Nieuws

Pellets: welke moet je kiezen en waar koop je ze het best?

19 februari 2021
pellets

Een aangename warmte, een lust voor het oog, een gunstige milieubalans, het gevoel dat je je energieverbruik beter in de hand hebt … Er zijn tal van redenen om voor pellets te kiezen. Maar hoe maak je een geode keuze en waar kun je ze voordelig aanschaffen? Een antwoord.

Pellets kennen een vrij stabiele prijs, die met die van andere brandstoffen kan wedijveren.

Het is interessant om een pelletkachel in het tussenseizoen te kunnen aansteken om zo je centrale verwarming wat later op het jaar te moeten inschakelen of om een dure elektrische verwarming te vervangen.

Wat de pellets zelf betreft, helpen we je om niet alleen de beste maar ook de goedkoopste oplossing te vinden. De prijzen die je kunt verkrijgen via ons energieplatform liggen 15 % onder het marktgemiddelde, terwijl hun kwaliteit gelijkaardig is. Het prijsvoordeel vloeit voort uit het feit dat het platform over grote voorraden beschikt.

Naar ons energieplatform

Wat zijn de keuzecriteria?

  • Loofboomhout of kunstharshout? Weet dat de houtsoort geen noemenswaardig verschil maakt voor de verbrandingswaarde van de pellets. Hout van kunsthars of van loofbomen heeft eenzelfde calorisch vermogen per gewichtseenheid. Alhoewel de stam van loofbomen voller is en dus meer warmte biedt bij eenzelfde volume, valt dit verschil weg zodra het hout wordt samengeperst.
  • Warmteproductie volgens vochtigheid. Het verschil in verbrandingswaarde tussen pellets hangt vooral af van de vochtigheidsgraad van de pellet. Zo zal een vochtige pellet bij eenzelfde gewicht minder warmte produceren. Maar wees gerust: onze tests tonen aan dat de vochtigheid steeds binnen de normen valt (onder de 10 %). Let er wel op dat de pelletzakken niet gescheurd zijn (groter risico op vochtopname) en bewaar je pellets steeds in een droge ruimte.
  • Afmetingen van de pellets. Pellets hebben de vorm van kleine cilinders met een diameter van zo'n 6 mm en een lengte van 5 tot 40 mm. Te kleine pellets kunnen er bij toestellen met schroefmotor voor zorgen dat de toevoer verstopt geraakt, terwijl te lange pellets dan weer de toevoer kan verstoppen bij ventilatietoestellen (vooral bij ketels).
  • Stof. De zakken met pellets bevatten soms stof (door het vervoer, bij de productie, …). Dit stof kan de branders of de toevoer van de kachel verstoppen en zo de warmteproductie verminderen. Ook kan het de vensters van je kachel zwart maken. En in je woonkamer een pelletzak met veel stof moeten openen, is ook niet zo leuk.
  • Zakken met verschillend gewicht. Meestal worden pellets verkocht in zakken van 15 kg, al bestaan er ook zakken van 10 of 14 kg. Als je de prijzen wilt vergelijken, moet je hier natuurlijk rekening mee houden.

Hoe ecologisch is de verbranding van pellets?

Pellets bestaan uit houtafval. Je moet er dus niet per se bomen voor vellen. Als het hout bovendien afkomstig is van duurzaam beheerde wouden, past de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de verbranding in een neutrale CO2-balans. Dat verklaart waarom pelletkachels en -ketels als systemen van hernieuwbare energie worden beschouwd.

Het gebruik van pellets is vanuit ecologisch standpunt alvast schoner te noemen dan het verbranden van houtblokken. En de pellettoestellen van de laatste generatie hebben hun uitstoot van fijn stof nog verlaagd. Vandaag zitten ze 3 tot 5 keer onder de drempel die door het Europees Milieuagentschap wordt aanbevolen.

Pelletketels en -kachels

We hebben een volledig dossier over de voor- en nadelen van de verschillende verwarmingssystemen, waaronder de pelletketels. We hebben daarnaast een dossier over pelletkachels, die vandaag heel wat succes kennen. En terecht. Ze zijn verkrijgbaar tegen een redelijke prijs, ze helpen vermijden dat je de centrale verwarming moet inschakelen tijdens het tussenseizoen en je kunt de thermostaat van die laatste wat lager zetten in de winter.