Nieuws

Slapend energiecontract? Schiet wakker en bespaar honderden euro's

25 oktober 2019

360 000 Belgische gezinnen betalen jaar na jaar meer dan 600 euro te veel voor hun energie, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de energieregulator CREG. Veelal gaat het om oude en vaak dure contracten, die niet langer actief worden aangeboden op de markt. Hoog tijd om jouw energiecontract onder de loep te nemen!

Dagelijks ontvangt Test Aankoop oproepen van consumenten die vragen hebben over hun energiefactuur. Vaak gaat het om mensen die allerminst de meest voordelige tariefformule hebben voor hun verbruik of - erger nog - een slapend contract hebben dat niet langer door de leverancier wordt aangeboden.

Zo was er een man die vroeg om zijn eindafrekening na te kijken. Hij was al jaren klant bij zijn leverancier, maar zijn oude contract werd niet meer verkocht. Gevolg? De jaarlijkse vaste vergoeding die hij betaalde lag een stuk hoger in vergelijking met de huidige contracten van zijn leverancier. Ook de prijs per kWh lag voor het dagtarief 60% hoger dan de goedkoopste vaste aanbieding. Door te switchen naar de goedkoopste formule bij zijn leverancier kon deze Test Aankoop-abonnee maar liefst 300 euro besparen. Koos hij voor een andere leverancier, dan liep die besparing zelfs op tot meer dan 400 euro.

Gezinnen betalen 216 miljoen euro per jaar te veel

Bovenstaand voorbeeld is helaas geen alleenstaand geval, zo bevestigen de cijfers die de federale energieregulator CREG nu publiek maakt. Nog steeds 360 000 Belgische gezinnen betalen jaarlijks meer dan 600 euro te veel voor hun elektriciteit en aardgas. “Er zijn twee verklaringen voor dit fenomeen”, stelt Laurent Jacquet, Directeur Prijzen van de CREG. “Enerzijds zijn er meer dan 600 000 gezinnen die de voorbije jaren niet van contract veranderd zijn. Nochtans kunnen zij dit mits een opzegtermijn van een maand zonder opzegvergoeding doen. Anderzijds moeten we vaststellen dat diegenen die wel een nieuw contract afsluiten, niet automatisch voor het goedkoopste aanbod kiezen."

Haal slapende producten van de markt

Het klopt dat een belangrijk deel van de consumenten er nog steeds voor terugdeinst om de overstap naar een andere leverancier te wagen. Vaak voelen ze zich goed bij hun huidige leverancier of hebben ze schrik voor wat er bij zo’n overstap komt te kijken. Ze zijn zich er zich niet van bewust dat ze zo al jaren te veel betalen voor hun energie en een grote besparing kunnen realiseren. 

Toch is dit probleem helemaal niet nieuw en kaart Test Aankoop het al veel langer aan. Voor ons is het duidelijk dat de bal niet alleen in het kamp van de consument ligt. Het is aan de overheid en meer bepaald aan de minister van Consumentenzaken, om een verbod in te stellen op de stilzwijgende verlenging van een energiecontract, indien de voorwaarden van dat contract minder gunstig zijn dan diegene die de leverancier aan nieuwe klanten aanbiedt.

Voor een consument met een slapend product is het erg moeilijk om hun contract te vergelijken met het huidige aanbod, omdat van zo'n oud contract geen tariefkaarten meer worden gepubliceerd. Voor ons moeten deze producten dan ook geleidelijk, maar zo snel mogelijk, van de markt verdwijnen zodat kwetsbare consumenten die nooit eerder switchten niet langer nodeloos te veel zouden betalen.

Wat kun je zelf doen?

In afwachting van een definitieve oplossing biedt Test Aankoop jou een aantal hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je niet langer te veel betaalt:

  • Onze koopwijzer gas en elektriciteit geeft je een volledig beeld van het huidige marktaanbod met maandelijks bijgewerkte prijzen en promoties. Je kunt zo gemakkelijk zien wat momenteel het beste contract is op basis van jouw verbruiksprofiel en wensen. 

Naar de koopwijzer

  • Teveel gedoe? Gaele houdt de groothandelsprijzen voor je in de gaten en onderhandelt met de leveranciers wanneer de prijzen op hun laagste niveau zijn. Je hoeft alleen maar "ja" te zeggen wanneer je het voorstel krijgt om te switchen. Als een onafhankelijke makelaar zorgt zij voor alle stappen.

Naar Gaele

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies