter kun je je verbruik meten. Zo kun je je energiekosten in de gaten houden, wat nuttig is in dit vreemde jaar.

Als je vóór de komst van COVID-19 nog nooit thuis had gewerkt en er overdag meestal niemand thuis was, dan zul je waarschijnlijk een toename van je verbruik (verwarming, elektriciteit) zien. Vooral als je kinderen hebt die het hele voorjaar thuisgebleven zijn.

En dan moet de winter nog beginnen. Telewerken als het koud is en de dagen donkerder zijn, heeft gevolgen voor de energierekening. Denk eens na hoe je de verwarmingskosten kunt beheersen. Bijvoorbeeld door de ketel niet het hele huis te laten verwarmen terwijl je in een kleine ruimte aan de zonnekant kunt werken. Of verlaag het elektriciteitsverbruik door de laatste energieverslindende gloeilampen te vervangen door ledlampen.

naar ons dossier over energiebesparing

Haal het maximum uit zonnepanelen

Thuiswerkers met zonnepanelen zijn nu in het voordeel. Ze kunnen maximaal gebruikmaken van de zonnige dagen om energieverslindende toestellen zoals vaatwassers, wasmachines en droogtrommels te laten draaien. Denk eraan dat je die apparaten niet tegelijk maar na elkaar gebruikt, anders verbruik je meer elektriciteit dan je opwekt (en we zullen ook niet insinueren dat je je werktijd moet besteden aan de strijk).

naar ons dossier over zonnepanelen

Onderhandel opnieuw over je energiecontract

De huidige tarieven zijn erg laag, maar zullen binnenkort weer stijgen. Dit is dus nog steeds een goed moment om je energiecontract te vergelijken met andere en te onderhandelen met je leverancier.

naar de koopwijzer elektriciteit en gas

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

44 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/05/2021

Hallo
Ik denk eraan om zonnepanelen te plaatsen, maar ik twijfel door de digitale teller. Ik lees vaak dat veel gezinnen een duurdere elektriciteitsfactuur zullen krijgen als ze zonnepanelen hebben (bijvoorbeeld: www.zonnepanelen-gids.be/.../). Hoe of waar kan ik ergens berekenen of het wel interessant is voor mij om zonnepanelen te plaatsen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Hallo, het is inderdaad niet evident om te weten te komen of het nog steeds rendabel is om zonnepanelen te plaatsen, wij vinden in ieder geval van wel, tenminste als de aankoopprijs niet te duur uitvalt. Om je bij je keuze te helpen hebben we op onze site een heel dossier ter beschikking die je de nodige info bezorgt en je helpt met kiezen: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/zonnepanelen-nog-interessant 

Twijfel ook niet om je in te schrijven aan onze groepsactie Zonnepanelen met Test Aankoop via deze link: https://www.test-aankoop.be/acties/zonnepaneel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2021

Eric Hammer
Wij hebben verleden jaar okt zonnepanelen laten plaatsen en toen gevraagd om ons nachttarief af te koppelen en Fluvius ondanks ons bezwaar, plaatst een digitale meter. Wij hebben dit betaald en hebben nu geen voordeel meer van terugdraaiende teller. Kan ik deze kosten ook via de premie terug krijgen? Ik twijfel nu of we niet beter terug zoals voorheen dag en nachttarief zouden nemen gezien we redelijk wat verbruiken 's avonds en nacht.
Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2021
, Gereageerd:

Beste Eric,

Waarom ben je indertijd overgegaan naar enkel dagtarief? Als je nu zegt dat je nog aardig wat verbruik hebt op de nachtteller. Zoek eens op welke die verbruikers zijn en schakel over op dag verbruik, met bvb. tijdklok, of installeer een energie management systeem op de P1 poort van je DM, je gaat niet alleen te weten, komen welke apparaten voor dit verbruik zorgen, maar ook op welk tijdstip. Of je kan verder gaan en een meer intelligent systeem aan de DM koppelen, zodat deze gaat bepalen welk en wanneer een verbruikstoestel gaat werken. Zie op
maakmijnmeterslim.be

succes

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt André, de reden van afkoppeling kwam door het feit dat we nog steeds het principe van terugdraaiende teller zouden hebben. Verder hebben wij 2 waterbedden, vijver met pomp filter en andere toebehoren, airco als het heel warm wordt. Daardoor hebben wij een verbruik van 6000kwh per jaar
Groetjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2021
, Gereageerd:

Beste Eric,

Ik vrees dat de gemaakte kosten niet zullen behandeld worden! Enerzijds zouden ze dan voor duizenden een aparte berekening moeten maken, anderzijds is er duidelijk bepaald dat een berekening zou gemaakt worden om iedereen een 5% winst te laten maken!! We zullen nog wat geduld moeten hebben, er is nog veel onzekerheid, en de overheid is nu niet bepaald van de snelste. Misschien dat de klacht van 10duizenden via advocatenkantoor Verbiest een opening gaat maken!
Of ze dan ook een onderscheidt gaan maken voor personen met WP/Airco/EV is nog niet bepaald, ook de mensen met accuverwarming, die in feite de zwaarst getroffen zijn, -ze sparen in de zomer hun energie om deze in de winter terug te vragen.. - is nog een vraagteken.
Heb je al de verschillende sites op FB over dit onderwerp gelezen?
Sterkte

T.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2021

krijg er de groene kramp van ....... eficienter,slimmer,dynamisch....... voornamelijk voor overheid en producenten. de kleine man is altijd gejost. Bulshit-talk

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Dat ze de terugdraaiende meters willen afschaffen vind ik niet goed en dat ze dan nog een prosumenten taks hebben uitgevonden ook niet natuurlijk MAAR dat ze ons dan zouden vergoeden aan de zelfde prijs per kWatt welke wij moeten betalen !! Dat zou toch iets eerlijker zijn ???

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Begin jaren '80 werden we de hemel ingeprezen toen we elektrische accumulatieverwarming plaatsten in onze nieuwbouw. Begin jaren 2000 waren we ineens grootverbruikers die niet meer van de tijd waren. We verhuisden naar een andere woning die we verbouwden en waar we onder druk van de overheid gasverwarming plaatsten. De aanvragen waren zo talrijk dat er een lange wachtlijst bestond om aangesloten te worden op het aardgasnet. Maar na enkele jaren bleek dat aardgas toch ook weer niet de mirakeloplossing is. En ja, voor de derde keer lieten we ons rollen. We kochten een appartement dat is uitgerust met zonnepanelen en vloerverwarming die aangedreven wordt door een warmtepomp. Dit betekent een aanzienlijke meerkost tegenover een appartement dat wordt verwarmd door een gasketel. Maar we zouden die investering terugwinnen op middellange termijn. Nu de terugdraaiende meter wordt ingevoerd zal dat terugverdienen een utopie blijken. Gelukkig is ons appartement zeer goed geïsoleerd en verbruikt onze warmtepomp maar 1500kw/u per jaar terwijl ze meer dan 3500kw/u warmte produceert. Maar het geeft toch een wrang gevoel dat we steeds weer op kosten gejaagd worden en dat onze overheid de gemaakte beloften niet nakomt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Dit efficiënter gebruik zal nogmaals gepaard gaan met grote kosten die zullen doorgerekend worden. Nog meer 'belastingen' dus.
Binnenkort het capaciteitstarief in voege gebracht. Welke lijken zullen er dan uit kast vallen.
En de zonepanelen kwestie ligt nog heel zwaar op mijn lever.
Zoveel mensen zijn hierbij slachtoffer. Behoud 15j terugdraaiende teller, overal in de media, wij beloven het u.
Dat men het ging schrappen hebben werd hoogstens eens heel stil gefluisterd in de hoop dat niemand het zou horen.
Jullie doen heel wat goede acties en onderzoeken maar jullie standpunt in de zonnepanelen kwestie stelt mij teleur.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Er moet meer groene stroom geproduceerd worden, dus meer zonnepanelen en windenergie. De traditionele producenten moeten dienen om tekorten op te vullen en moeten dus flexibeler worden. Vroeger moesten de traditionele producenten ook ver- en aankopen volgens de noden.
De logica grote producenten en het kleine grut ( zonnepanelen) moet omgekeerd worden en de zonnepanelen moeten op de eerste plaats komen en de grote producenten vullen aan.
De prijs voor de zonnepaneelhouders moet deze van de normale producent zijn.
Ik vind dat de uitspraak over de digitale meter een belangrijk aspect niet vermeld ; de producent moet vergoed worden voor zijn diensten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Ik liet zonnepanelen leggen.(met digitale meter) Deze werden in 2020 in gebruik genomen. Deze vallen om de haverklap uit(als de zon schijnt).Ik heb een klachten formulier in gediend bij fluvius doch kreeg geen reactie. De voorop gestelde opbrengst word geenszins gehaald. Ik word opgezadeld met een hoge elektriciteit factuur. Wat zijn mijn mogelijkheden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021
, Gereageerd:

beste Jan.
Waarom moet iedereen een digitale meter plaatsen??? omdat ze (Fluvius°) bij overproductie van zonnepanelen ze vanuit hun bestuur jou productie af schakelen zodat de leidingen niet overbelast worden zodat ze geen zwaardere kabels moeten plaatsen.Ze kunnenen zelfs een hele straat afschakelen

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Dag Christiane, we hebben begrip voor het wantrouwen dat er heerst, vooral na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in verband met de terugdraaiende teller. Toch is de uitrol van de digitale meter opgelegd door Europa, en op termijn zal iedere consument (ook diegene zonder zonnepanelen) een digitale meter geïnstalleerd krijgen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021
, Gereageerd:

Jan, ik denk dat je beter de installateur van de panelen aanspreekt. Hij moet ervoor zorgen dat de installatie in orde is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021

Ik heb 35.000 euro geïnvesteerd in mij installatie (9,8kwh). Deze zijn nog lang niet terug verdiend met certificaten en prosumententaks. Op moment dat ik een digitale meter moet plaatsen en niet meer geniet van een terugdraaiende teller, koppel ik mijn installatie van het net. Ik ga echt niet de netbeheerders spekken

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021
, Gereageerd:

Groot gelijk Rob ,als ik van jouw was kocht ik mij een paar batterijen aan en een diesel groep om de lange winter avonden te overbruggen, of misschien een lange kabel met ( terug draaiende) teller naar je lieve buur ;-). Ik overweeg ook zo iets te doen. Francis

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021

Wij hebben het maximale gedaan om onze elektrische kost te verminderen en vroegen voor 2 jaar om een digitale te plaatsen omdat wij tekort hadden net nacht ren veel te veel met dag terug draaien wegens 10 kW zonnepanelen (25.000 €)
Fluvius beloofde dat alles zal blijven en nu ipv terug te verdienen mijn panelen moet ik gaan betalen.De premie met 1000 punten vervalt ook of een 990 €/jaar.
DE volgende dat ze gaan pakken zijn deze met elektrische wagens binnen een paar jaar. Eerts moet deze groep hiervan goed vergroten om ze dan te pakken om meer te betalen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021

Reeds een 4 tal maanden in het bezit van een digitale meter. Zonder verwittiging hing fluxius aan de bel, in ware maffia stijl kon ik kiezen afgesloten worden of een digitale meter laten plaatsen. Achteraf horen we dan op de tv dat men nu kan kiezen en men nog tot 2023 tijd heeft. Dit lijkt me zuivere discriminatie! In Wallonië en Brussel is er geen verplichting. Dus kan men besluiten dat de Vlaamse regering de reden en oorzaak is. Bedankt Ovld en Nva , wij zullen jullie gedenken in 2024.
Wat test-aankoop betreft had ik meer verwacht. Waarom moeten Vlamingen weerom meer ophoesten dan Walen en Brusselaars ? Wij blijven de melkkoe van België.
De prijs van de elektriciteit op zich valt mee , maar bedraagt maar 1/3 van de factuur! Wie gaat er lopen met de andere 2/3? Is het hiermee dat de politiekers betaald worden voor hun geleverde diensten? De Vreg/creg is ook een lachertje , die zijn er enkel om de elektriciteitsmaatschappijen te dienen.
In Frankrijk genieten ze van het teveel dat wij betalen voor elektriciteit.
Met dank aan Verhofstadt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2021
, Gereageerd:

Dag Frank, energiebeleid is grotendeels een gewestelijke bevoegdheid. In de andere gewesten is de situatie dus wat anders. Toch staat het in de sterren geschreven dat men ook in die gewesten op termijn naar dezelfde situatie zal evolueren als in Vlaanderen ... Meer info vind je in ons dossier: https://bit.ly/2NfcPca  We raden alvast iedereen aan om op basis van je persoonlijk energieverbruik een simulatie te doen via één van onze tools om na te gaan welk contract het meest voordelig is voor je situatie. Ook de terugleververgoedingen voor geïnjecteerde zonnestroom (indien je over een digitale meter beschikt) zijn opgenomen in de berekeningen van onze vergelijker: https://bit.ly/3tqrJw4  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021

Ik denk dat hier een taak voor test-aankoop zich aandient. Namelijk een test en kostprijsvergelijking van de diverse apps en modules die momenteel op de markt te koop zijn om op uw digitale meter aan te sluiten. Om te beginnen zou een simpele (en goedkope) tool die bvb aangeeft op je gsm (of andere ontvanger) of je momenteel elektriciteit van het net afneemt of injecteert al een eerste hulpmiddel zijn de digitale meter dan toch nuttig te gebruiken

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2021
, Gereageerd:

Beste Patrick en André, het klopt dat wij toestellen/ apps om je meter slimmer te maken nog niet getest hebben. Wij hebben wel plannen om dit in de toekomst te doen, maar voorlopig beschikken wij dus niet over meer info. We kennen uiteraard de website https://maakjemeterslim.be/ die een overzicht geeft van verschillende energiebeheersystemen in diverse prijscategorieën. Sommige van deze tools kunnen inderdaad helpen om het zelfverbruik te verhogen door het geven van feedback en inzicht in het energieverbruik. 

Maar het is in elk geval een interessante piste om dit soort tools en applicaties tegen het licht te houden. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Misschien een uitbreiding van de dienst GAELE ?? Zijn al toch vertrouwd met het onderwerp.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021

Onze gedachtegang aanpassen klopt volledig.
Maar zoals elke goede Belg gaat hij een achterpoortje vinden en gaat deze maatregel de verkeerde richting uitdraaien. Men wil dat je uw elektriciteit zoveel mogelijk zelf gebruik, en zoals reeds aangehaald niet evident. Het contact P1 op uw slimme meter gebruiken kan om toestellen te schakelen, maar kost je rond de 1000€ als je er niets van kent.
Wat gaan de mensen verzinnen om overdag in de zomermaanden hun overcapaciteit te verbruiken: airco; zwembad; jacuzzi;...
Wat dan uiteindelijk ook niet de bedoeling is, maar gaat wel gebeuren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

De kans zit er inderdaad wel in, we lezen ook van mensen dat ze zoveel mogelijk met elektrische bijverwarming werken in dat verband bijvoorbeeld. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021

De meeste eigenaars van zonnepanelen doen (soms al jaren) voordeel met hun investering. Als deze eerder bescheiden prijsverhoging al zoveel weerstand opwekt, wat wordt het dan als er veel grotere inspanningen gevraagd worden van meestal welgestelden? Het net als batterij gebruiken is niet wijs. Batterijen installeren is niet goed. Zuinig omspringen met energie en zoveel als mogelijk gebruiken als de zon schijnt is best. Ook al kost dat mij enkele euro’s. Veel tijd rest er ons niet om ons gedrag grondig aan te passen. Change your mind.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Wij doen volgens jullie al jaren ons voordeel met onze zonnepanelen, volgens de wetgever zeker. Zij hebben ons een contract van 20 jaar aangepraat toen, mijn panelen kosten toen 26000 euro voor 4,2 KW, geen peulschil denk ik. Maar de wetgever heeft ondertussen al 3x dit contract eenzijdig aangepast, ze vinden altijd wel ergens een rechter die het zal opnemen voor hun denkwijze. Kunnen wij als particulier een contract eenzijdig aanpassen naar onze wensen ??? denk het niet hé. Nu zijn ze er weer met de digitale meter, verbruiken als je stroom zelf aanmaakt, mensen die werken zijn dan meestal niet thuis en moeten dan nogmaals zwaar gaan investeren in dure technologie om u toestellen te laten verbruiken op deze tijdstippen ?? Als je de wasmachine wil vullen moet je wel thuis zijn hé, moeilijk als je dan toevallig aan het werk bent, zelfde voor de droogkast. S'avonds als je verwarming nodig hebt schijnt de zon niet meer hé, denk nu eens na mensen, ze zijn ons voor de zoveelste keer a/h ***.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

1 grote dievenbende en bedriegers, zolang het hun maar past

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Beste Hans,

Was ook de bedoeling niet!! Zo werd er op alle manieren enorm op gedrukt: legio de berekeingen die je de tijd berekende dat je winst ging maken! De "welgestelden" hebben geen oog of oor naar dit probleem, rekeningen worden ingebracht of door iets/iemand anders betaald. Probleem is dat je al moet thuis zijn om te kunnen verbruiken wat op dat moment opgewekt wordt, dat je constant met je oog op de teller moet staan, dat je anders duur apparatuur en software moet aankopen die dat voor jou uitvlooit, zonder dan nog te spreken van de instellingen ervan! dat je misschien je hele toestellen arsenaal moet vernieuwen naar bestuurbare exemplaren! ( ook al niet de goedkoopste.

Die enkele € blijken dan enkele duizenden € te zijn!
Wie heeft daar zin in als je

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Beste Hans,

Was ook de bedoeling niet!! Zo werd er op alle manieren enorm op gedrukt: legio de berekeingen die je de tijd berekende dat je winst ging maken! De "welgestelden" hebben geen oog of oor naar dit probleem, rekeningen worden ingebracht of door iets/iemand anders betaald. Probleem is dat je al moet thuis zijn om te kunnen verbruiken wat op dat moment opgewekt wordt, dat je constant met je oog op de teller moet staan, dat je anders duur apparatuur en software moet aankopen die dat voor jou uitvlooit, zonder dan nog te spreken van de instellingen ervan! dat je misschien je hele toestellen arsenaal moet vernieuwen naar bestuurbare exemplaren! ( ook al niet de goedkoopste.

Die enkele € blijken dan enkele duizenden € te zijn!
Wie heeft daar zin in als je

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Beste Hans,

Was ook de bedoeling niet!! Zo werd er op alle manieren enorm op gedrukt: legio de berekeingen die je de tijd berekende dat je winst ging maken! De "welgestelden" hebben geen oog of oor naar dit probleem, rekeningen worden ingebracht of door iets/iemand anders betaald. Probleem is dat je al moet thuis zijn om te kunnen verbruiken wat op dat moment opgewekt wordt, dat je constant met je oog op de teller moet staan, dat je anders duur apparatuur en software moet aankopen die dat voor jou uitvlooit, zonder dan nog te spreken van de instellingen ervan! dat je misschien je hele toestellen arsenaal moet vernieuwen naar bestuurbare exemplaren! ( ook al niet de goedkoopste.

Die enkele € blijken dan enkele duizenden € te zijn!
Wie heeft daar zin in als je

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Beste Hans,

Was ook de bedoeling niet!! Zo werd er op alle manieren enorm op gedrukt: legio de berekeingen die je de tijd berekende dat je winst ging maken! De "welgestelden" hebben geen oog of oor naar dit probleem, rekeningen worden ingebracht of door iets/iemand anders betaald. Probleem is dat je al moet thuis zijn om te kunnen verbruiken wat op dat moment opgewekt wordt, dat je constant met je oog op de teller moet staan, dat je anders duur apparatuur en software moet aankopen die dat voor jou uitvlooit, zonder dan nog te spreken van de instellingen ervan! dat je misschien je hele toestellen arsenaal moet vernieuwen naar bestuurbare exemplaren! ( ook al niet de goedkoopste.

Die enkele € blijken dan enkele duizenden € te zijn!
Wie heeft daar zin in als je

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Hallo,
Zodra de slimme meter arriveert, produceer je niet meer voor jezelf, ook niet als je batterijen hebt, als je een 10KW piekinstallatie hebt, die in de zomer 80 kwh of meer kan produceren en als je batterijen hebt van 10 kwH, zijn er 70 kwh die op het net gaat, en dit bijna elke dag, de netbeheerder verkoopt uw elektriciteit aan 24€cent waarvoor u een vergoeding kunt krijgen van maximaal 4€cent. En tijdens de winter periode mag u self 24€cent per Kwh betalen. Over nadenken.
Ik geloof dat er veele de paneelen zullen afbouwen en met recht.
En als u batterijen de volgende dag niet leeg zijn, kan er nog minder in!!!!!
Zonnepanelen zijn nog altijd rendabel, maar voor wie, niet voor de eigenaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/02/2021

Het stimuleren van energievriendelijk initiatieven door Europa en België had als doel om de inwoners te stimuleren deze investeringen door te voeren: isolatie, rendabiliteit van energie verbruikers, en ook zonnepanelen…
Zonnepanelen zijn enkel rendabel (lees kostendekkend op jaarbasis), indien de opgewekte energie in de zomermaanden opgeslagen kan worden en verbruikt in de winter maanden.
In de winter produceren mijn zonnepanelen gemiddeld 2,7 Kwh/dag (bij sneeuw zelfs 0 Kwh/dag) en is mijn verbruik gemiddeld 17Kwh/dag! Dus een batterij zal hier weinig soelaas brengen!! Uiteraard is dit in de zomermaanden anders, dan heb ik een overproductie!
Wie kan mij een batterij leveren die dit aankan (aan een aantrekkelijke investeringsprijs = afschrijving over +- 5 jaar)?
Heel het idee van meer direct verbruik is een doekje voor het bloeden, een theoretisch model (uitgewerkt door het VREG), maar in de praktijk absoluut onhaalbaar.
De terugdraaiende teller, waarbij we het netwerk gebruiken als batterij is de enige goede oplossing vandaag, volgens mij ook de enig ecologisch haalbare oplossing: professionals die elektriciteit centrales beheren versus amateurs die allemaal een batterij gaan plaatsen (met recyclage na enkele jaren). Uiteraard is er een kostprijs verboden aan het gebruik van deze openbare batterij (elektriciteiten netwerk), maar hiervoor werd de prosumenten-taks ingevoerd.
En dan praten we nog niet over de mensen die -onder druk van Europa en België- serieus geïnvesteerd hebben in warmtepompen! Zij zijn helemaal de pineut van deze maatregel!
Conclusie: de enige goede oplossing is de terugdraaiende meter behouden, ik vind dat er veel meer protest mag aangetekend worden tegen deze zeer slechte beslissing van het VREG (en het grondwettelijk hof). Ik wil GEEN digitale meter onder de huidige condities!

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

100% akkoord

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Verbruik op moment van zonnepanelen opbrengst !?!?
Dit is een veel voor- en terugkomende zin.
Onder politici die de huidige regelgeving (afschaffing terugdraaiende-teller-principe) proberen te verdedigen.
Maar ook reeds meermaals gezegd door journalisten van toch gereputeerde nieuwsdiensten. En dit laatste vind ik meer ongelukkig.

Je kan onmogelijk je thuis je elek.verbruik a la minute afstellen op de op dat moment aanwezige zonenergie.
Stel je even voor.
Je bent speciaal een voormiddag thuisgebleven (verlof?) om je verbruik af te stemmen.
De zon schijnt. Je omvormer geeft duidelijk positief signaal.
Je activeert wasmachine, de vaatwas en de oven. Terwijl die zaken 'in route' zijn, begin je aan de strijk. (allemaal zaken die veel elek.slokken)
Je bent 10 min ver, als er (we leven in belgie) een reeks wolken passeert.
Dan zou je al het bovenstaande moeten stilleggen. Want anders verbruik je van het net.
5 min later. zon is terug. Je start hele boeltje weer op.
10 min later. zon weg. Dus...
En dit is op een mooie dag. Een waar het weer is, zoals voorspeld werd.

Is dit wat men voor ogen heeft, met verbruik zoveel als mogelijk overdag op momenten van zonopbrengst.?
Nog dit, de huidig beschikbare accu's kunnen dit euvel op dit ogenblik niet oplossen.
Geen efficiëntie, geen durabiliteit, geen rendabiliteit bewezen.

We moeten het principe van de terugdraaiende teller dringend weer op tafel krijgen.
Mits een vergoeding (prosumententarief?), maar we - alle burgers over politieke of regionale grenzen heen - moeten dit blijvend ter beschikking hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2021
, Gereageerd:

Het zal zeker extra kosten met zich meebrengen zoals gewoonlijk voor de consument. De,bedoeling is vanuit de Vreg om het installeren van een digitale meter, de installatie aanpawsen met domotica die alle apparaten automatisch zal aansturen. Indien zon, apparaten starten, geen zon stoppen enz... Dat zal wel veel euros kosten. Ook de zal de elekticiteit terug gestoken ih net geregistreed worden. Daar moeten de consumenten een eerlijke vergoeding en geen almoes.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Groot gelijk : waar zijn we mee bezig? Is er enig ander land dat de consumenten adviseert om zo te handelen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik vind het een SCHANDE dat men de consument weer met zijn "...??" pakt.
Het zijn enkel de elektriciteits - maatschapppijen die hier voordeel uit halen: geen externe opnemers meer, geen vrijheid meer om de geproduceerde elektriciteit te gebruiken voor periodes dat men het kan gebruiken 's avonds, 's nachts of in de winter. Een monopolie om elektriciteit af te sluiten bij achterstel, discussie of slechte service. Zij gaan profiteren in de zomer dat er veel elektriciteit kan geproduceerd wordt, zonder dat ze daar iets voor doen of kopen.
Waarom zijn de vlamingen weer achteruit gesteld tegenover de walen.? Waarom ons niet de keuze laten? Wie gaat er nog groene investeringen doen? Ge gelooft toch geen politiekers meer. 2 maanden geleden maar reclame maken en aanbevelingen voor zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto's. Na minder dan 30 dagen:
vergeten maar. En de vlamingen: ze ondergaan het als lammeren naar de slachtbank.
En de wereld draait verder met veel gefrustreerde en gefopte klantjes. Sterkte allemaal.
Fons

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

We leden zonnepanelen om het huis gedeeltelijk te verwarmen met warmtepompen, ook deze investering gebeurde. (zonnepanelen+warmtepompen) echter met deze nieuwe regels worden beiden overbodig (in de winter onvoldoende zonne-energie voor de pompen en in het voorjaar/zomer/winter is het huis voldoende geïsoleerd) Wat met de gemaakte kosten van de warmtepompen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Waarom kan Vlaanderen ook niet vragen om de digitale meter vrij te laten ja of neen? (Zie Wallonië)
De Vlaamse regering beloofde ons 15 jaar om hetzelfde verbruik te waarborgen en sturen ons nu met een kluitje in riet? open VLD waar zitten jullie?