Nieuws

Stroomtekort zet prijs verder onder druk

25 september 2018
elektriciteit-bill

In november gaat het licht misschien uit in bepaalde zones in ons land. Hoe is dit mogelijk? En zal dit ook een impact hebben op de prijs?

Amper drie weken geleden moesten we jullie al melden dat de prijs van elektriciteit in de lift zit door de stijgende internationale gas- en steenkoolprijs en de duurdere CO2-emissierechten. Nu is er het mogelijke stroomtekort, en daardoor zou de prijs nog verder kunnen stijgen. Vooral dan voor wie een variabel contract heeft.

Kapotte kerncentrales

De voorbije jaren was er altijd wel een moment dat er, in de aanloop naar de winter, werd gewaarschuwd voor een stroomtekort in ons land. Maar zo concreet als vandaag was dit nog zelden. De oorzaak: niet minder dan vijf van de zeven Belgische kerncentrales die, al dan niet langer dan gepland, uit roulatie zijn door onderhoud of herstellingswerken.

Dat de centrales af en toe moeten worden opgelapt is natuurlijk niet nieuw, maar voor het eerst sinds 2014 achtte federaal minister van Energie Marghem het niet nodig om voor komende winter een strategische reserve aan te leggen. Iets wat de voorbije jaren wel steeds werd gedaan. En die verkeerde inschatting komt ons nu duur te staan.
En daarmee stopt het niet: intussen blijven wij wel betalen voor de reserve die zou worden aangelegd. Dit wordt namelijk aangerekend via de transporttarieven die in onze elektriciteitsfactuur zijn opgenomen. Maar dit jaar betalen we dus voor niets …

Gebrek aan visie

Wat al zo vaak is aan de kaak gesteld, blijkt nog maar eens: door het gebrek aan visie op het vlak van energie dat de voorbije jaren aan de dag is gelegd, zitten we nu in een penibele situatie. 15 jaar oud is de wet op de kernuitstap intussen en pas onlangs is er een energiepact opgesteld om de krijtlijnen voor de toekomstige energieverlening in ons land uit te zetten. Maar de concrete uitwerking van dit pact, daarover verschillen de meningen nog maar eens, wat opnieuw de nodige vertraging met zich meebrengt.

En de prijs, die blijft intussen stijgen. De factuur was de voorbije jaren al flink opgelopen, maar door deze situatie zou er nog eens € 100 per jaar bijkomen. Sommige bronnen spreken zelfs van € 200 per jaar.

Vast versus variabel

Maar niet iedereen zal meer moeten betalen. Heb je een vast energiecontract dat voorlopig niet afloopt, dan moet je je niet meteen zorgen maken. Heb je daarentegen een variabel contract, dan zullen de stijgende prijzen wel worden doorgerekend. Maar dit zul je pas zien op je eindfactuur. Loopt je vast contract weldra af en krijg je van je leverancier een nieuw tarief voorgeschoteld, ga dan zeker na of dit het meest voordelige contract is voor jouw verbruik met behulp van onze koopwijzer gas en elektriciteit.

Naar onze koopwijzer

Intussen blijven wij pleiten voor een verlaging van de btw op energie naar 6 % en voor het verwijderen van kostenposten die te maken hebben met groenestroomcertificaten en energiepremies uit uw factuur.

Teken ons manifest