Nieuws

Monitoring van uw stroomverbruik met uw smartphone

03 juni 2016
Monitoring van uw stroomverbruik met uw smartphone

Wilt u in real time weten hoeveel u verbruikt? De Smappee is een nieuwe gecentraliseerde energiemeter die u informatie geeft over uw totale stroomverbruik. Geld zult u er niet makkelijk mee verdienen, maar hightechliefhebbers zullen dit wel een leuk gadget vinden. 

In 2012 testten we al een aantal gecentraliseerde energiemeters en vonden ze onnauwkeurig. Daarom bevolen we toen de kleine meters, die slechts één enkel elektronisch huishoudapparaat lokaal meten, aan.

Nieuw op de markt is nu de "Smappee" die verkocht wordt voor €199 (of €299 als u zonnepanelen hebt). Deze recentere gecentraliseerde energiemeter stuurt de informatie naar een smartphone of tablet, en ditmaal zijn de metingen wel nauwkeurig!

Correcte metingen en geïdentificeerde handtekeningen

De nauwkeurigheid van de metingen heeft ons verrast: 14 W wordt wel degelijk als 14 W gemeten, niet als 25 of 10 W. De Smappee slaagt er zelfs in om afzonderlijke apparaten te identificeren aan de hand van hun elektronische “handtekening”. Dit maakt deel uit van de elektrische apparatuur waarmee een huis kan worden gemonitord. Zo is het met de app van Smappee mogelijk het verbruik van een specifiek apparaat en de gebruiksduur ervan te kennen. Sommige apparaten worden moeilijker geïdentificeerd en er blijft enig invoerwerk, maar de prestaties blijven verbazingwekkend.

Smappee energiemonitor

Is de Smappee zijn prijs waard?

Met andere woorden, zult u er geld mee verdienen? Een gemotiveerde consument zou de gegevens kunnen gebruiken om te proberen minder te verbruiken of het verbruik te verplaatsen naar de daluren als hij een dubbeltariefmeter heeft. Maar of hij daarmee snel de prijs (€199 of €299 bij zonnepanelen) terugverdient, dankzij de uitgespaarde elektriciteit, is een ander verhaal.

Voor de goed geïnformeerde liefhebber van hightech

De Smappee energiemonitor blijft een apparaat voor hightechliefhebbers. Voor de installatie is een minimale kennis van elektriciteit vereist, ook al zijn de instructies goed geschreven. Om stroomklemmen op de juiste draden te plaatsen, moet u immers de verdeelkast openen, wat nooit triviaal is op het vlak van veiligheid. Bij twijfel kunt u beter een beroep doen op een elektricien.

Conclusie: de Smappee maakt deel uit van de "alles verbonden"-trend. Vooral leuk als u van dit soort technologie houdt en niet meteen om geld te besparen.

Voor meer informatie: www.smappee.be