Nieuws

Poweo wordt Lampiris: steeds minder concurrentie

16 april 2019

Dit was al langer aangekondigd en vanaf mei wordt het ook effectief. Dat heeft geen directe negatieve gevolgen voor de klanten in kwestie. We betreuren wel dat er opnieuw een energieleverancier verdwijnt. Dat dreigt voor minder concurrentie en hogere prijzen te zorgen.

De Total-groep heeft de Directie Energie en zijn Belgisch filiaal, Poweo, overgenomen. In mei wordt die overname effectief en zullen de klanten van Poweo, die intussen per brief op de hoogte zijn gebracht, de facto klanten van Lampiris worden. Verder zouden er geen negatieve gevolgen zijn voor de desbetreffende klanten, die hun huidige contractvoorwaarden behouden.

Steeds minder leveranciers

Ook al zorgt het feit dat een kleine leverancier in een grotere concurrent opgaat, gelukkig niet voor rechtstreekse negatieve gevolgen, dan zien we het minder rooskleurig in voor de onrechtstreekse gevolgen voor alle consumenten. Of het nu gaat om een faillissement of een overname, de kleine alternatieve leveranciers zoals Belpower, Join, Energy People, Comfort Energy, Zeno en nu Poweo verdwijnen de ene na de andere van een markt die steeds meer trekjes van een oligopolie gaat vertonen.

Steeds minder concurrentie

De steeds verdergaande consolidatie op de markt is niet goed voor de consument. Minder spelers betekent minder concurrentie, met alle risico’s vandien voor de prijzen. Minder beweging op de markt speelt in de kaart van de leveranciers. Wij dringen er dan ook op aan dat de volgende regering niet passief blijft toekijken en we herinneren er ook aan dat de federale energieregulator CREG zijn rol van toezichthouder te spelen heeft om elke prijsafspraak te voorkomen.

Onze tools en diensten die het verschil maken

Ook al liggen de prijzen minder ver uit elkaar, je blijft toch maar beter vergelijken. Onze koopwijzer voor gas- en elektriciteitstarieven maakt het jou makkelijker om de tarieven te vergelijken, waarbij rekening is gehouden met promoties en kortingen.
Je kunt ook een beroep doen op Gaele, onze onafhankelijke makelaar op het vlak van energie die de markt analyseert en je een voorstel doet om op het juiste moment van leverancier te veranderen.

Naar Gaele