Nieuws

Hoe de op hol slaande inflatie te bedwingen?

31 maart 2022
inflatie

Het laatste inflatiecijfer van 8,31 % in België overtreft de ergste prognoses. Toch raakt dit niet iedereen op dezelfde manier. Door een goede keuze te maken, aan de hand van de tools die wij ter beschikking stellen, kun je alsnog een gunstige impact hebben op je eigen “index van de consumptieprijzen”.

Het inflatiecijfer is in België gestegen van 8,04 % naar 8,31 % en bevindt zich nu op het hoogste peil sinds maart 1983. Ons land is zeker geen uitzondering, maar de prijsstijgingen lijken bij ons meer uitgesproken te zijn dan in onze buurlanden.

De oorzaak is gekend: de energieprijzen swingen sinds een aantal maanden de pan uit en zich comfortabel verwarmen is voor veel gezinnen een luxe geworden.

Snelle terugkeer naar normaal niveau onwaarschijnlijk

De consument heeft al het effect van die herhaaldelijke prijsstijgingen op verschillende posten gevoeld: verwarming, verlichting, vervoer… En niets wijst erop dat de situatie zich snel zal normaliseren, wel integendeel.

De voorspellingen zijn geen exacte wetenschap, maar vandaag voorziet het Planbureau dat de inflatie niet onder 2 % zal zakken vóór 2023. Gemiddeld zou de inflatie in 2022 dus het hele jaar door hoog blijven.

Stijgende voedingsprijzen

In 2021 waren de prijzen voor voeding op hetzelfde peil gebleven, in tegenstelling tot het aanvoelen van veel gezinnen. De inflatie voor voedingsproducten was immers gedurende negen opeenvolgende maanden negatief gebleven. Maar de laatst opgetekende gegevens laten een stijging zien van 3,84 % vorige maand naar 4,63 % nu. De stijging van de energieprijzen heeft immers een impact op de hele logistieke keten, tot en met het eindproduct. Deze stijging zou dus logischerwijs meer uitgesproken kunnen zijn in de komende maanden, zoals we ook al hadden aangekondigd.

Elk heeft zijn eigen inflatiecijfer

Het gepubliceerde inflatiecijfer geeft de algemene prijsstijging weer maar blijft een theoretisch gegeven. Niemand van ons koopt alle producten en diensten die als basis dienen voor de berekening van het officiële cijfer, zodat we allemaal ons eigen inflatiecijfer hebben volgens onze eigen verbruiksgewoonten. Zo zal een gezin dat beschikt over zonnepanelen en een zeer goed geïsoleerde woning en zich hoofdzakelijk met het openbaar vervoer verplaatst, een minder hoog eigen inflatiecijfer hebben dan een gezin dat meer energie en brandstof verbruikt.

Onze tools om voordeliger te verbruiken

We kunnen in zekere mate een gunstige invloed uitoefenen op onze eigen “index van de consumptieprijzen” door op een meer verstandige en meer verantwoordelijke manier te verbruiken en vooral door te vergelijken. Energie, telecom, supermarkten, banken en verzekeringen,… op al deze vlakken kun je snel en gemakkelijk besparingen verwezenlijken. Wij stellen jou alvast tal van koopwijzers ter beschikking voor de producten en diensten die je in jouw dagelijkse leven gebruikt.

Naar onze koopwijzers